Sport

„Generalii de la Armată și Ianul au mers să ia banii pe Lupu în sacoșă”. Cum s-a distrus marele Dinamo din 1990 al lui Lucescu

Mircea Lucescu și-a adus aminte cum, imediat după Revoluție, Armata a depus eforturi considerabile pentru a face praf marea echipă a lui Dinamo București.
30.12.2023 | 21:34
Generalii de la Armata si Ianul au mers sa ia banii pe Lupu in sacosa Cum sa distrus marele Dinamo din 1990 al lui Lucescu
„Generalii de la Armată și Ianul au mers să ia banii pe Lupu în sacoșă” Cum s-a distrus marele Dinamo din 1990 al lui Lucescu
ADVERTISEMENT

Cel mai probabil dintr-o ură față de Miliție și Securitate, sforile au fost trase pentru a dezmembra Dinamo, de altfel echipa patronată de aceste instituții urâte de toată lumea în acel moment. Paradoxal, generalii din Armată au ajuns să se infiltreze chiar în funcții cheie la Dinamo, pentru a se asigura că nu va mai rămâne nimic notabil de această echipă.

Mircea Lucescu acuză: „Generalii de la Armată și Ianul au mers să ia banii pe Lupu în sacoșă”

”Eu nu aveam pe nimeni. Nimeni nu mai venea de la conducerea ministerului la meciuri, era o situație. Eu aveam treabă cu echipa. La ei (n.r. la Steaua) erau toți în spate și Federația, jucau cu câte 7-8 cartonașe galbene. Așa erau vremurile. Devenisem adversarul nr. 1 al tuturor. Acolo nu te puteai lega de conducerea Stelei și de Ceaușescu. De aia m-au și scos atunci la 4-0 cu Austria.

ADVERTISEMENT

Dovadă că imediat în anul ăla în 1989-1990 am câștigat și Cupa și Campionatul. Influența a existat la AS Armata, nu știu dacă v-ați uitat la generalul Pițu. Declară lucruri incredibile. Și ei au încorporat imediat ministerul de interne. Aveam generali de la armată și noi. Imediat după Revoluție. Colonelul sau generalul Suceavă, ăștia voiau să desființeze Dinamo, s-au dus cu Vasile Ianul împreună, cu banii pe Lupu.

Au renunțat la 2 milioane ca să vină cu 200.000 în sacoșă, ce au putut să facă, de aia am și renunțat… 11-12 jucători i-au vândut, eu eram antrenor”, și-a adus aminte Mircea Lucescu. Marele antrenor regretă că această dezmembrare s-a produs, pentru că Dinamo în acel moment ar fi fost capabilă să câștige inclusiv un trofeu european.

ADVERTISEMENT

”Dacă mai stăteam un an cu echipa aia, și în Italia spuneau că era echipa semifinală, luam un trofeu mare. Dacă nu era Revoluția, meciul cu Anderlecht în câștigam fără probleme, am dominat categoric. La meciul ăla, UEFA, cum se întâmplă cu echipe aflate în război. Apoi același lucru cu Țara Galilor.

La Anderlecht erau 7 jucători olandezi, antrenor olandez și îmi dă brigadă din Olanda. Eu apoi am vorbit la Milano pentru Răducioiu, chiar dacă era suspendat. A scăpat de suspendare și a putut să joace. A fost o perioadă extraordinară. Noi luam jucători mai tineri gen Sabău sau Lupu, ei jucători cu experiență, din rivalitatea asta au ieșit performanțele extraordinare, care dovedesc că jucătorii români au talent”, a completat Mircea Lucescu.

ADVERTISEMENT

Sfatul lui Mircea Lucescu pentru patronii din fotbalul românesc

În concluzie, Mircea Lucescu îi sfătuiește pe conducătorii români să investească în juniori, pentru că aceasta este cheia succesului pe termen lung. ”E mult mai ușor să formezi un jucător 3-4 ani. Singurul care a făcut asta a fost în continuare Hagi, dar n-a avut posibilitatea financiară să-i țină. Dacă ținea nucleul care a luat campionatul, domina campionatul 5-6 ani fără probleme. Sunt două maniere de a ține o echipă: una cu bani, ține cât timp ai banii, sau să ai un nucleu de jucători, pe care-i crești”, a completat Mircea Lucescu.

”SUFLET DE RAPIDIST” este o emisiune tip podcast, cu Superbet sponsor principal, direct pe sufletul fanilor giuleșteni. În fiecare marți, ora 13:30, LIVE numai pe site-ul FANATIK.RO. ”SUFLET DE RAPIDIST”, noua emisiune marca FANATIK, se vede Live EXCLUSIV pe site-ul FANATIK.RO în fiecare marți, de la ora 13:30.

ADVERTISEMENT

Premiera fiecărei ediții a emisiunii va avea loc în fiecare joi, începând cu ora 10:30, pe pagina de Facebook Horia Ivanovici și pe canalul de Youtube FANATIK.RO. Alături de Robert Niță și Lucian Ionescu vor fi în studio nume grele din viața Giuleștiului. Niciun fan al Rapidului nu trebuie să rateze această emisiune!

Cum s-a distrus marele Dinamo

ADVERTISEMENT