News

Cum a murit Carol al II-lea şi unde este îngropat. De ce nu a participat Regele Mihai la funeralii

Pe 4 aprilie se împlinesc 69 de ani de la decesul Regelui Carol al II-lea, cel care a condus țara timp de un deceniu. Suveranul a murit departe de România, iar la funeraliile sale nu a participat Regele Mihai.
04.04.2022 | 06:30
Cum a murit Carol al IIlea si unde este ingropat De ce nu a participat Regele Mihai la funeralii
Cum a murit Carol al II-lea și cine i-a fost alături. Sursa foto: rfi.ro
ADVERTISEMENT

Luni, 4 aprilie 2022, se împlinesc aproape șapte decenii de la moartea Regelui Carol al II-lea, o personalitatea extrem de controversată din istoria regalității autohtone.

Cum a murit Carol al II-lea și cine i-a fost alături

Regele Carol al II-lea s-a născut la Sinaia, pe data de 3 octombrie 1893. A fost primul copil al Regelui Ferdinand I (1914-1927) şi al reginei Maria. În 1914, la moartea regelui Carol I (1866-1914) şi urcarea pe tronul României a tatălui său, Ferdinand I (1914-1927), a fost declarat prinţ moştenitor.

ADVERTISEMENT

Carol al II-lea a preluat domnia pe 8 iunie 1930 și a stat la conducerea țării până în 1940. Dintre toți suveranii României, el a fost cel mai controversat. După ce nu a mai ocupat tronul, a plecat în exil, la 6 septembrie 1940. A locuit în Statele Unite, Mexic, Brazilia şi Portugalia.

S-a stins din viață pe 4 aprilie 1953, în reşedinţa sa din Estoril, Portugalia, cu câteva luni înainte de a împlini 60 de ani. Cauza morții a fost un atac de cord.

ADVERTISEMENT

Carol al II-lea a murit la o săptămână după ce a decedat Zizi Lambrino, prima sa soţie (a decedat în 26 martie 1953).

Elena Lupescu a stat alături de fostul suveran până în ultima clipă a vieții sale. În Memoriile sale, aceasta descrie cum a decurs ultima zi din viaţa fostului suveran.

ADVERTISEMENT

”Era 4 aprilie 1953, ne întorseserăm din oraş, unde luasem masa. Carol, ca de obicei, a mâncat languste şi fructe de mare. Ascultam muzică şi deodată am auzit un strigăt de durere. L-am văzut pe Carol ghemuit pe un fotoliu, strângându-şi cu braţul partea stângă a pieptului.

N-am ştiut ce să fac, de disperare înlemnisem. Când a sosit doctorul, durerea din piept şi din braţul stâng îi trecuse. Eu, însă, tremuram.

ADVERTISEMENT

În timp ce doctorul mă consulta pe mine, am auzit iarăşi un strigăt de durere. Carol îşi dăduse duhul. Zăcea prăbuşit în fotoliu, cu ochii larg deschişi, minunaţii lui ochi albaştri, acum fără strălucirea vieţii. Doctorul încerca să-l readucă la viaţă, în timp ce eu umblam disperată. Pe neaşteptate, Carol mă lăsase singură”, spune Elena Lupescu, notează Descoperă.ro.

Elena Lupescu a mai trăit încă 24 ani după decesul lui Carol. A încetat din viață la 28 iunie 1977.

Unde este mormântul Regelui Carol al II-lea

Regele Carol al II-lea al României a fost înmormântat la Mănăstirea Bisericii ”Sao Vicente”, alături de regii Portugaliei.

Peste o jumătate de deceniu, mai exact pe 13 februarie 2003, rămășitele pamântești ale fostului suveran au fost aduse în ţară, împreună cu cele ale ultimei sale soţii, Elena Lupescu.

La o zi distanță, osemintele fostului suveran au fost reînhumate, după o ceremonie militară şi religioasă, în fostul paraclis al Mănăstirii Curtea de Argeş, iar cele ale Elenei Lupescu lângă o bisericuţă din lemn, la marginea parcului mănăstirii.

De ce nu a fost Regele Mihai, fiul lui Carol al II-lea, la înmormântare

La funeraliile lui Carol al II-lea au luat parte multe personalități de prim rang din Europa, dar și din America. Guvernul României, care îl avea în frunte pe Gheorghe Gheorghiu-Dej, nu a trimis niciun reprezentant.

De asemenea, date fiind relațiile extrem de reci, nimeni din familia regală a României, cu excepţia fratelui său Nicolae, nu a luat parte la înmormântare.

Cu niciunul dintre fiii săi, Carol Mircea Lambrino (rezultat din relația cu Ioana Zizi Lambrino, prima soţie, nerecunoscută oficial) şi Mihai (moştenitorul la tron), Carol al II-lea n-a avut relaţii bune.

În Memoriile sale, Elena Lupescu explică de ce nu a fost prezent Regele Mihai I la eveniment. ”Mihăiţă n-a venit să-şi vadă pentru ultima dată tatăl, nici la înmormântare n-a participat.

Din întreaga familie regală, doar Prinţul Nicolae a participat. Dar tot neîmpăcat cu fratele său mai mare era. Nu mi-a spus nicio vorbă de compasiune, dar printre dinţi mi-a clarificat”, a descris Elena momentul.

ADVERTISEMENT
Tags: