Life

Care era cea mai mare frică a lui Nicolae Ceaușescu. Mărturisirile istoricilor

De ce îi era cel mai mult teamă lui Nicolae Ceaușescu, fostul președinte al României, din perioada comunismului. Ce spun istoricii?
11.11.2023 | 00:02
Care era cea mai mare frica a lui Nicolae Ceausescu Marturisirile istoricilor
Teama lui Nicolae Ceaușescu a devenit realitate. Sursa foto: Historia
ADVERTISEMENT

Deși încerca să pară invincibil, Nicolae Ceaușescu ascundea multe temeri, iar una îl măcina în fiecare zi. Atât de mult, încât a devenit chiar realitate. Nu degeaba există acea zicală din popor, potrivit căreia: ”De ce ți-e frică, de aia nu scapi!”.

De ce îi era cel mai mult teamă lui Nicolae Ceaușescu

Nicolae Ceaușescu a fost la conducerea României din 1965 până în 1989, o perioadă în care a marcat viața bunicilor și părinților noștri. Regulile pe care le impunea adesea stârneau controverse, dar puțini aveau curajul să și le exprime.

ADVERTISEMENT

Cei care îndrăzneau să contrazică legile regimului comunist aveau să treacă prin chinuri groaznice. Atât ei, cât și cei dragi. Dincolo de aceste fapte, despre care s-au făcut multe filme, documentare, Nicolae Ceaușescu nu ar fi reușit să pună bine capul pe pernă în fiecare noapte.

Nicolae Ceaușescu nu a scăpat de ceea ce îi era teamă

Liderul comunist era bântuit în repetate rânduri de gândul că la un moment dat poporul va stârni o revoltă contra lui și astfel își va pierde funcția de președinte. Ceea ce s-a și întâmplat. Ne aducem aminte de Revoluția din decembrie 1989.

ADVERTISEMENT

De altfel, înainte de Revoluția din 1989, au mai avut loc proteste, acestea declanșându-i, de fapt, sentimente mari de frică lui Nicolae Ceaușescu, referitoare la o răscoală a oamenilor. În 1977, în jur de 40.000 de mineri au intrat în grevă, situație care l-a determinat pe fostul președinte să-și întrerupă concediul pe care îl avea.

Nicolae Ceaușescu s-a deplasat la fața locului, a stat de vorbă cu manifestanții din Valea Jiului și le-a promis că le va rezolva problema. Zece ani mai târziu, în 1987, avea să se producă un alt protest, împotriva politicilor economice impuse la acea vreme în fosta ”Republica Socialistă România”. Așadar, Nicolae Ceaușescu știa că masele pot schimba cursul său.

ADVERTISEMENT

”El s-a alarmat, de pildă, când a fost povestea din Valea Jiului, în 1977, și zece ani mai târziu, în 1987, la Brașov. El știa că masele fac istoria, că ele se răscoală – de asta îi era foarte frică”, spune istoricul Stelian Tănase, potrivit Europa Liberă România.

Pe data de 25 decembrie 1989, a avut loc un moment istoric în România. Poporul nu doar că s-a revoltat contra lui Nicolae Ceaușescu , dar l-a și ucis. Atât pe el, cât și pe soția acestuia, Elena Ceaușescu. Ambii au fost împușcați, iar odată cu dispariția lor s-a prăbușit și comunismul în țara noastră.

ADVERTISEMENT

România a fost singura țară din Europa de Est în care îndepărtarea regimului comunist s-a făcut în mod violent, cu prețul unor vieți omenești. Istoricii mai sunt de părere că vina îi aparține lui Nicolae Ceaușeacu, fiindcă nu s-a retras pașnic de la putere, așa cum au procedat liderii altor țări, precum Polonia, Ungaria, Cehoslovacia, Germania de Est sau Bulgaria.

ADVERTISEMENT