Life

Greșeala care i-ar putea costa aproape 1.000 de lei pe șoferii români. Amenzi uriașe în Codul Rutier, din 2024

Greșeala pentru care șoferii români ar putea plăti aproape 1.000 de lei. Se anunță amenzi uriașe în Codul Rutier, din 2024.
08.12.2023 | 15:32
Greseala care iar putea costa aproape 1000 de lei pe soferii romani Amenzi uriase in Codul Rutier din 2024
Șoferii români ar putea primi amenzi mult mai mari din 2024. Sursa foto: Pixabay, secundatv.ro/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Greșeala care i-ar putea costa pe șoferii români aproape 1.000 de lei. Amenzile ar putea fi mult mai mari începând din 2024. Se ia în calcul creșterea punctului de amendă.

Greșeala pe care o fac mulți șoferi români le-ar putea aduce o amendă de aproape 1.000 de lei

Șoferii români ar putea avea parte de vești proaste, începând de anul viitor, deoarece se discută despre creșterea punctului de amendă. Din octombrie, salariul minim a fost majorat la 3.300 de lei brut.

ADVERTISEMENT

Punctul de amendă înseamnă 10% din valoarea salariului minim, însă valoarea a fost înghețată la 145 de lei. În prezent este luată în calcul alinierea punctului de amendă la valoarea salariului minim actual, astfel că ar putea ajunge la 330 de lei.

Majorarea punctului de amendă va însemna mai mult decât dublarea amenzilor în trafic. Pentru a evita astfel de neplăceri, conducătorii auto trebuie să respecte câteva reguli de bază.

ADVERTISEMENT

Purtarea centurii de siguranță este obligatorie în trafic pentru fiecare pasager din autovehicul, deoarece te poate salva în cazul unui accident. Cei care nu o poartă vor avea de plătit sume uriașe de anul viitor.

Mulți șoferi români fac o greșeală atunci când se află la volan, și anume nu poartă centura de siguranță. Această faptă se sancționează cu 3 puncte de amendă, ceea ce înseamnă 435 de lei în prezent.

ADVERTISEMENT

În cazul în care va crește valoarea punctului de amendă, atunci șoferii ar putea fi sancționați cu 990 de lei dacă nu poartă centura de siguranță, notează Antena 3 CNN.

Sancțiunile sunt dure și pentru alte contravenții, cum ar fi vorbitul la telefon în timpul condusului. Șoferii care vorbesc la telefon ar putea plăti, din 2023, o amendă de 2.600 de lei. Mai mult, aceștia se vor alege și cu permisul suspendat pe o perioadă de 60 de zile.

ADVERTISEMENT

Pentru contravenții mai grave, încadrate în clasa a 5-a de amenzi, adică aplicarea a 100 de puncte de amendă, șoferii pot ajunge să plătească chiar și 33.000 de lei, adică în jur de 6.600 de euro. În astfel de cazuri, mulți șoferi plătesc amenda cât valoare mașinii.

ADVERTISEMENT