Sport

Garry Kasparov, cel mai mare șahist din toate timpurile, revine la Bucureşti pentru deschiderea primei etape a circuitului internațional Grand Chess Tour 2023

Etapa de la București deschide circuitul GCT și reunește 10 dintre cei mai buni șahiști ai lumii, la ora actuală. Inclusiv Bogdan Deac și Richard Rapport, reprezentanții României.
20.04.2023 | 14:56
Garry Kasparov cel mai mare sahist din toate timpurile revine la  Bucuresti pentru deschiderea primei etape a circuitului international Grand Chess Tour 2023
Garry Kasparov revine la București pentru inaugurarea Superbet Chess Classic. Sursă foto: Sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Garry Kasparov, multiplu campion mondial, va fi prezent la  Bucureşti, pe 5 mai a.c., pentru a deschide prima etapă a circuitului internațional Grand  Chess Tour 2023, unul dintre cele mai importante turnee de șah la nivel mondial, la care  participă 10 dintre cei mai mari şahişti ai lumii (potrivit clasamentului FIDE), printre care și  doi dintre cei mai valoroși șahiști ai României, la ora actuală. Aceasta este cea de-a patra  oară când Marele Maestru Garry Kasparov revine în țara noastră, cu ocazia desfășurării  circuitului GCT.

Garry Kasparov revine la București pentru Superbet Chess Classic, prima etapă din cadrul circuitului lansat de el, Grand Chess Tour

Superbet Chess Classic România este prima din cele cinci etape ale circuitului Grand Chess Tour 2023  (etape care au loc în Europa și în Statele Unite ale Americii) și va avea loc la București, în perioada 5-15 mai  2023. Turneul de șah, fondat de Garry Kasparov în urmă cu 15 ani, reunește anual cei mai buni jucători de  şah din lume. În etapa din România vor participa 10 Mari Maeștri (GM) ai șahului internațional, desemnați  dintre cei mai buni jucători de șah din lume, precum și doi dintre cei mai valoroși șahiști ai României: Bogdan Daniel Deac (locul 39 mondial), care a primit un wildcard pentru această competiție, și Richard Rapport (locul  13 mondial).

ADVERTISEMENT

 

Multiplul campion mondial, considerat a fi cel mai mare șahist al tuturor timpurilor, Garry Kasparov sosește  în 5 mai, la București, pentru a participa la ceremonia de deschidere a primei etape a turneului GCT.  Evenimentul de inaugurare a competiției va fi dedicat iubitorilor acestui sport, transmițând un mesaj de  celebrare a vieții, a păcii, a valorilor universale și a minților care se pun în slujba binelui, sub sloganul “Uniting  Minds”. 

“Faptul că 10 dintre cei mai buni jucători de șah ai lumii se vor confrunta, la București, deja pentru a patra  oară, într-o competiție de talie internațională, transformă capitala României într-un hub al acestui sport al  minții. Prezența Marelui Maestru Garry Kasparov la București, în deschiderea circuitului Grand Chess Tour  2023, ne onorează de fiecare dată și reprezintă ocazia perfectă de a încuraja tinerii să descopere și să se  perfecționeze în tainele acestui sport extraordinar, precizează președinta Fundației Superbet, Augusta  Dragic. 

ADVERTISEMENT
Augusta Dragic, președinta Fundației Superbet.
Augusta Dragic, președinta Fundației Superbet.

10 dintre cei mai buni șahiști ai lumii vor concura la Superbet Chess Classic. Printre ei, și doi reprezentanți ai României, Richard Rapport și Bogdan Deac

Deschiderea ceremoniei va avea loc pe 5 mai, la orele 17.00 PM, la Grand Hotel Bucharest (Sala Ronda), și va consta în prezentarea turneului și a jucătorilor primei etape, în tragerea la sorți a jucătorilor înscriși în  competiție, urmată de prima mutare, făcută de Marele Maestru internațional Garry Kasparov cu un invitat  special, o sesiune de întrebări dedicată presei, precum și o serie de momente realizate cu invitații, cu  participarea celor 10 GM ai șahului și a lui Garry Kasparov. Competiția de șah se va desfășura la același  Grand Hotel Bucharest din Capitală, în perioada 6-15 mai 2023. Agenda finală a competiției va fi comunicată  ulterior. 

Cu importanță strategică în stabilirea celui mai bun șahist al lumii, competiția din România va fi de şah clasic,  în care jucătorii vor juca în sistem turneu, fiecare cu fiecare, iar câştigătorul va fi decis în urma punctajului  acumulat. Premiile etapei de la București ajung la 350.000 de dolari. Premiile întregului circuit ajung la 1,4  milioane de dolari. În premieră, ediția din 2023 va avea și un fond de premii bonus, în valoare de 175.000 de  dolari, care vor fi acordate primilor trei clasați la finalul întregii competiții. 

ADVERTISEMENT

Fondul de premiere în ediția 2023 este asigurat de principalii sponsori: Fundația Superbet și Saint Louis  Chess Club, ambele organizații non-profit care susțin educația prin șah și misiunea GCT de a promova  sportul minții în toate colțurile lumii. Federația Română de Șah va fi organizator și partener al etapei de la București, împreună cu Fundația Superbet. Din 2019, Grand Chess Tour este prezent în România prin  intermediul Fundaţiei Superbet. Începând cu ediția din 2022, Fundaţia Superbet a devenit partener strategic  global în organizarea Grand Chess Tour, prin organizarea a trei etape ale circuitului – Bucureşti, Varşovia şi  Zagreb.

