Life

Cum se prepara, de fapt, salata de boeuf. Ingredientele pierdute de care prea puţini români îşi mai aduc aminte. Gustul e divin

Nicio sărbătoare la români nu există fără o salată de boeuf. Există, totuși, ingrediente de care prea puțini români își aduc aminte.
31.12.2022 | 09:45
Cum se prepara de fapt salata de boeuf Ingredientele pierdute de care prea putini romani isi mai aduc aminte Gustul e divin
Ingredientele secrete care fac salata de boeuf delicioasă
ADVERTISEMENT

Salata de boeuf este una dintre delicatesele cu care se delectează toți românii, cu mic, cu mare, de sărbători. Doar că, de multe ori, oamenii au uitat care ingrediente asigură un gust cu totul și cu totul special ”vedetei” de pe masa de sărbătoare.

Cum se prepara, de fapt, salata de boeuf. Ce ingrediente au uitat românii!

Cu siguranță și tu ai preparat sau dacă nu, ai mâncat, măcar o dată, salată de boeuf. Ingredientele folosite de toată lumea nu sunt, însă, cele clasice. Există unele de care românii au uitat complet. Cum ar fi, de exemplu, carnea de vită, căci salată de boeuf nu înseamnă nimic altceva decât salată de vită (n.r. – boeuf = vită, trad. din limba franceză), dar și oasele cu măduvă, care îi dau un gust aparte.

ADVERTISEMENT

În zilele noastre, gospodinele pregătesc salata de boeuf folosind carne de pui, în unele zone din România se folosește carnea de porc, dar și cea de curcan. Pe vremea comunismului, atunci când carnea era o raritate, gospodinele foloseau, pentru salata de boeuf, parizer, dar și alte tipuri de carne pe care le aveau la îndemână și care puteau fi cumpărate cu mai mare ușurință.

Ingredientele secrete care fac salata de boeuf delicioasă

Dacă vrei să prepari salată de boeuf ca la „mama ei”, iată de ce ai nevoie:

– 5-6 morcovi mari

– cartofi, de preferat cei roz, însă sunt buni și cei albi, dacă nu găsești

– un borcan de castraveți murați

– un borcan de gogoșari murați sau ardei gras

– patrunjel proaspăt, o legătură sau mai mult, dacă îți place verdeața

– un os de vită cu măduvă

– 500/700 grame de carne de vită fără grăsime

–  sare, piper

Cum prepari salata de boeuf

Pune o oală cu apă la fiert, pune puțină sare și osul de vită, apoi adaugă, după 10 minute, carnea de vită și lasă totul la fiert timp de 15 minute. Taie cartofii cubulețe și morcovii foarte mărunt și pune și aceste ingrediente la fiert.

ADVERTISEMENT

Când s-au fiert ingredientele, scoate-le din oală și lasă-le puțin la răcit. În acest mod îți va fi foarte ușor să lucrezi cu ele.

Într-un bol adaugă carnea de vită tăiată mărunt, cartofii tăiați și ei mărunt și morcovul fiert. Castraveții și gogoșarii taie-i cubulețe mici și adaugă și murăturile. Amestecă totul foarte bine și hai să trecem la maioneză!

ADVERTISEMENT

Salata de boeuf iese absolut delicioasă atunci când facem maioneza în casă și nu folosim maioneză din comerț Pentru prepararea ei ai nevoie de un pahar de ulei, un ou fiert bine, unul crud, puțină zeamă de lămâie, sare, puțin piper și 2 linguri de muștar. Atenție, de la ouă vom folosi doar gălbenușul!

Pune într-un castron gălbenușul fiert și pe cel crud, adaugă cele 2 linguri de muștar, zeama de lămâie, sare, piper și pune, treptat, uleiul din pahar. Ai nevoie de aproximativ 150-200 ml.

ADVERTISEMENT

În timp ce adaugi uleiul, amestecă bine conținutul cu o lingură de lemn și ai grijă să nu se „taie” maioneza. Când este gata și arată ca o pastă densă, adaug-o, treptat, în salata de boef. Adaugă și pătrunjelul tocat mărunt, ca un ultim pas.

Ornează salata în funcție de preferințe și gata, ai obținut o salată de boeuf autentică și delicioasă, care cu siguranță va fi apreciată de toți musafirii, de sărbători!

ADVERTISEMENT