Ouăle sunt un aliment extrem de sănătos. De asemenea, ele sunt ieftine, dar și delicioase și există nenumărate moduri în care pot fi preparate, lucru care le conferă un adevărat avantaj față de alte alimente din comerț. Ouăle au de asemenea și nenumărate beneficii pentru organism.
Ele sunt bogate în vitamine precum vitamina A, B, D, dar și E și de asemenea, conțin și nutrienți și minerale precum fier, calciu, zinc, ori seleniu. Într-adevăr, oul conține și o cantitate mai mare de colesterol, spre deosebire de carne, însă atunci când suntem atenți la cantitate, lucrurile pot fi în regulă.
Pentru cei care au probleme cu colesterolul, nu trebuie decât să elimine gălbenușul și să opteze pentru o combinație de albușul alături de niște ciuperci și de niște legume, iar în acest mod se bucură și de beneficiile oului în sine, dar și de beneficiile celorlalte ingrediente.
Dacă am aflat beneficiile ouălelor, ar fi bine să știm și cum trebuie să le păstrăm pentru a nu se altera și pentru a nu ne aduce probleme. În primul rând, ouăle pot rezista la temperatura camerei. Pe de altă parte, ele pot fi păstrate și în frigider, însă ținând cont de anumite criterii.
Dacă alegi să păstrezi oul la frigider ține cont de faptul că acesta nu trebuie păstrat în niciun caz pe ușa acestuia, în ciuda faptului că cele mai multe frigidere au recipiente speciale pentru ouă fix acolo. Medicii recomandă păstrarea ouălelor în interiorul frigiderului, pentru că mișcarea repetată a acestora, când sunt puse pe ușă, va face ca albușul și gălbenușul să se disperseze mult mai repede.
Un alt lucru de care trebuie să ții cont este că în momentul în care pui ouăle în frigider, acestea trebuie spălate înainte. Există riscul de contaminare cu salmonela, o bacterie care se găsește pe coaja oului și care poate duce la infecții periculoase, așa că mai bine le evităm.
Cum îți dai seama dacă mănânci un ou proaspăt sau unul vechi? Fă testul cu apa, de care cu siguranță ai mai auzit până acum. Tot ce trebuie să faci este să umplu un vas cu apă, iar mai apoi să adaugi oul îl el. Dacă acesta coboară pe fundul apei, atunci este proaspăt.
Pe de altă parte, în cauza în care oul tău plutește ușor, înseamnă că este foarte vechi, așa că de preferat ar fi să nu îl consumi. Deși ouăle au un termen de valabilitate înscris, ar fi bine să ținem cont și de alte criterii în momentul în care alegem să le consumăm.
Spre exemplu, dacă ai un ou în coajă, negătit, consumă-l până la data înscrisă pe coajă. De cealaltă parte, în cazul ouălelor de casă, indicat ar fi să faci testul de mai sus cu apa pentru a știi dacă mai poți sau nu să îl consumi. Dacă ouăle tale sunt gătite în schimb, ai grijă să le consumi în maxim 2-4 zile de la preparare.
Ouăle fierte în schimb pot fi consumate până la șapte zile de când au fost gătite, în timp ce preparatele care au la bază ou, precum clătite ori cozonac ar fi bine să fie consumate în maxim 3-4 zile de când au fost gătite. Același lucru este valabil și în cazul altor rețete precum cea de salată de boeuf care conține ouă.
În cazul în care nu știai ouăle pot fi și congelate, la fel ca și alte alimente, chiar și după ce au fost bătute pentru o omletă. În acest caz, doc.ro scrie că ele pot fi consumate până la patru luni de la congelare.