News

Gigantul din România care este acuzat de distrugerea pădurilor. E adorat de milioane de români, dar Greenpeace îl atacă în termeni duri

Gigantul din România care este acuzat de Greenpeace de tăierea copacilor din pădure, în mod ilegal. Zilnic îi trec pragul mulțimi de persoane.
11.04.2024 | 16:38
Gigantul din Romania care este acuzat de distrugerea padurilor E adorat de milioane de romani dar Greenpeace il ataca in termeni duri
Gigantul neagă tăierea ilegală a pădurilor din România. Sursa foto: Observatorul Prahovean
ADVERTISEMENT

Un mare retailer din România se află în mijlocul unui scandal. Organizația Greenpeace îl acuză de tăierea ilegală a pădurilor din țară, iar pentru asta ar exista chiar dovezi. Reprezentanții unității comerciale neagă informațiile negative apărute și au spus că le vor analiza cu seriozitate.

Retailerul din România, acuzat de tăierea ilegală a pădurilor din țară

Este vorba despre IKEA, al cărui prag îl trec zilnic mulțimi de români. Cei de la Greenpeace schimbă viziunea față de gigantul olandez printr-o investigație în urma căreia au descoperit că este implicat în distrugerea pădurilor străvechi din România, pentru producția proprie, de mobilier.

ADVERTISEMENT

Inclusiv lemn din pădurile naturale, protejate, ale munților Carpați ar fi folosit de compania suedeză. Până acum, s-au descoperit 30 de produse de la acești furnizori în magazinele de mobilă din 13 țări, din Europa, precum: Belgia, Austria, Elveția, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Polonia sau Marea Britanie.

”IKEA se aprovizionează cu lemn provenit din ultimele păduri naturale ale Carpaţilor româneşti, incluzând păduri din situri protejate Natura 2000, conform raportului. O nouă investigaţie Greenpeace publicată astăzi dezvăluie cum şapte producători ai produselor populare IKEA, precum umeraşele Bumerang, scaunele Ingolf, patul pentru bebeluşi şi cadrul de pat pentru copii Sniglar sunt legate de distrugerea pădurilor cu o mare valoare de conservare.

ADVERTISEMENT

Cel puţin 30 de tipuri de astfel de produse ale acestor producători au fost găsite în magazine IKEA din 13 ţări: Austria, Belgia, Cehia, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Italia, Israel, Marea Britanie, Polonia, România şi Suedia. Greenpeace solicită IKEA să devină parte din soluţie, în loc să participe activ înrăutăţind criza climatică şi a biodiversităţii”, apare într-un comunicat al organizației de mediu.

Pentru realizarea investigației, cei de la Greenpeace spun că au urmărit tot traseul de tăiere a copacilor de către angajații IKEA, până la depunerea pe rafturile magazinelor. S-au utilizat în acest sens imagini din satelit sau depozitele de cherestea.

ADVERTISEMENT

Activiștii de la Greenpeace spun că vor trimite rezultatele analizelor făcute către cartierul general al IKEA, din Germania. ”IKEA nu trebuie să distrugă ultimele păduri străvechi din Europa pentru mobilă”, a subliniat expertul Greenpeace Gesche Jürgens.

IKEA: ”Investigăm imediat orice dovezi în acest sens”

Grupul IKEA a reacționat în urma unei solicitări din parea DPA și s-a apărat astfel: ”lemnul ilegal şi practicile forestiere iresponsabile nu au niciun loc în lanţul valoric al IKEA. Investigăm imediat orice dovezi în acest sens. Dacă descoperim nereguli, luăm imediat măsuri, inclusiv prin încheierea relaţiilor comerciale”.

ADVERTISEMENT

Unele dintre pădurile de unde IKEA ar fi tăiat lemne ilegal sunt vechi de peste 100 de ani. Greenpeace subliniază că prin această practică se distruge ecosistemul, iar modul de viață al animalelor va avea de asemenea de suferit.

ADVERTISEMENT
Tags: