News

Gabriel Oprea a fost achitat în dosarul morții polițistului Gigină. Decizia este definitivă

Gabriel Oprea, fostul ministru de Interne, achitat în cazul decesului polițistului Gigină. Curtea de Apel a menținut decizia primei instanțe.
26.07.2023 | 16:07
Gabriel Oprea a fost achitat in dosarul mortii politistului Gigina Decizia este definitiva
Gabriel Oprea a fost achitat în dosarul morții polițistului Gigină. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Gabriel Oprea a fost achitat în dosarul morții polițistului Gigină. Decizia a fost anunțată în cursul zilei de miercuri. În primă instanță, fostul ministru de Interne a fost achitat de Tribunalul București.

Gabriel Oprea, achitat în dosarul morții polițistului Gigină

Astăzi, Curtea de Apel București a menținut decizia primei instanțe, reieșind că „fapta nu există”. În ceea ce îl privește pe directorul firmei care nu a semnalizat groapa în care a intrat agentul Bogdan Gigină, acesta a fost condamnat la 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare.

ADVERTISEMENT

Și în cazul lui sentința este definitivă. Administratorul firmei va avea de plătit daune morale familiei polițistului. Acestea sunt în valoare de 150.000 de euro și 50.000 de lei.

Amintim că în octombrie 2015, polițistul Bogdan Gigină, în vârstă de 28 de ani, a murit într-un tragic accident produs pe o stradă din Capitală. Agentul se afla pe motocicletă, făcând parte dintr-o coloană de însoţire a ministrului Oprea.

ADVERTISEMENT

Tânărul polițist a decedat după ce a căzut într-o groapă nesemnalizată. El a suferit un traumatism cranio-cerebral şi facial cu fractură craniană, care a dus la o hemoragie cranio-cerebrală, potrivit cercetărilor.

Ce susțineau procurorii DNA

Procurorii DNA au arătat că tragedia s-a produs în urma nerespectării de către fostul ministru de Interne, Petre Mazilu şi General MPM Impex SRL a „dispoziţiilor legale şi a măsurilor de prevedere pentru exercitarea unor activităţi”.

ADVERTISEMENT

„Concret, începând cu preluarea, la începutul anului 2014, a funcţiei de ministru al Afacerilor Interne, inculpatul Oprea Gabriel a dispus – cu încălcarea dispoziţiilor legale privind însoţirea demnitarilor de către Poliţia Rutieră – însoţirea sa permanentă de către un dispozitiv de Poliţie Rutieră, iar din luna iunie 2015 a dispus ca din acest dispozitiv să facă parte şi un poliţist rutier motociclist.

În acest mod, ministrul de Interne de la acea dată, Oprea Gabriel, şi-a conferit, în mod discreţionar, ‘drepturi’ neprevăzute de cadrul legal, ‘drepturi’ a căror exercitare a presupus punerea unor poliţişti rutieri în situaţii de risc sporit şi totodată a impus ca deplasarea echipajelor de Poliţie Rutieră să se facă în regim de viteză sporită”, arată DNA.

ADVERTISEMENT

Totodată, administratorul firmei General MPM Impex SRL este acuzat că nu și-a instruit angajații, în mod corespunzător, în ceea ce privește semnalizarea rutieră atunci când se desfșoară lucrări pe carosabil. Semnele rutiere realizate artizanal nu ar fi fost conforme standardelor de siguranță.

ADVERTISEMENT