Life

Când se pune, de fapt, grâul la încolțit pentru Sfântul Andrei. Mulți credincioși nu știu acest lucru

Tradiția punerii grâului este veche de mii de ani. A fost preluată de creștini din religiile vechi. Se spune că punerea grâului la încolțit marchează începutul iernii.
29.11.2021 | 10:59
Cand se pune de fapt graul la incoltit pentru Sfantul Andrei Multi credinciosi nu stiu acest lucru
Când se pune, de fapt, grâul la încolțit pentru Sfântul Andrei
ADVERTISEMENT

Sfântul Andrei este considerat ocrotitorul României. Există mai multe tradiții și superstiții legate de Ziua Sfântului Andrei.

Cea mai cunoscută tradiție este punerea grâului la încolțit.

Acest obicei este extrem de vechi, creștinii împrumutându-l din religii mai vechi.

Când se pune, de fapt, grâul la încolțit pentru Sfântul Andrei. Mulți credincioși nu știu acest lucru

Ziua Sfântului Andrei este ziua în care există cele mai multe superstiții și tradiții. Cea mai des întâlnită este punerea grâului la încolțit. Acesta se plantează pe 30 noiembrie. Puteți aștepta seara pentru ca toată familia să fie acasă și fiecare membru să-și facă propriul vas. Grâul încolțit aduce belșug în casă și se spune că este o metodă pentru a vedea cum va fi anul următor.

ADVERTISEMENT

Există și zone în care grâul se pune la încolțit în ajunul lui Sfântul Andrei, dar acolo sunt respectate și alte tradiții.

Vasele se verifică în noaptea dintre ani, iar în funcție de cât de mult a crescut grâul, persoana care l-a plantat va avea parte de belșug și noroc.

ADVERTISEMENT

În credința populară, grâul este considerat simbolul belșugului și al prosperității, pentru că din el se face pâinea.

Cum se pune grâul la încolțit

Este important de știut că vasele cu grâu se țin în casă. Se pot folosi ghivece, vase de sticlă sau cutii de plastic. Grâul se plantează în pământ sau vată. Vasele se țin într-un loc cu multă lumină.

ADVERTISEMENT

Rugăciunea care te păzește de necazuri

Pe 30 noiembrie credincioșii spun o rugăciune care îi ferește de necazuri tot anul.

“Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut făptura, nu întoarce dumnezeiasca Ta față de la noi cei păcătoși, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfricoșătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre pe care în toată ziua, cu nesocotință, în chip nenumărat le săvârșim.

Noi suntem păcătoși și pătimași, netrebnici și plini de răutate, iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii; nu ne lăsa, Doamne; nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici nu răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci, pentru că nu suntem vrednici a câștiga prin sârguință cea de toate zilele milostivirea Ta, dăruiește-ne-o Tu, Doamne, ca un preamilostiv.

ADVERTISEMENT

Pentru rugăciunile Apostolului Tău Andrei, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea. Pentru pomenirea lui cea de azi ne întărește cu darul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor noastre, cu bucurie să lăudăm prăznuirea lui și să slăvim preasfânt numele Tău, în vecii vecilor. Amin”

ADVERTISEMENT