News

Miliarde de dolari pentru avioane cu inteligență artificială. Forțele Aeriene ale SUA își fac propriul „Terminator”: Valkyrie

U.S. Air Force vrea să construiască 2.000 de avioane Valkyrie, conduse de inteligența artificială. Armele autonome letale sunt deja o realitate.
28.08.2023 | 15:34
Miliarde de dolari pentru avioane cu inteligenta artificiala Fortele Aeriene ale SUA isi fac propriul Terminator Valkyrie
Valkyrie poate însoți piloții dar și executa misiuni kamikaze / Foto: colaj, Hepta
ADVERTISEMENT

Forțele Aeriene ale SUA vor 5,8 miliarde de dolari pentru a construi aproape 2.000 de avioane Valkyrie dotate cu inteligență artificială, ca parte a inițiativei „Next Generation of Air Dominance”. Aceste arme, denumite și „roboți ucigași”, amintesc de filme SF precum „Terminator”, care prezintă un robot asasin, conștient de sine, asemănător cu un om. Aceasta alimentează presupunerea că armele autonome letale sunt de domeniul viitorului îndepărtat. Dar acest lucru este incorect. În realitate, armele care pot selecta, ținti și ucide oameni în mod autonom sunt deja o realitate.

Misiuni kamikaze și protejarea piloților

Aeronavele autonome sunt ideale pentru îndeplinirea misiunilor kamikaze și pentru protejarea piloților, potrivit U.S. Air Force. Pe de altă parte, susținătorii drepturilor omului spun că a lăsa la decizia tehnologiei cine trăiește și cine moare depășește o limită morală. Oricum, Forțele Aeriene caută o alocație bugetară de mai multe miliarde de dolari pentru a construi între 1.000 și 2.000 de avioane fără pilot la bord propulsate inteligență artificială.

ADVERTISEMENT

Aeronavele XQ-58A Valkyrie sunt menite să servească drept un soi de robot însoților pentru avioanele pilotate de oameni, oferind acoperire și manevrând în scenarii în care un pilot în carne și oase s-ar putea descurca greu. În plus, ele sunt ideale pentru așa numitele „misiuni sinucigașe” din care este puțin probabil ca un om să se întoarcă.

În cursul acestui an, Valkyrie va fi testată într-o simulare în care își va crea propria strategie pentru a urmări și ucide o țintă deasupra Golfului Mexic, relatează Business Insider.  Potrivit unor informații anterioare, acest model de Valkyrie poate atinge o viteză de croazieră de 882 km/h, are o rază de acțiune de 5.600 km și un plafon maxim de zbor de 14.00o  de metri. Alte modele, precum bombardierul XB-70 Valkyrie, care a zburat pentru prima dată în 1964, necesită piloți și au fost create doar câteva aeronave de acest tip.

ADVERTISEMENT

Mai ieftin ca un avion de luptă

Estimarea bugetară, pe care Congresul nu a aprobat-o încă, prevede cheltuieli de 5,8 miliarde de dolari pe o perioadă de cinci ani pentru construirea acestor aeronave. Aceasta vine după mai mulți ani de zboruri de testare ale U.S. Air Force în care Valkyrie a fost folosit ca legătură de date pentru avioanele F-22, F-35 și pentru programul Skyborg al Forțelor Aeriene ale SUA, care este un sistem bazat pe inteligență artificială pentru a controla avioanele fără pilot, precum Valkyrie.

Presa de peste ocean a relatat că fiecare Valkyrie va costa între 3 și 25 de milioane de dolari – mult mai puțin decât un avion cu pilot uman. Reprezentanții Forțelor Aeriene și ai Departamentului Apărării nu au răspuns imediat solicitării Insider pentru comentarii. În timp ce programul „Next Generation of Air Dominance” al Forțelor Aeriene a obținut un sprijin militar larg, apărătorii drepturilor omului sunt îngrijorați că mașinile de război fără pilot deschid calea către un viitor distopic de tip „Terminator”.

ADVERTISEMENT

ONU: Responsabilitatea nu poate fi transferată mașinilor

„Se încalcă o linie morală prin externalizarea uciderii către mașini – permițând senzorilor computerizați, mai degrabă decât oamenilor, să elimine vieți umane”, a declarat pentru New York Times Mary Wareham, director al departamentului care se ocupă de armament din cadrul organizației Human Rights Watch, o susținătoare a limitelor internaționale privind armele letale autonome.

