News

Generalii din servicii schimbă macazul în afaceri. Coldea și Cocoru o dau pe învățământ și religie, ”Vulpea” Ardelean vinde mașini în leasing

Foștii șefi ai serviciilor secrete din România s-au transformat, peste noapte, în prosperi oameni de afaceri. Acum a venit timpul să-și extindă business-ul.
23.09.2022 | 09:03
Generalii din servicii schimba macazul in afaceri Coldea si Cocoru o dau pe invatamant si religie Vulpea Ardelean vinde masini in leasing
Virgil Ardelean, Florian Coldea și Dumitru Cocoru sunt foști ședi ai serviciilor secrete care s-au apucat de afaceri după pensionare / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Generalii din servicii au dezvoltat o afinitate neașteptată pentru business, după ce aceștia au ieșit la pensie și s-au retras din activitatea militară. Mai nou, ei și-au dezvoltat și mai mult afacerile.

Florian Coldea și Dumitru Cocoru se apucă de instruire didactică

Generalii Florian Coldea și Dumitru Cocoru, foști adjuncți ai Serviciului Român de Informații, se descurcă din ce în ce mai bine în afaceri. Firma Strategic Sys SRL, pe care aceștia și-au deschis-o în anul 2020, a ajuns la un profit net de 4,3 milioane de euro, după doar un an.

ADVERTISEMENT

Recent, cei doi au decis să-și diversifice obiectul de activitate. Dacă până acum, societatea se ocupa cu ”activități de inginerie și consultanță tehnică legate de acestea”, începând cu cu data de 23 august 2022, aceasta a primit și alte atribuții.

Mai exact, firma generalilor Coldea și Cocoru poate desfășura și activități didactice (cod CAEN 8559 – alte forme de învățământ). Această clasă include: servicii ale conducătorilor academici, centre de învățământ ce oferă cursuri terapeutice, cursuri de verificare a cunoștințelor profesionale, pregătirea în domeniul limbilor străine, instruirea în domeniul calculatoarelor și instruirea în religie.

ADVERTISEMENT

În plus, societatea mai poate organiza cursuri de pregătire a salvamarilor și a salvamontiștilor, instruirea în metode de supraviețuire, instruirea în oratorie sau instruirea în citirea rapidă sau inversă.

Generalii SRI, de la imobiliare la servicii financiare

Florian Coldea și Dumitru Cocoru dețin și o altă companie, care se ocupă cu intermedierea bunurilor imobiliare. Firma se numește Strategic Assets SRL, iar după doar trei luni de activitate, aceasta a înregistrat un profit de peste 580.000 de lei.

ADVERTISEMENT

După un start atât de bun, generalii au simțit nevoia să-și extindă business-ul. Așa că, la 26 ianuarie 2022, a fost convocată adunarea generală a asociaților, care a decis ca firma să poată activa în domeniul serviciilor financiare, cum ar fi: asigurări și fonduri de pensii, consiliere pentru investiții și intermedieri credite bancare pentru persoane juridice.

”Vulpea” Ardelean se va concentra pe sectorul auto

Un alt prosper om de afaceri provenit din rândul serviciilor este chestorul Virgil Ardelean, poreclit Vulpea, fost șef al DGIPI (Direcția Generală de Informații și Protecție Internă), serviciul secret al Ministerului de Interne.

ADVERTISEMENT

Virgil Ardelean este asociat cu fiul său, Alin, în compania Arvifox Vision Security SRL (titulatura firmei conține acronimul numelui său și traducerea în engleză a cuvântului ”vulpe”).

Firma fostului ofițer are deja 12 ani de activitate, se ocupă cu ”activități de investigații” și merge excelent, înregistrând un profit net de 3,6 milioane lei, în 2021.

Dar, oricând e loc de mai bine. Așa că din 3 august 2022, firma lui Ardelean poate opera și închirieri sau leasing de mașini, autovehicule rutiere ușoare sau alte echipamente.

Prin intermediul acestei firme, ”Vulpea” mai controlează o societate care se ocupă cu dezvoltarea imobiliară, Arvifox Real Estate Solutions SRL. Conform bilanțului depus la Ministerul Finanțelor, societatea nu a mai avut activitate din 2015, însă a rămas activă.

Ce profit fac generalii care s-au reprofilat în oameni de afaceri

Aceștia nu sunt, însă, singurii șefi de servicii reprofilați în oameni de afaceri, după ce s-au retras din activitate.

Generalul Dumitru Dumbravă din SRI, devenit celebru pentru expresia ”câmpul tactic din justiție”, are o firmă de consultanță în afaceri și management, numită Wise Line Consulting (cu un profit de 3,6 milioane lei în ultimul an).

Generalul SRI  Viorel Adrian Stan (fost șef al secțiunii informative antitero) este asociat cu fostul ministru de Interne, Petre Tobă și cu ex-secretarul de stat, Călin Lucian Rosan, în firma Strategic Intelligence Security Services. Și aceasta oferă consultană pentru afaceri și management, cu un profit de aproape 260.000 de lei în ultimul an.

Generalul Stan mai are o firmă împreună cu soția lui, Monica, care se ocupă cu editarea revistelor și periodicelor, care a ieșit, de asemenea, pe profit anul trecut (12.100 lei).

În fine, generalul Elena Istode, poreclită Anaconda dă consultanță în afaceri și management prin intermediul Cocoandconsulting SRL, societate care a făcut un profit de 621.000 de lei după primul an de activitate.

ADVERTISEMENT
Tags: