În ultimele săptămâni, o inițiativă legislativă care se referă la introducerea educației sexuale în școli a provocat o multitudine de discuții în sfera politică, fiind un puternic motiv de contradicție în interiorul coaliției de guvernământ.
Patriarhia Română s-a declarat total împotrivă introducerii unor ore de educație sexuală, declarând că reprezintă un “atentat la adresa inocenței copiilor”.
“Președintele Iohannis a trimis legea înapoi pentru că vrea neapărat ca toții copii de patru ani să învețe despre aceste lucruri. Acesta este planul global al ONG-urilor stângii radicale și al OMS-ului.
Nu știu ce părinte sănătos la cap ar fi de acord ca un copil de doar câțiva ani să învețe despre educație sexuală. Credem mult în libertate și în pozițiile bisericilor creștine. Noi o să mergem până la capăt pentru a apăra inocența copiilor”, a declarat George Simion la Antena 3.
Răzvan Dumitrescu: “Ce garanție aveți că veți păstra majoritatea pe care ați făcut-o astăzi în Senatul României, care nu este cameră decizională, și în Camera Deputaților?”
“Am văzut exemple, când a fost vorba de apărarea simbolurilor naționale, promovarea produselor românești, am avut mici victorii în Parlamentul României, cred că vom avea și acum.
Este o educație necesară pentru copiii de 15-16 ani, dar în niciun caz pentru copiii de 4-7 ani și în niciun caz fără acordul părinților”, a adăugat co-președintele AUR.
Forma trimisă inițial spre promulgare a fost cea pentru care au optat senatorii, chiar dacă Iohannis a solicitat reexaminarea initiativei legislative. Au fost 68 de voturi “pentru”, un vot “împotrivă”, 21 de abțineri, iar doi senatori nu au votat.
Președintele Klaus Iohannis a criticat, în primul rând, teremnul de “educație sanitară”. Totodată, a fost sesizată și Curtea Constituțională a României în legătură cu acest act normativ, iar udecătorii au stipulat că legea este constituțională.
“Practic, reglementate în acest mod, programele de educaţie pentru sănătate sunt evidenţiate doar prin educaţia sanitară, componenta de educaţie pentru sănătate sexuală fiind, astfel, eliminată sau simplificată la transmiterea în mod exclusiv de informaţii cu privire la igiena personală”, se arăta în cererea de reexaminare a legii.