News

Greșeala uriașă pe care o fac românii când se apucă de grătar. Cum se aprind, de fapt, cărbunii corect

Românii fac această greșeală uriașă atunci când vor să facă un grătar și înăbușă focul. Metodele prin care se aprind corect cărbunii
24.02.2024 | 16:54
Greseala uriasa pe care o fac romanii cand se apuca de gratar Cum se aprind de fapt carbunii corect
Majoritatea românilor nu știu cum să aprindă corect cărbunii pentru grătar / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Pentru români grătarul cu cărbuni este regele verii atunci când e vorba de gătit. Acest tip de grătar este folosit pentru gustul inimitabil al fripturilor pe care-l oferă. Dar este adevărat că, fără a fi deosebit de complex, aprinderea lui este puțin mai dificilă decât simpla apăsare a unui buton.

Majoritatea românilor greșesc din start

Este vorba de cărbuni iar majoritatea românilor nu știu cum să-i aprindă corect. Pe piață, există mai multe feluri de cărbuni pentru grătar, cel mai des folosit fiind cărbunele natural în loc de cel cu autoaprindere.

ADVERTISEMENT

Există mai multe metode de aprins cărbunii pentru a obține un grătar de calitate. O metodă simplă este așezarea sacului cu cărbuni direct pe grătar, cu totul, adică nu se scot cărbunii din ambalaj.

Pasul doi este aprinderea unui mic foc din lemne uscate, care se pun deasupra sacului cu cărbuni. Flăcările vor aprinde ulterior hârtia ambalajului și apoi cărbunii din sac.

ADVERTISEMENT

Mulți sunt tentați să facă invers, adică să facă întâi un mic foc cu lemne și apoi să toarne cărbunii peste. Nu este indicat pentru că flăcările se vor înăbuși iar focul se va stinge, potrivit pefoc.ro.

Pastile și tablete

O altă metodă este cea clasică de aprindere, folosind diferite soluții, pastile sau tablete. Aceste materiale fac ca cărbunii să se aprindă mai repede, chiar producătorii o recomandă pe ambalajele în care se vând cărbunii.

ADVERTISEMENT

„Puneti câtiva cărbuni pe grătar. Puneți apoi 3-4 aprinzătoare peste cărbuni. Adaugați restul cărbunilor peste aprinzătoare. Aprindeți fiecare aprinzătoare cu un chibrit”.

Practic, se toarnă cărbunii în grătar și apoi din loc în loc se așează pastilele, tabletele sau se toarnă soluțiile de aprins, astfel că grătarul va fi gata pentru a se găti pe el în circa 20 de minute. Aceste materiale aprinzătoare nu conțin substanțe inflamabile bazate pe alcool, petrol sau benzină, ci sunt din masă lemnoasă.

ADVERTISEMENT

Cana de aprins

O altă metodă este cana de aprins. Este un dispozitiv cilindric, cu mâner, în care se pune o cantitate de cărbuni în partea de sus în timp ce în partea de jos se pune o pastilă aprinsă. Cărbunii aprinși se lasă circa 15-20 minute apoi se toarnă peste restul cărbunilor din grătar, care se vor aprinde la rândul lor.

Aprinzătoare electrice și pe gaz

O metodă mai comodă este cea cu aprinzătoare electrice. Cărbunii se așează pe grătar sub forma unei piramide iar apoi aprinzătorul se va folosi la baza sau la mijlocul piramidei, cu flăcări în serii de câte 20-30 secunde. Inconvenientul acestei metode este că are nevoie, evident, de curent electric.

Cărbunii se pot aprinde ușor folosind și dispozitive pe gaz, mai precis torțe cu gaz. Aceste arzătoare cu gaz sunt ușor de transportat, sunt de mici dimensiuni și nu sunt scumpe. Inconvenientul ar fi că se găsesc din ce în ce mai rar, având în vedere tentința ecologică.

Metoda dificilă este aprinderea cărbunilor doar cu chibriturile. Se iau câteva foi de hârtie (ziare, caiet A4 etc.) se răsucesc și se înfășoară pe o sticlă. Se pun apoi sub formă de turn în mijlocul grătarului și se toarnă cărbunii împrejur până când hârtia este acoperită, apoi se scoate sticla. Hârtiei i se va da foc iar cărbunii vor cădea în centru nemaitrebuind să fie amestecați.

ADVERTISEMENT