News

Geza Molnar, despre evoluţia coronavirusului: “Suntem în perioada de declin. Vârful a fost în 29 aprilie”. Cum își argumentează epidemiologul teoria

12.06.2020 | 17:03
Geza Molnar despre evolutia coronavirusului Suntem in perioada de declin Varful a fost in 29 aprilie Cum isi argumenteaza epidemiologul teoria
ADVERTISEMENT

Reputatul epidemiologc Molnar Geza nu crede în necesitatea prelungirii stării de alertă, însă nu contestă dreptul Guvernului Orban de a impune acest lucru.

Molnar Geza susține că am intrat pe un trend descendent al cazurilor de coronavirus

Medicul crede că România stă foarte bine din punct de vedere al pandemiei de coronavirus și nu este alarmat de numărul de cazuri noi de Covid-19, în condițiile în care testarea a crescut semnificativ.

ADVERTISEMENT

În ultima vreme, președintele Klaus Iohannis, alături de liderii Guvernului Orban, alarmează populația României folosind veșnicul argument al creșterii cazurilor noi de coronavirus. Cu toate acestea, renumitul epidemiolog Molnar Geza liniștește poporul român și are o explicație logică pentru creșterea numărului de infectări: triplarea numărului de teste.

Nu fac incursiune în politică și economie. Sigur, din această creștere de 50-60 cazuri la o populație de 19 milioane am făcut o tragedie națională și începem să discutăm despre pro și contra prelungirii stării de alertă.

ADVERTISEMENT

Prelungirea stării de alertă, de fapt, cine a judecat a putut să vadă că a fost hotărâtă de 2 săptămâni. Cu sau fără votul Parlamentului tot va fi perioadă de alertă. S-a spus foarte clar că trebuie păstrată alerta ca o pârghie administrativă.

Media infectărilor din totalul cazurilor investigate e 2%. Eu nu discut, nu contest, cifrele dacă nu le cunoaștem să luăm în considerare că numărul testărilor a fost 3000-5000 pe săptămână, acum s-au ridicat la 11.000. Dacă socotesc, la 2% depistare, fără nicio discuție acest număr de 237, astăzi 222 cazuri noi iese din procentul de 2% cu numărul testărilor crescute semnificativ.

ADVERTISEMENT

Nu consider acest lucru absolut relevant pentru discuție în sensul reîntoarcerii epidemiei. Vârful epidemiei a fost în 29 aprilie, de atunci e descendență de 35 de zile, fără nicio discuție așteptăm un mers favorabil cu atenționarea făcută că virusul nu a dispărut.

Dacă s-ar face toate testările la cei 100.000 de izolați, ar fi 1000 depistați. Nu e relevant! Suntem în perioada de declin, în contextul pandemiei pe care nu-l neagă nimeni. Cifra de 237 sau 228 nu-mi spune nimic sub aspectul unui pericol de reîntoarcere. Județe din Muntenia stagnează, Oltenia la fel, Banatul la fel. Totul e legat de numărul testărilor.

ADVERTISEMENT

Eu n-am găsit nicio referire concretă la corelarea intensității de relaxare și creșterea numărului de cazuri pe plan național. Fiecare cetățen poate contribuit la împiedicarea răspândirii purtând masca și având grijă de igiena personală”, a explicat Geza la Digi 24.

De asemenea, Geza consideră „inumane” anumite măsuri de distanțare socială impuse în școlile din România în contextul pandemiei de coronavirus.Elevii nu ar trebui să poarte mască de protecție, crede medicul.

Această distanțare fizică, teoretic ar fi bine venită. Practic, învățământul la aceeași clasă în trei schimburi, ca să ai doar 10 elevi în clasă e imposibil. Purtarea măștilor 6-8 ore de școlarizare e inumană”, a concluzionat expertul.

ADVERTISEMENT
Tags: