News

Germania vrea să evite un „Nordstream” chinez în rețeaua 5G. Berlinul pregătește noi restricții pentru gigantul telecom Huawei

Germania împinge gigantul telecom Huawei din rețelele sale de comunicații. Planul împotriva „furnizorilor de risc” din China
20.09.2023 | 15:18
Germania vrea sa evite un Nordstream chinez in reteaua 5G Berlinul pregateste noi restrictii pentru gigantul telecom Huawei
Gigantul telecom chinez Huawei este considerat calul troian digital al președintelui Chinei în Occident / Foto: colaj, Hepta
ADVERTISEMENT

Germania elaborează noi interdicții pentru gigantul chinez Huawei. Planurile Berlinului aflate în discuție includ interdicții privind părțile centrale și sensibile ale rețelelor de telecomunicații. Guvernul german elaborează un nou plan pentru a impune restricții suplimentare privind utilizarea echipamentelor chinezești pentru rețelele de telecomunicații ale țării, potrivit unui document de strategie.

Limitarea „Made in China”

„Este evident că există dependențe structurale considerabile față de Huawei și ZTE”, se arată în document. Germania are „o nevoie urgentă de acțiune inclusiv pentru a preveni un al doilea caz Nordstream – dar în domeniul telecomunicațiilor, și mai critice, cu consecințe mult mai grave. La urma urmei, rețeaua de telefonie mobilă 5G este ‘sistemul nervos central’ al Germaniei ca locație de afaceri”, adaugă documentul.

ADVERTISEMENT

Oficialii de la Berlin iau în considerare posibilitatea de a le cere operatorilor de telecom să nu mai utilizeze echipamente ale furnizorilor chinezi de telecomunicații pentru partea centrală a rețelelor de telecomunicații până la 1 ianuarie 2026 și să elimine treptat dependența de kiturile chinezești în rețeaua de acces radio (RAN), care este rețeaua mai largă de stâlpi și stații de bază, în termen de trei ani.

Dependența de Huawei și de rivali

Doi oficiali din industrie și un oficial guvernamental au declarat anterior că guvernul federal analizează o limitare a echipamentelor chinezești la maximum 25% în RAN, precum și o interdicție totală în zonele geografice sensibile, cum ar fi capitala. Planurile – care sunt încă în curs de discuție între ministere – reprezintă cea mai recentă întorsătură într-un proces lung și dureros din punct de vedere politic pentru a limita dependența Germaniei de gigantul chinez din domeniul telecomunicațiilor Huawei, scrie Politico.

ADVERTISEMENT

Dacă vor fi aprobate, ele ar putea alimenta și mai mult tensiunile comerciale dintre Bruxelles și Beijing, care se confruntă deja cu o dispută legată de subvențiile acordate de China pentru mașinile electrice. Secretarii de stat de la ministerele de interne, transporturi și afaceri digitale s-au întâlnit marți în încercarea de a pune la punct detaliile, au confirmat oficialii din ambele ministere.

Însă ministerul afacerilor digitale – condus de politicianul liberal Volker Wissing – și-a exprimat temerea că o interdicție în forma discutată în prezent ar putea duce Germania la o mai mare dependență de principalii rivali ai Huawei, suedezii de la Ericsson și finlandezii de la Nokia, a declarat un oficial din minister. Revista germană Der Spiegel a fost prima care a relatat detalii despre acest plan.

ADVERTISEMENT

Lupta împotriva kiturilor 5G

Luna trecută, ministrul de interne, Nancy Faeser, a avertizat operatorii de telecomunicații din Germania că a venit momentul să reducă numărul furnizorilor chinezi, reflectând astfel presiunea tot mai mare exercitată de UE pentru ca țările membre să își intensifice lupta împotriva kiturilor 5G care prezintă „riscuri mult mai mari” decât echipamentele concurenților europeni.

În calitate de cea mai mare economie europeană, Germania este încă foarte dependentă de China pentru rețelele sale de telecomunicații, potrivit estimărilor recente ale industriei compilate de compania de consultanță în telecomunicații Strand Consult la sfârșitul anului trecut. De ani de zile, Germania a fost un punct sensibil pentru Uniunea Europeană și aliatul său, Statele Unite, în ceea ce privește dependența sa de tehnologia chineză în domeniul telecomunicațiilor.

ADVERTISEMENT

Din 2020, UE a intensificat presiunile asupra țărilor membre pentru a impune restricții, iar în iunie și-a reiterat apelurile de a impune măsuri mai dure. Și SUA a presat în mod activ guvernele aliate să elimine Huawei din rețelele 5G. „Riscurile sunt cunoscute de mult timp. Autoritățile noastre de securitate au avertizat în repetate rânduri împotriva dependențelor unilaterale”, a declarat Faeser pentru ziarul german Handelsblatt în august.

Operatorii nu au fost încântați de restricțiile iminente. „O reducere pe termen scurt ar pune în pericol acoperirea și extinderea rețelei mobile pentru anii următori”, a declarat anterior Stephan Broszio, purtător de cuvânt al Deutsche Telekom, argumentând că societatea a început să elimine Huawei din rețeaua centrală încă din 2019 și se bazează pe o strategie multifurnizori în achizițiile sale de tehnologie.

