Life

George, copilul nevinovat care a fost condamnat la moarte la 14 ani. Procesul lui a durat doar o zi

George, un copil nevinovat în vârstă de doar 14 ani, a ajuns să fie condamnat la moarte. Procesul lui a durat o zi, iar adevărul a ieșit la suprafață târziu.
21.04.2023 | 10:40
George copilul nevinovat care a fost condamnat la moarte la 14 ani Procesul lui a durat doar o zi
George Stinney, copilul nevinovat condamnat la moarte la 14 ani. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Povestea lui George Stinney începe în anul 1944. El a fost condamnat la moarte și executat la scurt timp. Totul s-a petrecut în Carolina de Sud, iar evenimentul nu a fost uitat nici până astăzi de unele persoane, având în vedere cele întâmplate.

George Stinney, copilul nevinovat condamnat la moarte

De ce a fost acuzat George pe nedrept și care este motivul pentru care a fost nevoie de executarea lui? Două fete albe în vârstă de 11 și 8 ani au fost găsite fără suflare într-un șanț. Anchetatorii și-au dat seama că acestea au fost ucise într-un mod brutal.

ADVERTISEMENT

Mai exact, ele ar fi fost bătute cu un cui de oțel folosit pentru fixarea șinelor de cale ferată. De asemenea, s-ar părea că fetele nu aveau nicio șansă să se apere. Cum a fost legat acest caz de George și de ce a ajuns să fie el vinovat?

În acea perioadă, climatul social și rasial era diferit față de ce avem acum. Mai exact, discriminarea împotriva afro-americanilor era răspândită în părea de sud a SUA. Ca să nu mai vorbim de faptul că majoritatea albă avea mereu ”dreptate” în sistemul judiciar.

ADVERTISEMENT

În momentul în care cele două fete albe au fost găsite ucise, autoritățile cu căutat vinovatul. Iar George Stinney și familia sa locuiau în acea zonă. Înainte să dispară, cele două fetițe au vorbit cu George și cu fratele său.

Procesul a durat doar o zi, iar decizia a fost luată în 10 minute

George și fratele lui erau cu vacile la păscut. Cele două fetițe i-au întrebat pe aceștia unde pot merge pentru a culege floarea patimilor. Aceștia le-au îndrumat pe fete, iar mai apoi, ele au plecat, fără a se mai întoarce vreodată.

ADVERTISEMENT

Evident, cei doi frați au devenit suspecții principali. George a fost audiat fără avocat și fără prezența părinților săi. Ulterior, băiețelul în vârstă de doar 14 ani a ajuns să fie arestat și acuzat de crimă.

Autoritățile au transmis apoi că adolescentul a mărturisit crima. Chiar și așa, nu exista nicio înregistrare scrisă sau vreun document care să confirme acest lucru. A urmat mai apoi procesul, care a durat doar o zi, iar în juriu erau doar bărbați albi.

ADVERTISEMENT

În timpul procesului, fratele și surorile lui George nu au depus mărturie. Asta în condițiile în care puteau confirma că fratele lor a fost acasă în perioada în care crimele au avut loc. Cum s-a putut întâmpla asta? Avocatul din oficiu nu i-a chemat la proces pe cei care îl știau pe George.

Familia lui George Stinney nu a fost chemată la proces

În caz contrar, aceștia puteau să ofere un alibi, ori vreo informație care ar fi fost în favoarea băiatului. Avocatul din oficiu nu a prezentat nicio probă în favoarea lui George, nu a contestat nicio acuzație împotriva sa, iar după câteva minute, juriul l-a găsit vinovat.

Deși avocatul putea să conteste decizia pentru a-l salva, nu a făcut acest lucru. Mai apoi, George și-a primit sentința. El a fost executat prin electrocutare la data de 16 iunie 1944, la aproape trei luni de la crimă.

Părinții lui George au continuat următorii ani să susțină nevinovăția copilului lor. Iar numeroase persoane au criticat acest caz, susținând că nu a existat un proces echitabil. Și iată că în 2014, cazul a fost redeschis.

Băiatul nu poate fi readus la viață, însă cel puțin se știe că nu a fost vinovat. Judecătorul Carmen Mullen a anunțat condamnarea acestuia. Aceasta susținea că decizia luată atunci a fost una ”nefundamentată și injustă”. Băiatul avea doar 45 de kilograme, astfel că nu ar fi avut puterea necesară să le ucidă pe cele două fetițe.

Menționăm că în Statele Unite au existat și alte cazuri de-a lungul timpului în care oameni nevinovați au ajuns să petreacă ani grei de închisoare. 

ADVERTISEMENT