News

Gazprom reduce livrările de gaze către Franța. Oficialii francezi: ”Sperăm să nu fie o iarnă prea friguroasă”

Compania energetică de stat rusă Gazprom a transmis companiei Engie că, începând de marți, reduce livrările de gaze către Franța. La Paris, autoritățile sunt în alertă și caută soluții pentru a trece de sezonul rece.
30.08.2022 | 12:18
Gazprom reduce livrarile de gaze catre Franta Oficialii francezi Speram sa nu fie o iarna prea friguroasa
Gazprom reduce livrarea de gaze către Franța. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Din cauza dezacordului dintre părţi privind punerea în aplicare a unor contracte, Gazprom a luat decizia de a reduce livrarea de gaze către Franța.

Gazprom reduce livrarea de gaze către Franța

Grupul francez de utilități Engie a anunțat, într-un comunicat de presă, că livrările de gaze rusești au fost deja reduse drastic după ce Rusia a invadat Ucraina, în februarie.

ADVERTISEMENT

Acest proces de reducere se va intensifica acum ”din cauza unui dezacord între părți cu privire la executarea contractelor”.

”Engie şi-a asigurat deja volumele necesare pentru a-şi îndeplini angajamentele faţă de clienţii săi şi faţă de propriile sale cerinţe.

ADVERTISEMENT

Au fost adoptate câteva măsuri pentru a reduce semnificativ orice impact direct fizic şi financiar care ar putea rezulta în urma întreruperii livrărilor de gaze de către Gazprom”, se arată în comunicatul firmei franceze citat de Barrons.com.

În ultima perioadă, avertismentele guvernului de la Paris cu privire la posibilele dificultăți din această iarnă din cauza penuriei de energie și a inflației galopante s-au intensificat.

ADVERTISEMENT

Președintele francez Emmanuel Macron urmează să anunțe o reuniune specială a Guvernului, pentru a ”se lua măsuri pentru toate dificultățile care pot apărea în această toamnă și iarnă”, se arată într-o informare a Palatului Elysee.

Oficial francez din energie: ”Sperăm să nu fie prea frig la iarnă”

Premierul Elisabeth Borne i-a îndemnat luni pe șefii companiilor franceze să-și reducă consumul și a avertizat cu privire la riscul raționalizării.

ADVERTISEMENT

”Dacă vom ajunge la raționalizare, companiile vor fi cele mai afectate și, din păcate, trebuie să fim pregătiți pentru asta”, a declarat aceasta, la o întâlnire cu oamenii de afaceri, conform sursei citate.

Claire Waysand, directorul executiv adjunct al Engie, a spus, la aceeași întâlnire, că vremea va juca un rol crucial în această iarnă.

Pentru a fi siguri că trecem iarna cu suficientă energie electrică și gaz, sperăm să nu fie prea frig”, a spus aceasta.

”Dacă va fi o iarnă geroasă, atunci ar putea exista zile în care să avem probleme majore”, a completat Waysand.

Depozitele de gaze din Franța sunt pline în proporție de 90%. Parisul a negociat aprovizionarea suplimentară din Norvegia.

ADVERTISEMENT