News

Greșeala care te lasă instant fără zile de concediu. Explicația din Codul Muncii pe care puțini angajați o știu

Care este greșeala care îți poate răpi mai multe zile de concediu. În Codul Muncii există o explicație clară pe care foarte puțini angajați o cunosc.
20.08.2023 | 11:00
Greseala care te lasa instant fara zile de concediu Explicatia din Codul Muncii pe care putini angajati o stiu
Care e greșeala care te poate face să pierzi de concediu într-un an. Explicația din Codul Muncii. Sursa foto: Wikipedia.org / manager.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Codul Muncii are o serie de prevederi extrem de stricte legate de concediul de odihnă. Care este greșeala pe care trebuie să o evite angajații pentru a nu rămâne fără aceste zile libere alocate conform legii.

Care e greșeala care te poate face să pierzi de concediu într-un an. Explicația din Codul Muncii pe care toți angajații trebuie să o știe

În România, Codul Muncii stipulează, din start, faptul că orice salariat are dreptul, pe lângă repausul zilnic și săptămânal, la un concediu de odihnă anual plătit, de minim 20 de zile lucrătoare. Există și angajații care lucrează în condiții grele sau periculoase beneficiază și de un concediu de odihnă suplimentar.

ADVERTISEMENT

E important de știut că durata minimă a concediului de odihnă anual nu poate fi mai mică de 20 de zile lucrătoare. Pe de altă parte, zilele libere se acordă proporțional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.

Cele 20 de zile de concediu de odihnă nu sunt însă 100% intangibile. Asta înseamnă că există situații în care angajații din România pot pierde aceste zile de concediu.

ADVERTISEMENT

Explicația apare și în Codul Muncii. Pot apărea anumite excepții în urma cărora angajaților li se poate reduce numărul de zile libere. Iată cele două situații pe care muncitorii trebuie să le evite. Se pot pierde zile libere:

  1. când angajații lipsesc nemotivat de la muncă;
  2. când se află în concediu fără plată.

În schimb, tot din Codul Muncii mai putem afla că zilele de concediu nu sunt afectate de câteva situații excepționale. ”La stabilirea duratei concediului de odihnă anual, perioadele de incapacitate temporară de muncă, cele aferente concediului de maternitate, concediului paternal, concediului de risc maternal, concediului pentru îngrijirea copilului bolnav, concediului de îngrijitor și perioada absentei de la locul de muncă în condițiile art. 152 se consideră perioade de activitate prestată”.

ADVERTISEMENT

Din același articol al Legii mai putem afla că ”în cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă”.

Astfel, evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă cu angajații care nu pot efectua integral zilele de concediu

Codul Muncii mai spune că efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanților salariaţilor, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârșitul anului calendaristic pentru anul următor.

Nu de puține ori, pot apărea în timpul unui an situații în care angajații nu pot efectua, integral sau parțial, aceste 20 de zile de concediu. Pot exista motive justificate.

Legea vine și aici și explică ce se întâmplă. Mai exact, angajatorul trebuie să ofere acele zile de concediu rămase (indiferent de numărul lor) într-o perioadă de 18 luni. ”Începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual”.

Dacă vorbim de partea financiară, compensarea în bani a zilelor de concediu neefectuat poate fi posibilă, dar, așa cum arată legea, ”în cazul încetării contractului individual de muncă”.

ADVERTISEMENT
Sondaj | Am întrebat 100 de cetățeni maghiari: „Care e primul nume de...
Sondaj | Am întrebat 100 de cetățeni maghiari: „Care e primul nume de sportiv român care vă trece prin minte?”. 60 au oferit același răspuns
Scenariile pentru un Guvern pro-european după votul de duminică. PNL, prin Rareș Bogdan,...
Scenariile pentru un Guvern pro-european după votul de duminică. PNL, prin Rareș Bogdan, exclude o guvernare cu USR
În ziua votului, Tudor Chirilă a vorbit despre haosul din România și magiunul...
În ziua votului, Tudor Chirilă a vorbit despre haosul din România și magiunul de Topoloveni: „Americii și marilor puteri le-ar conveni”
Ianis Hagi, decisiv la primul meci jucat integral pentru Rangers. Ce notă a...
Ianis Hagi, decisiv la primul meci jucat integral pentru Rangers. Ce notă a primit
VIDEO BREAKING NEWS Momente terifiante în duelul dintre Fiorentina și Inter! Un fotbalist...
VIDEO BREAKING NEWS Momente terifiante în duelul dintre Fiorentina și Inter! Un fotbalist al gazdelor s-a prăbușit pe gazon! Fotbaliștii au făcut zid viu în jurul fotbalistului inconștient! Meciul a fost suspendat!
Zodia căreia i s-ar putea schimba viața în decembrie! Mihai Voropchievici a făcut...
Zodia căreia i s-ar putea schimba viața în decembrie! Mihai Voropchievici a făcut un anunț neașteptat! Cine sunt NOROCOȘII zodiacului
Veta Biriș, Margareta Clipa și Niculina Stoican, un altfel de 1 decembrie, chiar...
Veta Biriș, Margareta Clipa și Niculina Stoican, un altfel de 1 decembrie, chiar în ziua de votare. „Nu-mi place deloc când se caută vinovați”. Exclusiv
Horoscop rune 2-8 decembrie 2024. Mihai Voropchievici dezvăluie cum începe luna pentru fiecare...
Horoscop rune 2-8 decembrie 2024. Mihai Voropchievici dezvăluie cum începe luna pentru fiecare zodie
Ce a afișat Gigi Becali pe Maybach, după scorul istoric realizat de AUR...
Ce a afișat Gigi Becali pe Maybach, după scorul istoric realizat de AUR la alegerile parlamentare. Foto exclusiv
Cine sunt oamenii POT care intră în Parlament. Traseiștii politici, candidații soț și...
Cine sunt oamenii POT care intră în Parlament. Traseiștii politici, candidații soț și soție și un fost securist, dovedit de CNSAS
Rezultate oficiale. Care sunt procentele după numărarea a 75% din voturi
Rezultate oficiale. Care sunt procentele după numărarea a 75% din voturi
ȘOC! Nepoata lui Silviu Prigoană, dezvăluiri BOMBĂ despre căsnicia unchiului său cu Adriana...
ȘOC! Nepoata lui Silviu Prigoană, dezvăluiri BOMBĂ despre căsnicia unchiului său cu Adriana Bahmuțeanu: 'NU pot decât...'
Fost președinte CCR, despre ce se va întâmpla după renumărarea voturilor: Dacă nu...
Fost președinte CCR, despre ce se va întâmpla după renumărarea voturilor: Dacă nu arată o schimbare a ordinii, rezultatul votării nu va putea fi pus la îndoială
ADIO, BANCOMATE! Băncile care renunță la ATM-uri
ADIO, BANCOMATE! Băncile care renunță la ATM-uri
Ce rol va avea Cristela Georgescu dacă soțul său va deveni președintele României....
Ce rol va avea Cristela Georgescu dacă soțul său va deveni președintele României. Călin Georgescu a dezvăluit ce va face soția sa
3 aeroporturi din România unde sunt tot mai puțini oameni. Avioanele aproape că...
3 aeroporturi din România unde sunt tot mai puțini oameni. Avioanele aproape că pleacă goale