Life

Gheorghe Zamfir, reacție dură după ce Nicu Covaci n-a fost primit în Uniunea Compozitorilor. “Umilirea valorilor naționale a fost și încă este un sport național”

Reacția dură a lui Gheorghe Zamfir după ce Nicu Covaci, fondatorul formației Phoenix, a fost refuzat de Uniunea Compozitorilor.
17.03.2023 | 09:30
Gheorghe Zamfir reactie dura dupa ce Nicu Covaci na fost primit in Uniunea Compozitorilor Umilirea valorilor nationale a fost si inca este un sport national
Gheorghe Zamfir, solidar cu Nicu Covaci. Sursa foto: facebook, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Îndrăgitul naist Gheorghe Zamfir reacționează după ce a auzit că Nicu Covaci, fondatorul și liderul trupei Phoenix, nu a fost primit în Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR). Artistul în vârstă de 81 de ani a transmis mesajul său, într-o postare pe rețelele de socializare.

Mesajul lui Gheorghe Zamfir după ce Nicu Covaci a fost refuzat de UCMR. Ce și-a amintit naistul

Gheorghe Zamfir a publicat pe facebook o fotografie cu colegul său de breaslă și și-a exprimat regretul față de întâmplarea tristă prin care a trecut acesta, de curând. Naistul consideră că fondatorul Phoenix este umilit, având în vedere că reprezintă o legendă în muzica românească.

ADVERTISEMENT

Gheorghe Zamfir a rememorat momentul când și el a fost refuzat de UCMR și acceptat abia în 2005, după ce, mai întâi, a fost primit cu brațele deschise de către Uniunea Compozitorilor din Franța. Naistul l-a încurajat pe Nicu Covaci și a subliniat că ”umilirea valorilor naționale a fost și încă este un sport național”.

”Nicule, prieten drag, cu regret citesc știrile zilei și trebuie să-ți spun că-ți sunt alături și că povestea ta a fost trăită și de mine. Uniunea Compozitorilor din Franța mă primea cu brațele deschise în anii 70 iar UCMR nu a dorit acest lucru până în anul 2005, pentru că cei de la conducerea uniunii mă considerau compozitor de sârbe și hore.

ADVERTISEMENT

Ce certificare îți mai trebuie ție, Nicu Covaci, legendă românească în ale muzicii, de la o astfel de organizație? Tu știi bine că umilirea valorilor naționale a fost și încă este un sport național. Esența muzicii noastre se află adânc sădită în sufletele multor generații, această realitate nu poate fi notată de nicio comisie. Fruntea sus! Te iubim, pentru tot ceea ce ești și ai lăsat ca artist”, a scris Gheorghe Zamfir pe facebook.

Cum explică Uniunea Compozitorul refuzul de a-l primi pe Nicu Covaci

Nicu Covaci a susținut un examen de admitere pentru a putea fi acceptat în UCMR. După câteva zile, i s-a trimis o scrisoare prin care i s-a comunicat că a picat, ceea ce l-a revoltat extrem de mult pe solistul în vârstă de 75 de ani.

ADVERTISEMENT

După ce subiectul a luat amploare și tot mai mulți artiști și-au exprimat frustrarea față de demersul Uniunii Compozitorilor, reprezentanții instituției au reacționat la rândul lor. Aceștia au explicat că artistul a fost notat în funcție de ceea ce a făcut la examen.

” (…) Dincolo de recunoașterea calității de compozitor sau de succesul înregistrat de acesta, cooptarea ca membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România este supusă exigentelor profesionale statutare, convenite prin libera asociere a membrilor acestei uniuni și votate în cadrul Adunării Generale.

ADVERTISEMENT

În cazul tuturor candidaților care nu au absolvit o instituție de învățământ superior muzical, dobândirea calității de membru al UCMR este supusă condiției statutare constând în promovarea unui examen de admitere. În cazul domnului Nicolae Covaci, examentul a fost organizat și notat ca atare în cadrul Biroului de muzică jazz/pop (…) ”, este precizat în comunicatul UCMR.

Nicu Covaci vrea să pedepsească UCMR în urma refuzului

Nicu Covaci a spus într-o declarație pentru postul Realitatea Plus că nu se aștepta să pice examenul, dar și că nu i s-a apreciat activitatea de muzician, având în vedere că are sute de piese compuse pe note ”și de zeci de ani de zile mi-au plătit și drepturi de autor”. Nicu Covaci consideră o ofensă gestul UCMR și nu se va lăsa mai prejos: ”(…) am să-i pedepsesc, credeți-mă”, a avertizat el.

ADVERTISEMENT
Tags:
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Umbra lui Putin în România. Un cunoscut expert în securitate explică de ce...
Umbra lui Putin în România. Un cunoscut expert în securitate explică de ce am devenit o țintă pentru spionajul rusesc
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Primarul din Cernavodă, luat la bătaie în plină stradă de preotul din oraş...
Primarul din Cernavodă, luat la bătaie în plină stradă de preotul din oraş şi de o femeie care ar fi amanta acestuia
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul...
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul dureros de Cristi Borcea: Nu poţi trăi în păcat!
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Bomba anului în lumea mondenă. Pe cine a refuzat Cătălin Botezatu
Bomba anului în lumea mondenă. Pe cine a refuzat Cătălin Botezatu
Lovitură devastatoare pentru Halep. Anuntul care-i demolează definitiv cariera
Lovitură devastatoare pentru Halep. Anuntul care-i demolează definitiv cariera
INTERVIU | Războiul pentru controlul minților dintre Moscova și Kiev. Expertă în dezinformare...
INTERVIU | Războiul pentru controlul minților dintre Moscova și Kiev. Expertă în dezinformare din Ucraina: „Am auzit în mai multe rânduri în România narațiuni tipic rusești”
Filmul genial de pe Netflix cu cel mai frumos actor turc în rol...
Filmul genial de pe Netflix cu cel mai frumos actor turc în rol principal. Are o poveste emoționantă și a fost văzut deja de milioane de oameni