News

Gabriela Firea a fost amendată cu o sumă uriașă. Ce obligații nu a îndeplinit în perioada în care a fost primar general

Gabriela Firea a fost amendată după un proces în care s-au solicitat despăgubiri Primăriei București, instituție pe care a condus-o între 2016 și 2020.
24.04.2024 | 11:10
Gabriela Firea a fost amendata cu o suma uriasa Ce obligatii nu a indeplinit in perioada in care a fost primar general
Gabriela Firea își dorește al doilea mandat la Primăria Capitalei. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Gabriela Firea a fost desemnată, la începutul acestei săptămâni, candidatul PSD pentru alegerile la Primăria Capitalei, după ce coaliția a renunțat la medicul Cătălin Cîrstoiu, cercetat de ANI pentru incompatibilitate. Inițial, Firea fusese trecută pe lista alegerilor europarlamentare, unde ocupa poziția a treia. Ea și-a dat demisia vara trecută din funcția de ministru al familiei, după scandalul „Azilelor groazei”.

Reclamantele au solicitat despăgubiri pentru un teren

Numele Gabrielei Firea apare într-un dosar care s-a încheiat recent la Curtea de Apel București, obiectul acestuia fiind “amendă pentru neexecutarea hotărârii judecătorești”, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată. Ca pârât figurează “Fostul primar general al Municipiului București – Gabriela Firea”, alături de “Primarul General al Municipiului București” și “Municipiul București prin primar general”.

ADVERTISEMENT

Reclamanți sunt două persoane fizice, M.G.G. și B.E., cărora, în decembrie 2005, Primăria București, printr-o hotărâre a primarului general (la acea vreme, Adriean Videanu), li s-au acordat despăgubiri, prin compensare cu alte bunuri prin echivalent, pentru un teren de 438,6 metri pătrați ce a fost sistematizat de PMB. În 2005, expertiza a arătat că terenul valorează 402.984 lei (117.514 euro).

Reclamantele nu au primit aceste despăgubiri hotărâte de Tribunalul București printr-o sentință civilă din aprilie 2015, astfel că au dat în judecată Primăria București pentru neîndeplinirea obligațiilor, iar decizia, favorabilă lor, a fost luată de Curtea de Apel București pe 11 februarie 2016. În iunie 2016, Gabriela Firea a devenit primar al Bucureștiului, dar nici ea nu a pus în aplicare hotărârea prin care reclamantele urmau să fie despăgubite. Astfel, M.G.G. și B.E au formulat o cerere de executare.

ADVERTISEMENT

Pe 9 iulie 2018, Curtea de Apel București a decis ca Gabriela Firea să fie amendată cu 20% din salariu minim pe zi de întârziere plus penalități de 100 lei pe zi întârziere, în dosarul în care reclamantele mai ceruseră despăgubiri pentru teren, prejudicii, dobânzi,  acestea fiind în sarcina instituției Primăria București. Pe 18 decembrie 2018, Tribunalul București a obligat-o pe Gabriela Firea să plătească o amendă în valoare de 34.580 lei și penalități de 9.100 lei pe perioada 7.09.2018 – 7.12.2018.

Gabriela Firea nu a făcut dovada îndeplinirii obligaţiei instituite în sarcina sa

În rejudecare, instanţa a reţinut că prezenta cauză a fost întemeiată pe dispoziţiile art.24 alin.4 din Legea 554/2004, potrivit cărora, în termen de 3 luni de la data comunicării hotărârii de aplicare a amenzii şi de acordare a penalităţilor, debitorul, în mod culpabil, nu execută obligaţia prevăzută în titlul executoriu, instanţa de executare, la cererea creditorului, va fixa suma ce se va datora statului şi suma ce i se va datora lui cu titlu de penalităţi, prin hotărâre dată cu citarea părţilor. Totodată, prin aceeaşi hotărâre, instanţa va stabili despăgubirile pe care debitorul le datorează creditorului pentru neexecutarea în natură a obligaţiei.

