News

Greșeala care te lasă instant fără zile de concediu. Explicația din Codul Muncii pe care puțini angajați o știu

Care este greșeala care îți poate răpi mai multe zile de concediu. În Codul Muncii există o explicație clară pe care foarte puțini angajați o cunosc.
20.08.2023 | 11:00
Greseala care te lasa instant fara zile de concediu Explicatia din Codul Muncii pe care putini angajati o stiu
Care e greșeala care te poate face să pierzi de concediu într-un an. Explicația din Codul Muncii. Sursa foto: Wikipedia.org / manager.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Codul Muncii are o serie de prevederi extrem de stricte legate de concediul de odihnă. Care este greșeala pe care trebuie să o evite angajații pentru a nu rămâne fără aceste zile libere alocate conform legii.

Care e greșeala care te poate face să pierzi de concediu într-un an. Explicația din Codul Muncii pe care toți angajații trebuie să o știe

În România, Codul Muncii stipulează, din start, faptul că orice salariat are dreptul, pe lângă repausul zilnic și săptămânal, la un concediu de odihnă anual plătit, de minim 20 de zile lucrătoare. Există și angajații care lucrează în condiții grele sau periculoase beneficiază și de un concediu de odihnă suplimentar.

ADVERTISEMENT

E important de știut că durata minimă a concediului de odihnă anual nu poate fi mai mică de 20 de zile lucrătoare. Pe de altă parte, zilele libere se acordă proporțional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.

Cele 20 de zile de concediu de odihnă nu sunt însă 100% intangibile. Asta înseamnă că există situații în care angajații din România pot pierde aceste zile de concediu.

ADVERTISEMENT

Explicația apare și în Codul Muncii. Pot apărea anumite excepții în urma cărora angajaților li se poate reduce numărul de zile libere. Iată cele două situații pe care muncitorii trebuie să le evite. Se pot pierde zile libere:

  1. când angajații lipsesc nemotivat de la muncă;
  2. când se află în concediu fără plată.

În schimb, tot din Codul Muncii mai putem afla că zilele de concediu nu sunt afectate de câteva situații excepționale. ”La stabilirea duratei concediului de odihnă anual, perioadele de incapacitate temporară de muncă, cele aferente concediului de maternitate, concediului paternal, concediului de risc maternal, concediului pentru îngrijirea copilului bolnav, concediului de îngrijitor și perioada absentei de la locul de muncă în condițiile art. 152 se consideră perioade de activitate prestată”.

ADVERTISEMENT

Din același articol al Legii mai putem afla că ”în cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă”.

Astfel, evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă cu angajații care nu pot efectua integral zilele de concediu

Codul Muncii mai spune că efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanților salariaţilor, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârșitul anului calendaristic pentru anul următor.

Nu de puține ori, pot apărea în timpul unui an situații în care angajații nu pot efectua, integral sau parțial, aceste 20 de zile de concediu. Pot exista motive justificate.

Legea vine și aici și explică ce se întâmplă. Mai exact, angajatorul trebuie să ofere acele zile de concediu rămase (indiferent de numărul lor) într-o perioadă de 18 luni. ”Începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual”.

Dacă vorbim de partea financiară, compensarea în bani a zilelor de concediu neefectuat poate fi posibilă, dar, așa cum arată legea, ”în cazul încetării contractului individual de muncă”.

ADVERTISEMENT
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul...
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul manager transsexual din fotbalul britanic
Ce se schimbă la CNP-urile românilor
Ce se schimbă la CNP-urile românilor
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Şoferii drogați sau băuți nu mai pot scăpa de închisoare de la 1...
Şoferii drogați sau băuți nu mai pot scăpa de închisoare de la 1 la 5 ani; 10 ani fără permis auto. Când intră legea în vigoare
Cristi Borcea se întoarce la marea dragoste după 12 ani! Decizie fără precedent...
Cristi Borcea se întoarce la marea dragoste după 12 ani! Decizie fără precedent luată de milionarul român
Cum arată casa Laurei Cosoi din București: a amenajat dormitorul copiilor într-un mod...
Cum arată casa Laurei Cosoi din București: a amenajat dormitorul copiilor într-un mod inedit! Actrița și familia ei și-au cumpărat o locuință de poveste și în Maramureș
VESTEA ZILEI despre FLORIN PIERSIC! Au anunțat acum de la SPITAL
VESTEA ZILEI despre FLORIN PIERSIC! Au anunțat acum de la SPITAL
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Noua metodă de fraudă prin telefon. Deținătorii de carduri bancare, vizați
Noua metodă de fraudă prin telefon. Deținătorii de carduri bancare, vizați
Gabriela Cristea și Tavi Clonda, anunţ de ultimă oră despre căsnicie. Sunt împreună...
Gabriela Cristea și Tavi Clonda, anunţ de ultimă oră despre căsnicie. Sunt împreună de 10 ani şi au două fetiţe
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane...
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane de lei de la primăriile conduse de Clotilde Armand, Radu Mihaiu și Robert Negoiță. Cine le controlează
O româncă din India spune adevărul despre relația dintre Salman Khan și Iulia...
O româncă din India spune adevărul despre relația dintre Salman Khan și Iulia Vântur: „Mama lui a declarat că Iulia...”