Bogdan Deac a primit wild-card pentru Superbet Chess Classic 2023
Bogdan Deac a primit wild-card pentru Superbet Chess Classic 2023

La sfârșitul lunii martie a.c., turneul GCT a anunțat wildcard-urile pentru primele trei etape din Europa, ediția  2023. Jucătorul nr. 1 în lume, la ora actuală (campionul en titre), Magnus Carlsen, a primit două wildcard-uri  și va fi cap de afiș la două dintre etapele din Europa ale turneului GCT – Varșovia și Zagreb, în timp ce  Bogdan Deac și Constantin Lupulescu, jucători de bază ai lotului olimpic masculin, vor concura în etapele circuitului GCT de la București, Varșovia și Zagreb. De asemenea, Kirill Shevchenko, transferat anul acesta  sub steagul României, va juca în etapa de la Varșovia a circuitului GCT. Pentru mai multe detalii și pentru  cele mai recente știri despre circuit, puteți vizita www.fundatiasuperbet.ro, www.superchess.ro, www.grandchesstour.org și urmări paginile de social-media ale Fundației Superbet și GCT.

ADVERTISEMENT

Parteneri media: PrimaSport, Rock FM, Gazeta Sporturilor (GSP.ro), Fanatik.ro, welovesport.ro

Partener comunicare: Porter Novelli România

Ierarhia jucătorilor înscriși în etapa de la București a turneului GCT 2023

10 dintre cei mai buni șahiști ai lumii, potrivit clasamentului FIDE, se vor confrunta în perioada 5-15 mai, la  București. Cei 10 fantastici formează cel mai puternic line-up, de până acum, avut în România.

Richard Rapport va participa la întreg circuitul Grand Chess Tour 2023.
Richard Rapport va participa la întreg circuitul Grand Chess Tour 2023.

 

Nr.  Jucător  Titulatură  Țară Clasament  

FIDE

Clasament  

URS

GM Alireza Firouzja Jucător în circuit  

complet

Franța  2811  2795
GM Ding Liren Jucător în circuit  

complet

China  2801  2798
GM Ian Nepomniachtchi Jucător în circuit  

complet

FIDE  2778  2789
GM Fabiano Caruana Jucător în circuit  

complet

SUA  2781  2780
GM Anish Giri Jucător în circuit  

complet

Olanda  2767  2762
GM Wesley So Jucător în circuit  

complet

SUA  2762  2769
7 GM Maxime Vachier 

Lagrave

Jucător în circuit  

complet

Franța  2746  2766
GM Jan-Krzysztof Duda Jucător în circuit  

complet

Polonia  2767  2767
GM Richard Rapport  Jucător în circuit  

complet

România  2736  2746
10  GM Bogdan-Daniel Deac  Wildcard  România  2656  2691

Informații pentru acreditarea jurnaliștilor 

Accesul la eveniment se face exclusiv în urma acreditării din partea organizatorului. Pentru a participa la  ceremonia de deschidere și la turneul de șah, jurnaliștii sunt invitați să se acrediteze prin completarea  formularului de acreditare și transmiterea lui la adresa de e-mail chesstour@porternovelli.ro, până la data  de 2 mai 2023, EOD (end of day). La aceeași adresă sunt rugați să transmită și solicitările de presă.

Despre Grand Chess Tour (GCT)

GCT este un circuit de șah internațional, care aliniază cei mai buni jucători ai lumii. Legendarul Garry Kasparov, unul  dintre cei mai mari “ambasadori” ai șahului în lume, a inspirat crearea Grand Chess Tour și a contribuit, totodată, la  consolidarea parteneriatului dintre organizatori. Pentru mai multe informații, puteți vizita grandchesstour.org. 

Despre Fundația Superbet 

Fondată în 2019, Fundația Superbet a făcut din șah una dintre inițiativele sale prioritare, organizând primul turneu din  cadrul Grand Chess Tour la București. Totodată, Fundația s-a angajat să transforme GCT într-o tradiție pentru  comunitățile de șah din România, Polonia și Croația. Pentru mai multe informații, puteți vizita www.superbetfoundation.com. 

 

Despre Federația Română de Șah (FRSAH) 

Înființată în 1925, Federația Română de Șah s-a constituit prin adeziunea a 26 de cercuri de șah din țară. Este una dintre  membrele fondatoare a Federației Internaționale de Șah (FIDE). Primul său Comitet Director a fost prezidat de Mihail  Sadoveanu din calitatea de președinte. De atunci, diverse personalități marcante ale vieții politice, culturale și sportive  românești au îndeplinit funcția de președinte al Federației. Misiunea FRSAH este de a populariza și dezvolta practicarea  acestui sport, la nivel național, din punct de vedere sportiv, educațional, cultural și artistic, promovând corectitudinea,  toleranța și fair-play-ul. 

Despre Saint Louis Chess Club 

Este o organizație non-profit a cărei misiune este ca șahul să fie parte integrantă din comunitate. Astfel, clubul oferă  spațiu pentru diverse turnee și competiții locale, cât și cursuri de perfecționare a șahului, lecții pentru începători și  prelegeri speciale. Saint Louis Chess Club susține programele de șah care există deja în școlile din zonă, încurajând  totodată dezvoltarea de noi programe în școală și după școală. Pentru mai multe informații, puteți vizita saintlouischessclub.org.

 

ADVERTISEMENT