ADVERTISEMENT

Toate părțile au formulat recurs, astfel că dosarul a mers mai departe. Curtea a observat că după comunicarea la data de 30.08.2017 a încheierii de şedinţă din 20.06.2017 de aplicare a amenzii de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, precum şi a penalităţilor de 100 lei/zi de întârziere, debitorul pârât Municipiul Bucureşti prin Primar General nu a făcut dovada îndeplinirii obligaţiei instituite în sarcina sa prin titlul executoriu anterior menţionat. În dosar se arată că pârâţii nici nu au fost în măsură a aduce argumente concrete în sensul modalităţii în care au înţeles să pună în executare titlul executoriu ulterior comunicării încheierii tribunalului din data de 20.06.2017.

Curtea a subliniat că autoritatea publică era obligată să execute cu promptitudine şi diligenţă obligaţiile stabilite prin titlul executoriu reprezentat de o hotărâre judecătorească, iar pasivitatea acesteia exclude cu evidenţă buna-credinţă. Instanța a mai menționat că trimiterile pârâţilor la corespondenţa purtată între diversele servicii din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, referitoare la solicitările adresate Comisiei pentru identificare şi disponibilizare imobile, care pot fi acordate în compensare, şi răspunsul acestei comisii în sensul că nu deţine o listă a bunurilor, nu conturează lipsa culpei în neexecutare, ci, dimpotrivă, existenţa acesteia, aspectele redate nefăcând altceva decât să confirme ineficienţa mijloacelor de care a înţeles să uzeze în vederea îndeplinirii obligaţiei stabilite prin titlul executoriu.

ADVERTISEMENT

Gabriela Firea a fost obligată de instanță să plătească 47.270 lei

În consecinţă, Curtea a menționat că va proceda la stabilirea sumei definitive ca urmare a neexecutării obligaţiei prevăzute în titlul executoriu. În cauză a fost dispusă de către Tribunal efectuarea unei expertize tehnice în specialitatea evaluare imobiliară, expertul prezentând două variante de calcul a valorii imobilului în cauză, anume prin aplicarea grilei notariale din 2013 (anul intrării în vigoare a Legii 165/2013), precum şi prin aplicarea grilei notariale din 2021, dat fiind că evaluarea a avut loc în anul 2022. Această din urmă evaluare stabilită de expert la suma de 1.286.360 lei (260.002 euro) urma să fie avută în vedere de instanţă pentru cuantumul despăgubirilor pe care urmează să le plătească Primăria București.

În ceea ce privește stabilirea cuantumul amenzii pe care Gabriela Firea trebuia să o plătească, Curtea a avut în vedere intervalul temporal 20.06.2017-30.11.2017, rezultând un număr de 163 de zile. În consecinţă, având în vedere că salariul minim pe economie în anul 2017 a fost de 1450 lei, suma datorată bugetulti statului de pârâtul Primarul municipiului Bucureşti cu titlu de amendă este de 30.970 lei (20%x1450 lei= 190 lei /zi x165 zile=30.970 lei). Penalităţile au fost stabilite de tribunal la 100 lei/zi de întârziere, astfel că suma datorată de pârât cu titlu de penalităţi este de 16.300 lei, se arată în dosarul consultat de FANATIK.

Pe 12 decembrie 2023, Curtea de Apel București a hotărât că suma definitivă datorată statului de pârâtul Primarul Municipiului Bucureşti -Gabriela Firea, cu titlu de amendă, este de 30.970 lei,  şi că cea datorată reclamantelor de acelaşi pârât, cu titlu de penalităţi de întârziere, este de 16.300 lei, pentru neîndeplinirea obligaţiei prevăzute în titlul executoriu reprezentat de sentinţa civilă nr.2627/08.04.2015 a Tribunalului Bucureşti-Secţia contencios administrativ şi fiscal, în perioada 20.06.2017-30.11.2017. Astfel, Firea trebuie să plătească, în total, 47.270 lei (aproximativ 9.500 euro). Instanța a mai obligat pârâtul Municipiul Bucureşti să plătească reclamantelor despăgubiri în cuantum de 1.286.360 lei (260.002 euro), la care se adaugă dobânda legală de la data pronunţării prezentei hotărâri şi până la achitarea sumei în discuţie.

ADVERTISEMENT