Alți opozanți ai armelor cu inteligență artificială, cum ar fi organizația non-profit Future of Life Institute, numesc aceste aparate „ roboți ucigași”. Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a declarat încă din 2019 că „mașinile cu puterea și discreția de a lua vieți fără implicare umană sunt inacceptabile din punct de vedere politic, respingătoare din punct de vedere moral și ar trebui să fie interzise de dreptul internațional”.

ADVERTISEMENT

„Acest lucru reflectă ceea ce consider a fi sentimentul predominant în întreaga lume. Nu cunosc niciun stat sau forță armată care să fie în favoarea unor sisteme de arme complet autonome, care să aibă puterea de a lua vieți omenești. Posibilele principii directoare pe care le-ați convenit anul trecut au făcut un pas spre consolidarea acestei norme. Aceste principii au delimitat o linie importantă, afirmând că „responsabilitatea umană pentru deciziile privind utilizarea sistemelor de arme trebuie păstrată, deoarece responsabilitatea nu poate fi transferată mașinilor”, a spus Guterres.

Imorale și periculoase?

Roboții ucigași, numiți și „sisteme de arme autonome letale”, sunt sisteme de arme care folosesc inteligența artificială (AI) pentru a identifica, selecta și ucide ținte umane fără intervenție umană. În timp ce în cazul dronelor militare fără pilot, decizia de a lua vieți este luată de la distanță de către un operator uman, în cazul armelor autonome letale, decizia este luată doar de algoritmi.

Roboții ucigași sunt preprogramați pentru a ucide un anumit „profil de țintă”. Arma este apoi desfășurată într-un mediu în care inteligența sa artificială caută acel „profil de țintă” folosind datele senzorilor, cum ar fi recunoașterea facială. Atunci când arma întâlnește o persoană despre care algoritmul consideră că se potrivește profilului său de țintă, trage și ucide. Armele care folosesc algoritmi pentru a ucide, înlocuind judecata umană, sunt imorale și reprezintă o amenințare gravă la adresa securității statelor și globale, denunță  opozanții.

Sunt imorale, spun aceștia, pentru că algoritmii sunt incapabili să înțeleagă valoarea vieții umane și, prin urmare, nu ar trebui niciodată să fie „împuterniciți” să decidă cine trăiește și cine moare. Reprezintă o amenințare la adresa securității pentru că procesul decizional algoritmic permite ca armele să urmeze traiectoria software-ului: mai rapid, mai ieftin și la scară mai mare. Acest lucru va fi extrem de destabilizator atât la nivel național, cât și la nivel internațional, deoarece introduce amenințări de proliferare, escaladare rapidă, imprevizibilitate și chiar potențialul de a crea arme de distrugere în masă.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de...
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de titlu de pe Arena Națională: „Luminița, Luminița”
Piloții ucraineni folosesc tehnica periculoasă „nevăstuica sălbatică” pentru a distruge apărarea antiaeriană a...
Piloții ucraineni folosesc tehnica periculoasă „nevăstuica sălbatică” pentru a distruge apărarea antiaeriană a Rusiei
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a...
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a trimis „soldaţii” să facă presiuni uriașe pentru a-și impune regulile
Dosar penal după o nuntă cu alai care a blocat străzile şi trotuarele,...
Dosar penal după o nuntă cu alai care a blocat străzile şi trotuarele, în Teleorman. Martorii la eveniment, indignaţi: "Poliţia e acolo să le asigure circul"
Pensia infimă pe care o primește Florin Piersic de la statul român. Averea...
Pensia infimă pe care o primește Florin Piersic de la statul român. Averea adunată și singurul lux pe care și l-a permis actorul
Kanye West și-a filmat iubita în pat și a distribuit imaginile pe internet!...
Kanye West și-a filmat iubita în pat și a distribuit imaginile pe internet! Cum a pus-o să stea / FOTO
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi! Ce răspuns...
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi! Ce răspuns i-a dat clarvăzătoarea
Vreme tot mai bizară în România. Ce anomalii vor fi în zilele următoare
Vreme tot mai bizară în România. Ce anomalii vor fi în zilele următoare
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi. Ce răspuns...
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi. Ce răspuns i-a dat clarvăzătoarea. "El este codificat cu cifra 11"
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu...
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu elicopterul de la Hunedoara”
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor...
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor primi o veste complet neașteptată