Life

Gestul care a șocat-o pe Regina Maria. Ce a făcut Carol al II-lea într-o călătorie: “Nu a putut plasa un cuvânt”

Gestul lui Carol al II-lea care a șocat-o pe Regina Maria. Ce a făcut monarhul în timpul unei călătorii în Franța și în Anglia.
16.12.2023 | 08:10
Gestul care a socato pe Regina Maria Ce a facut Carol al IIlea intro calatorie Nu a putut plasa un cuvant
Gestul lui Carol al II-lea care a șocat-o pe Regina Maria. Sursa foto: peles.ro/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Gestul Regelui Carol al II-lea, din timpul unei călătorii, care a șocat-o pe Regina Maria. Acesteia nu i-a venit să creadă ce comportament a avut monarhul.

Gestul lui Carol al II-lea care a șocat-o pe Regina Maria

În anii ’30, la Casele Regale din Europa au avut loc mai multe tragedii. În 1934,  Regele Alexandru al Iugoslaviei a fost asasinat la Marsilia. Soția sa, Regina Marioara, era sora Regelui Carol al II-lea.

ADVERTISEMENT

La finalul lui august 1935, Regina Astrid a Belgiei a murit într-un accident de automobil. La volanul vehiculului se afla Regele Leopold, soțul său, iar șoferul era pe bancheta din spate. Tragedia a avut loc la mai bine de un an de când predecesorul monarhului, Regele Albert, s-a stins din viață în urma unui accident petrecut în timp ce era pe munte.

La începutul lui 1936, a murit Regele George al V-lea al Angliei, iar urmașul său, Eduard al VIII-lea, nu a rămas mult pe tron deoarece a ales căsătoria cu o mondenă din SUA. Monarhul a abdicat după aproximativ un an și s-a exilat în Franța.

ADVERTISEMENT

Pe 23 ianuarie 1936, ziarele românești scriau că MS Regele Carol al II-lea a plecat în zorii acelei zile, la 4.30, către Londra, acolo unde aveau loc funeraliile Regelui George al V-lea al Angliei.

A plecat cu un tren de 11 vagoane, cu o suită numeroasă, din 20 de aghiotanţi. În schimb, Regele Boris al Bulgariei a plecat, cu un singur aghiotant, “în Simplonul care trece prin Sofia”, după cum a scris Constantin Agretoianu.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Regele Leopold al Belgiei “a luat trenul obişnuit între Bruxelles şi Ostende, şi de acolo vaporul spre Anglia”. Monarhul a fost discret în călătorie, în timp ce Carol al II-lea a fost aclamat de oameni în gările românești de pe traseu.

La finalul lui aprilie 1936, Agretoianu a întâlnit-o pe mama monarhului, Regina Maria, într-o audiență de condoleanțe. Aceasta a explicat ce a enervat-o la comportamentul Regelui Carol.

ADVERTISEMENT

Ce a făcut Carol al II-lea în călătorie

Mai exact, Regina Maria a fost șocată de faptul că monarhul s-a jucat table tot timpul. Acesta nu a interacționat cu ceilalți domni care mai erau prezenți, nici măcar cu miniștrii.

Regina Maria era “indignată de purtarea lui Carol în timpul călătoriei în Franţa şi în Anglia. Tot timpul voiajului, 12 ore pe zi, până târziu noaptea (se scula pe la miezul zilei), n-a făcut decât să joace table cu Murdăreanu (sic!), fără să adreseze o vorbă celorlalţi domni care-l însoţeau, nici măcar bătrânilor miniştri.

Nenorocitul de Brediceanu pregătise un lung expozeu asupra străinilor din Austria; (Carol) l-a primit jucând table şi a continuat să joace table în prezenţa lui, şi omul n-a putut plasa un cuvânt”, scria Agretoianu, notează dcnews.ro.

În drum spre țară, Regele Carol s-a oprit la Paris. Acolo a fost decorat, de către președintele Franței, cu Medalia Militară. În doar o singură zi, a oferit cinci interviuri presei din Franța.

Unele ziare din Paris scriau că Elena Lupescu se afla și ea în trenul regal, ceea ce s-a și întâmplat. Cei doi chiar ar fi ieșit în oraș într-o seară, după cum au mai notat atunci ziarele.

ADVERTISEMENT