China și UE caută un teren de înțelegere

În centrul dialogului digital dintre Comisia Europeană și China, care a avut loc luni, la Beijing, s-au aflat subiecte precum reglementarea platformelor, protecția datelor, cercetarea și dezvoltarea în domeniul inteligenței artificiale, transferurile de date industriale între blocuri și siguranța produselor comercializate online.

Dialogul, care vizează facilitarea schimburilor dintre UE și China în materie de strategie digitală și inovații tehnologice, a fost coprezidat de vicepreședintele Comisiei Europene responsabil pentru valori și transparență, Vera Jourova, și de vicepremierul chinez, Zhang Guoqing. Comisarul european pentru justiție și drepturile consumatorilor, Didier Reynders, a participat, de asemenea, de la distanță, scrie Euractiv.

Acesta este al doilea dialog de acest tip care are loc după primul, din 2020, când președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel, au subliniat importanța de a se asigura că inovarea tehnologică respectă de la bun început protecția datelor și drepturile fundamentale.

Potrivit unui comunicat de presă, în cadrul reuniunii de luni, Comisia a făcut un bilanț al Legii privind serviciile digitale (Digital Services Act, DSA), al Legii privind piețele digitale (Digital Markets Act, DMA) și al Legii privind inteligența artificială (AI Act), în timp ce China și-a prezentat propriile politici și practici în acest domeniu. De asemenea, cele două părți au făcut un schimb de opinii cu privire la inteligența artificială.

Drumurile digitale ale mătăsii

Executivul european a subliniat necesitatea unor standarde interoperabile în domeniul tehnologiilor digitale, solicitând Chinei să garanteze un mediu securizat pentru date și împărtășindu-și îngrijorarea cu privire la dificultățile întâmpinate de companiile UE din China în ceea ce privește utilizarea propriilor date industriale pe teritoriul chinez.

Standardele digitale sunt esențiale pentru siguranța și securitatea tehnologică a statelor și joacă un rol crucial în ceea ce privește puterea economică și independența strategică a acestora. China încearcă să își promoveze și să își garanteze propriile standarde tehnologice prin ocuparea unor poziții-cheie în cadrul organizațiilor internaționale de standardizare și în cadrul inițiativei sale „Noile drumuri ale mătăsii”.

Ca răspuns la influența crescândă a Chinei asupra elaborării standardelor, UE și SUA au convenit, la sfârșitul anului trecut, asupra unui mecanism de informare strategică privind standardele (SSI). Scopul este de a aborda împreună probleme strategice comune prin schimbul proactiv de informații privind activitățile de standardizare internațională.

Țările occidentale sunt deosebit de îngrijorate de faptul că China încearcă să își faciliteze controlul de stat prin modificarea în favoarea sa a guvernanței globale a internetului, a standardizării și a protocoalelor digitale. În acest context, UE a identificat și enumerat, de asemenea, tehnologiile sale critice în strategia de securitate economică a Comisiei Europene. În cadrul dialogului digital, organul executiv al UE a discutat despre abordarea sa de reducere a riscurilor, care implică atenuarea riscurilor pentru lanțurile sale de aprovizionare, infrastructurile critice și securitatea tehnologică.

„Autonomie strategică deschisă”

Irina Bogdanova, cercetător la Institutul de Comerț Mondial al Universității din Berna, a declarat că dialogul este un exemplu de „politică oficială a UE de autonomie strategică deschisă”. Blocul comunitar „ar dori să fie mai autonom și mai rezilient și, în același timp, să continue să coopereze cu alți parteneri internaționali acolo unde este de dorit și posibil”, a continuat ea.

În ceea ce privește reglementarea datelor, a platformelor de socializare și a inteligenței artificiale, „UE a dezvoltat și continuă să își dezvolte propriile abordări și reguli”, în timp ce China are în mod tradițional „propriile puncte de vedere cu privire la modul de reglementare internă a acestor aspect”, a adăugat Bogdanova.

Cooperare dificilă

Potrivit Irinei Bogdanova, dialogul „poate îmbunătăți schimbul de informații și stabilirea unor canale de comunicare între UE și China”. Cu toate acestea, ea nu se așteaptă ca acesta să ducă la „o convergență de reglementare, în special în contextul creșterii tensiunilor geopolitice și a concurenței strategice”.

Jürgen Matthes, șeful Unității de cercetare a piețelor globale și regionale din cadrul Institutului Economic German, a declarat că, deși este important să se mențină dialogul, „cooperarea a devenit mai dificilă în ultimii ani”. Reglementările chinezești privind datele și securitatea cibernetică, de exemplu, „pun probleme pentru industriile europene”, a spus Matthes.

El a subliniat importanța protejării datelor aparținând companiilor UE care operează în China, pledând pentru „securitatea datelor sensibile din punct de vedere comercial (…) și avertizând asupra posibilelor limite la exportul de date de cercetare și dezvoltare obținute în China”.

„Infrastructura critică din Europa, în special rețelele de telecomunicații sau rețelele electrice, ar trebui reglementată astfel încât să se prevină spionajul și sabotajul, chiar dacă acest lucru duce la excluderea companiilor chineze”, a spus  Matthes. În urmă cu trei luni, Comisia Europeană a interzis furnizorii cu risc ridicat, inclusiv companiile chineze, și a anunțat măsuri pentru a elimina giganții chinezi Huawei și ZTE din infrastructura sa de telecomunicații.

ADVERTISEMENT