Generalul Stan. PĂŢITUL! “Tovarăşu’, nu e el, ăsta-i CIPRIOT!”

12 noiembrie 1983. Limassol, Cipru. Meci în grupa 5 de calificare la turneul final al Campionatului European de Fotbal 1984, care urma să se desfăşoare în Franţa. România, evident peste...
01.09.2014 | 10:00
Generalul Stan PATITUL Tovarasu nu e el astai CIPRIOT

12 noiembrie 1983. Limassol, Cipru. Meci în grupa 5 de calificare la turneul final al Campionatului European de Fotbal 1984, care urma să se desfăşoare în Franţa. România, evident peste naţionala Ciprului, domină partida, dar nu reuşeşte să înscrie decît un gol, prin Ladislau Boloni, în minutul 78, cap la vinclu din centrarea regretatului Mişa Klein. În tribună s-a aflat, printre alţii, şi generalul Nicolae Stan, vicepreşedintele Consiliului Naţional de Educaţie Fizică şi Sport. Nu era mare microbist şi nu a reţinut din meci decît că din echipa României marcase fotbalistul cu numărul 10. După meci s-a grăbit la cabine să-l felicite pe marcator. A văzut un fotbalist cu tricoul României cu 10 pe spate. L-a luat în braţe şi l-a pupat: „Bravo! Felicitări şi pentru victorie, dar mai ales pentru golul marcat!”. Jucătorul, siderat! Se chinuia să scape din braţele generalului român. Scena a fost întreruptă de unul dintre ziarişti, care i-a şoptit la ureche: „Tovarăşu’ general, nu e Boloni, e cipriotul cu care a făcut Loţi schimb de tricouri!”.

Vezi AICI golul lui Loţi Boloni din Cipru!

Primă fabuloasă pentru o victorie hotărîtoare!

Prima pentru victoria cu Cipru a fost de cîte 100 de dolari, bani obţinuţi de generalul Stan. “Am strîns, numai eu ştiu cît m-am chinuit, cîte rapoarte am făcut pentru 1.500 de dolari şi i-am împărţit fotbaliştilor. Scena a fost văzută de antrenorul ciprioţilor, care apoi le-a spus jucătorilor săi: «Băi, nenorociţilor, ăştia s-au luptat pe 100 de dolari?!» Insularii aveau promise zece zile de concediu în Cehoslovacia, cîte 2.000 de dolari din partea suedezilor şi alţi 2.000 de dolari din partea federaţiei ţării lor”.

3951-133852-nnnnnn

30 noiembrie 1983: generalul Stan printre “tricolori” după egalul, 1-1, de la Bratislava, cu Cehoslovacia, rezultat care califica România la turneul final al Campionatului European din 1984

Obsedat de spioni

Mircea Lucescu, antrenorul de atunci al echipei naţionale îşi aminteşte de „pitorescul” general: „După eşecul cu cehii de la Bucureşti (n.a. – 0-1 pe 15 mai 1983), la dineul oficial generalul Stan a vrut să ne încurajeze, totuşi, şi a ţinut un discurs mobilizator: <Închin acest pahar de vin pentru golul lui Boloni cu Italia şi pentru golul victoriei de la Stockholm!>. La Stockholm jucam peste vreo lună! (n.a. – 1-0 pe 9 iunie 1983) Era figură mare generalul… Tot timpul se temea că ne spionează adversarii. La Florenţa (n.a. – 0-0 pe 4 decembrie 1982) m-a dus să ţin şedinţa tehnică la o pizzerie! Iar la Stockholm, lîngă o fîntînă arteziană, să nu ne audă suedezii!”.

generalul_nicolae_stan

Generalul-locotenent (r) Nicolae Stan a fost aghiotantul lui Nicolae Ceauşescu la începutul anilor ’50,cînd viitorul preşedinte al României era general de armată. Stan a devenit apoi şeful Securităţii Capitalei şi mai tîrziu şeful Direcţiei a V-a a Securităţii.Pe 5 octombrie împlineşte 87 de ani.