News

Gheorghe Dincă, scos din închisoare și plimbat cu mașina prin Craiova, din cauza unei erori informatice. Episod bizar la penitenciar

Criminalul Gheorghe Dincă a fost protagonistul unui episod bizar, petrecut la penitenciarul din Craiova, acolo unde își execută condamnarea pe viață.
16.04.2024 | 15:09
Gheorghe Dinca scos din inchisoare si plimbat cu masina prin Craiova din cauza unei erori informatice Episod bizar la penitenciar
Gheorghe Dincă s-a enervat că a fost plimbat câteva ore cu duba poliției / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Hepta / Youtube
ADVERTISEMENT

Gheorghe Dincă, bărbatul găsit vinovat pentru moartea Alexandrei Măceșanu și a Luizei Melencu, a reclamat judecătorului de supraveghere că i-au fost încălcate drepturile în Penitenciarul Craiova Pelendava, după ce a fost protagonistul unei întâmplări mai puțin obișnuite.

Gheorghe Dincă, adus la Curtea de Apel cu o lună mai devreme decât trebuia

La data de 12 ianuarie 2024, ”monstrul din Caracal” a fost scos din celulă și urcat într-o dubă a poliției, pe motiv că urmează să fie prezentat în fața unui judecător de la Curtea de Apel Craiova, într-un proces în care era acuzat de furt. Transportul s-a făcut sub pază, așa cum prevăd procedurile în vigoare.

ADVERTISEMENT

Problema este că, odată ajuns la destinație, polițiștii care îl însoțeau au constatat că Gheorghe Dincă nu apărea pe lista inculpaților din ziua respectivă. După câteva minute de derută, aceștia au aflat că Dincă ar fi trebuit să fie prezentat în instanță abia o lună mai târziu, respectiv pe data de 12 februarie 2024.

Gheorghe Dincă s-a enervat extrem de tare că a fost ”deranjat” și că a stat câteva ore în duba poliției, motiv pentru care a făcut o plângere împotriva conducerii penitenciarului.

ADVERTISEMENT

Aplicația care a dat greș a costat peste un milion de euro

Judecătorul de supraveghere a cerut relații la penitenciar și a aflat că încurcătura s-a produs din cauza unei erori al aplicației PMSWeb (Prisoner Management Sustem on Web), implementat la finalul anului 2023 de către Autoritatea Națională a Penitenciarelor. Proiectul a costat 5,2 milioane de lei, fără TVA, și a fost dezvoltat de Essenys Software, potrivit Profit.ro.

Fiind în stadiu incipient, aplicația prezintă unele disfuncții în ceea ce privește introducerea datelor, s-au scuzat cei de la penitenciar. Chiar și așa, plângerea lui Gheorghe Dincă a fost respinsă, pe motiv că deținutului nu i-au fost încălcate drepturile prevăzute în art. 56 / Legea 254/2013.

ADVERTISEMENT

Procesul la care Gheorghe Dincă a ajuns cu o lună mai devreme se referă la acuzații de furt de energie electrică, pornind de la o plângere penală formulată de SC Distribuție Energie Electrică Oltenia SA și CEZ Vânzare SA. Între timp, ”monstrul din Caracal” și-a primit și sentința, în acest dosar.

La data de 23 martie 2024, Gheorghe Dincă a fost condamnat definitiv la un an și 6 luni de închisoare pentru infracțiunea de folosire de instalații clandestine pentru ocolirea echipamentelor de măsurare. După contopirea pedepselor, Dincă s-a ales tot cu 30 de ani de închisoare, cât are de executat și în prezent, pentru uciderea și violarea celor două adolescente.

ADVERTISEMENT

Gheorghe Dincă a creat o instalație prin care fura energie, imposibil de detectat

Potrivit datelor din dosar, ”Monstrul din Caracal” a construit o instalație pe care a folosit-o pentru furtul de energie electrică din rețeaua națională. Procurorii spun că Dincă ”a dat dovadă de inventivitate construind și folosind o instalație constând într-o intervenție neautorizată asupra capacului din metal care fixa elementele LF 100 A (n.r. – siguranța de 100 amperi), în partea activă a fazelor aferente R, S și T, acel capac fiind găurit, iar pe una din faze era înfiletată o bară metalică care făcea legătura din faza activă și alimenta printr-un cablu un întrerupător tip heblu.

Din acel heblu erau conectate mai multe cabluri electrice care pătrundeau în imobil și alimentau cu tensiune, energia consumată în acest mod nefiind înregistrată de contor și nefiind facturată de furnizor”.

Gheorghe Dincă
Procurorii care au făcut percheziții la casa lui Gheorghe Dincă au constatat că acesta se racordase ilegal la rețeaua de electricitate / Foto: Hepta

Specialiștii spun că instalația nu putea fi detectată de către reprezentanții furnizorului de energie, nici cu ocazia citirii și nici a înlocuirii contorului, pentru că instalația era plasată în încăperea care avea perete comun cu dispozitivul autorizat, în care nu avea acces decât inculpatul. De altfel, descoperirea a fost făcută cu ocazia perchezițiilor la adresa lui Gheorghe Dincă, ocazie cu care procurorii au trimis o sesizare către reprezentanții societăților de distribuție a energiei, care au venit o lună mai târziu și au întocmit un proces verbal.

Procurorii au notat că furtul de energie electrică s-a desfășurat pe o durată îndelungată de timp, de cel puțin trei ani, prejudiciul fiind calculat la peste 13.000 de lei.

ADVERTISEMENT