News

Gestul banal care te poate lăsa fără bani de Sărbători. Primești amendă chiar dacă nu ești tu la volanul mașinii

O banală greșeală te poate lăsa fără bani serioși de Sărbători. Atenție! Se ia amendă chiar dacă nu voi sunteți cei care conduceți mașina
04.12.2022 | 13:00
Gestul banal care te poate lasa fara bani de Sarbatori Primesti amenda chiar daca nu esti tu la volanul masinii
Amenda care te poate lăsa fără bani pentru un detaliu banal. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

Puțini șoferi din România mai respectă regulile după ce reușesc să își ia carnetul. Dacă în timpul examenului, candidații sunt foarte atenți la fiecare detaliu în parte, imediat cum ies pe barba lor în trafic, situația se schimbă dramatic. Lucrul acesta se vede și din statisticile Poliției.

Greșeala uriașă pe care o pot face șoferii și nu numai. Amenda e mare

Peste 30% din accidentele care se petrec într-un an de zile au ca autori șoferi aflați la început. Astfel, primul an de condus pare a fi unul dificil.

ADVERTISEMENT

Lucrul acesta se întâmplă și în 2022, deși suntem în prag de sărbători. Poliția Română a anunțat controale masive și a transmis că nu va ierta pe nimeni.

Un detaliu minor poate să facă diferența și vi-l readucem aminte înainte să fie prea târziu. În Codul Rutier este stipulat cât se poate de clar că toate persoanele dintr-un autovehicul care se află în mișcare sunt obligate să poarte centura de siguranță.

ADVERTISEMENT

Atenție mare! Nu este deloc important locul pe care îl ocupați în mașină. Atunci când agenții de poliție opresc o mașină în trafic pot să amendeze pe oricine.

Da, chiar și pasagerii din spate. Lipsa centurii de siguranță v-ar putea aduce o amendă zdravănă pe final de an. Legislația țării noastre prevede negru pe alb ca toate persoanele care ocupă locuri prevăzute prin construcție cu centuri sau dispozitive de siguranță omologate să fie obligate să le poarte în timpul circulației pe drumurile publice.

ADVERTISEMENT

Culmea, atunci când se învață pentru examen, viitorii conducători auto chiar sunt informați că sunt obligați să le spună tuturor celor ce urcă în mașina lor despre obligativitatea purtării centurii de siguranță.

”Art. 99. (1) Constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa I de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de către persoane fizice: 8. nerespectarea obligației conducătorului de autovehicul și a pasagerilor acestuia de a purta, în timpul deplasării pe drumurile publice, centura sau dispozitivele de siguranță omologate”, se arată și în Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice.

ADVERTISEMENT

În anul 2022 valoarea punctului de amendă a fost îngheţată la 145 de lei pentru sancţiunile rutiere. Pentru lipsa centurii puteți să primiți chiar și 3 puncte. Ceea ce face ca socoteala de acasă să nu se potrivească deloc cu cea din târg

ADVERTISEMENT