News

Greșeala pe care o fac mai toți românii. Când trebuie încărcat telefonul, de fapt

Când trebuie să vă încărcați telefonul. Este o greșeală pe care o fac mai toți românii. Ce uzează, de fapt, bateriile și le strică definitiv
04.12.2022 | 09:30
Greseala pe care o fac mai toti romanii Cand trebuie incarcat telefonul de fapt
Când se încarcă bateria telefonului. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

Un adevăr pe care niciun producător nu o să-l spună este acela că bateria unui telefon nu are viață la nesfârșit. În mod evident, cu toții transmit că smartphone-ul pe care vă doriți să-l achiziționați nu o să se strice prea curând. De fapt, aproape că vă sunt garantate zeci de mii de ore.

Când se încarcă telefonul, de fapt

În realitate, știm cu toții că lucrurile nu stau chiar așa. Un telefon pe care începeți să-l încărcați din ce în ce mai des prezintă deja semne de uzură. Și nu există aparat care să nu ajungă în acest punct.

ADVERTISEMENT

Există însă o serie de sfaturi de îngrijire a bateriei pentru a păstra telefonul cât mai mult posibil. În mod normal, bateria unui telefon are o durată de viaţă cuprinsă între trei şi cinci ani.

Și mai exact, discutăm despre 500 şi 1.000 de cicluri de încărcare. Dacă bateria dumneavoastră e deja mai veche de trei ani, ei bine, aceasta nu va rezista niciodată la fel de mult ca o baterie nouă.

ADVERTISEMENT

Câteva lucruri uzează bateriile litiu-ion până la degradarea totală. În primul rând numărul de cicluri de încărcare, apoi temperatura şi vârsta.

Ca o regulă de aur a încărcării telefonului este să vă menţineţi bateria undeva între 30% şi 90% în cea mai mare parte a timpului. Concret, aceasta trebuie încărcată imediat când scade sub 50%. Atenție mare, puțini români știu lucrul acesta.

ADVERTISEMENT

Bateria trebuie deconectată înainte de a ajunge la 100%. Mulți români lasă telefonul în priză peste noapte, fără vreo șansă de a face acest banal gest.

Încărcarea de la 80-100% determină îmbătrânirea mai rapidă a unei baterii litiu-ion. În general, producătorii cred că este mai bine să vă reîncărcați telefonul mai degrabă dimineaţa. Așa puteți să urmăriți mai uşor procentul bateriei în timpul încărcării.

ADVERTISEMENT

Toți utilizatorii iOS pot folosi aplicaţia Shortcuts. Aceasta vă permite să setați o notificare atunci când nivelul bateriei atinge un anumit procent.

Dacă faceți o reîncărcare completă a telefonului nu este o greșeală fatală. Doar că dacă vă faceți un obicei din acest lucru nu reușiți decât să îi scurtați durata de viaţă.

De asemenea, evitaţi să permiteţi ca bateria telefonului să ajungă sub 20%. În general o baterie nu mai funcționează perfect când puterea îi scade sub acest procent.

Totodată, bateria nu trebuie încărcată până la 100, cel puțin nu de fiecare dată. Unele persoane recomandă să reîncărcaţi complet bateria de la zero la 100%  o dată pe lună. Este suficient.

ADVERTISEMENT