News

Germania, Italia și Franța au suspendat vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca

15.03.2021 | 18:54
Germania Italia si Franta au suspendat vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca
ADVERTISEMENT

Germania, Franța și Italia au suspendat vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca. Decizia vine în baza suspiciunilor cu privire la posibilele efecte adverse severe.

Măsura a fost adoptată după ce mai multe țări au anunțat oprirea utilizării serului din cauza apariției unor tromboze la oamenii imunizați cu el. În acest context, Organizația Mondială a Sănătății cere statelor să nu întrerupă imunizările cu vaccinul AstraZeneca.

ADVERTISEMENT

Ministerul Sănătății din Germania a anunțat decizia a fost luată ca formă de precauție. De asemenea, oficialii au precizat că s-au consultat cu autoritatea de reglementare a vaccinului din Germania, Institutul Paul Ehrlich. Acesta a cerut realizarea mai multor investigații.

Germania, Italia și Franța au suspendat vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca

Decizia Germaniei vine la doar câteva zile după ce ministrul Sănătății critica suspendarea utilizări serului în alte țări: „regret că unele ţări din Uniunea Europeană au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca. Din ceea ce ştim până acum, beneficiul este mult mai mare decât riscul”, spunea Jens Spahn.

ADVERTISEMENT

În Franta, decizia a venit în urma unei conferințe de presă a președintelui Emmanuel Macron: „la recomandarea ministrului Sănătăţii, împreună cu autorităţile franceze de sănătate, a fost luată decizia de a suspenda, ca măsură de precauţie, vaccinarea cu AstraZeneca,” potrivit Mediafax.

Liderul francez a mai precizat și că așteaptă decizia Agenției Europene a Medicamentului. Acesta ar putea să fie pronunțată în după-amiaza zilei de marți.

ADVERTISEMENT

Și autoritățile italiene au anuțat o măsură similară. „AIFA a decis extinderea interdicției de utilizare a vaccinului Covid-19 AstraZeneca în toată Italia, ca măsură de precauție și temporară în așteptarea deciziilor Agenției Europene pentru Medicamente (EMA)”, a declarat autoritatea de reglementare, potrivit publicației TheLocal. Oficialii au mai adăugat că decizia a fost luată în conformitate cu măsurile similare ale altor țări.

Tot în cursul zilei de luni, Organizația Mondială a Sănătății le-a cerut statelor să nu întrerupă vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca. Mai multe țări au anunțat astfel de intenții, printre care Irlanda, Olanda, Thailanda și Indonezia.

ADVERTISEMENT

Purtătorul de cuvânt al organizației, Christian Lindmeier, a precizat că nu există dovezi clare între respectivul ser și incidentele apărute: „conform ultimelor date, nu există dovezi că incidentele au fost cauzate de vaccin și este important ca aceste campanii de vaccinare să continue ca să putem salva vieți și să oprim apariția cazurilor grave,” scrie Digi24.

ADVERTISEMENT