News

Gestul simplu la volan care te poate salva dintr-o situație periculoasă. Titi Aur: ”Trebuie să-ți intre în reflex”

Gestul simplu la volan care trebuie să intre în reflexul tuturor șoferilor. Expertul în conducere defensivă, Titi Aur, ne spune cât de important este acest comportament.
27.01.2024 | 21:45
Gestul simplu la volan care te poate salva dintro situatie periculoasa Titi Aur Trebuie sati intre in reflex
Care este gestul la volan care ne poate ajuta să evităm o situație periculoasă. Titi Aur explică rolul fundamental al mâinilor. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Pilotul și expertul în conducere defensivă, Titi Aur, a vorbit recent despre gestul simplu la volan care ne poate salva dintr-o situație periculoasă. E obligatoriu ca acesta să intre în reflexul tuturor șoferilor.

Care este gestul la volan care ne poate ajuta să evităm o situație periculoasă. Titi Aur explică rolul fundamental al mâinilor

Odată cu trecerea anilor, majoritatea șoferilor încep să uite mare parte din regulile esențiale pe care le învață în timpul școlii de șoferi. Din păcate, asta duce la multe situații periculoase în trafic și chiar la tragedii.

ADVERTISEMENT

Nu de puține ori, experții în conducere defensivă ne reamintesc faptul că modul în care ne poziționăm mâinile pe volan în timpul condusului este esențial pentru ușurința executării manevrelor și mai ales pentru siguranța proprie.

Cu o vastă experiență în spate și cu mii de ore de condus în curse sau în alte activități, Titi Aur ne spune cât de importantă e folosirea corectă a mâinilor în timpul condusului.

ADVERTISEMENT

Gestul banal și simplu de a avea mereu mâinile pe volan ne poate fi de ajutor în orice situație. ”În orice moment poate să apară o situație specială, fie o groapă care-ți trage de volan, de direcție, fie-ți sare cineva în față, fie trebuie să eviți, să ocolești ceva sau, mai la limită, să controlezi un derapaj.

Contează fiecare poziție a mâinii pe volan! Mâinile pe volan ținute corect te scot din această situație, vei putea manevra volanul corect”, spune Titi Aur, pentru DC News.

ADVERTISEMENT

Titi Aur: ”Trebuie să-ți intre în reflex acest gest”

Același expert mai spune că acest gest al mâinilor pe volan trebuie să devină un reflex. E important ca mâinile să fie ținute corect, pentru ca în orice situație periculoasă să avem un comportament adecvat.

”Trebuie să-ți intre în reflex. Unii spun că ‘da, dom’ne, dar nu pot sta toată ziua cu mâinile pe volan’, ‘da nu pot să stau toată ziua cu mâinile la orizontala volanului, da’ uite, eu de 10, de 20 de ani, nu fac așa și nu s-a întâmplat nimic’. Și într-adevăr, nu s-a întâmplat nimic sau n-ai trecut printr-o situație limită sau poate ai trecut și nu ți-ai dat seama că ai scăpat situația de sub control tocmai din cauza acestui gest banal.

ADVERTISEMENT

Poziția corectă a mâinilor pe volan este importantă exact în situația asta și ca să duci mâinile corect pe volan, trebuie să le ții cât mai mult timp corect ca să devină gest reflex. Gestul reflex înseamnă că atunci când am o situație limită nu mai stau să gândesc, nu mă gândesc la lecția de conducere defensivă sau la cartea pe care am citit-o, ci fac acel lucru. Ca reflexul să fie corect, trebuie să țin mâinile corect pe volan”, a mai adăugat expertul.

La școlile de șoferi ni se spune că este obligatoriu ca ambele mâini să fie ținute pe volan. Cea mai buna poziționare a lor este ”la ora 3 și la ora 9.” Vorbim de o poziție care ne permite să executăm mișcările necesare fără să fim nevoiți să ne luăm mâinile de pe volan. În cazul unui impact, mâinile nu vor lovi șoferul. Nu în ultimul rând, aceasta este o poziție odihnitoare, mai ales la drum lung.

ADVERTISEMENT