News

Greșeli majore de corectare la bacalaureat. Nouă din zece contestații au dus la creșterea notelor

Dubiile legate de modul de corectare la bacalaureat sunt alimentate de procentajul mare al contestațiilor care duc la măriri de note.
08.07.2023 | 17:58
Greseli majore de corectare la bacalaureat Noua din zece contestatii au dus la cresterea notelor
Peste 51.000 de contestații soluționate favorabil la bacalaureat/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Rezultatele contestațiilor legate de notele la bacalaureat ridică semne de întrebare legate de modul în care aceste lucrări au fost corectat inițial. Peste 90% din contestațiile depuse au dus la creșterea notelor pentru elevii care au reclamat o corectare defectuoasă, informează Antena 3.

Este vorba de 51.000 de lucrări a căror evaluare nu a fost una corectă, cele mai multe fiind la proba de Limba şi Literatura Română la care 26.000 de lucrări au primit la reevaluare note mai mari. În 300 de cazuri, nota finală a fost cu peste 1,5 puncte mai mare. După contestații, rata de promovare a bacalaureatului a crescut de la 72,8% la 75%.

ADVERTISEMENT

În fiecare an apar aceste discuții și în fiecare an discutăm la Ministerul Educației pentru a ne asigura că nu vor mai fi asemenea diferențe. Dacă la Română intervine o parte de subiectivism, deși baremul este conceput aproape de perfecțiune pentru a nu fi diferențe de punctaj, la Matematică nu înțeleg absolut deloc cum este posibil să fie o diferență așa de mare.

Au mai fost situații anul trecut, atunci când au avut loc greșeli de transcriere de pe borderou în sistemul online. Cel care introduce datele nu verifică și greșește nota. Nu se poate să găsim chiar în fiecare an aceste situații pentru acești elevi care nu au nicio vină. Cei care greșesc trebuie să plătească”, a declarat Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Părinților.

ADVERTISEMENT

Rezultatele finale la Bacalaureat

Acesta a arătat că situația este una similară și la Evaluarea Națională, iar aici lucrurile sunt mult mai grave întrucât la nota de la bacalaureat nu contează la admiterea la universitățile de top, pe când Evaluarea Națională este crucială pentru admiterea la un liceu bun.

Problemele sunt la nivelul de resursă umană. Fie sunt profesori care nu sunt capabili să facă parte din aceste comisii sau timpul alocat nu este corespunzător, și, prin urmare, oboseala își spune cuvântul, drept urmare aici trebuie lucrat.

ADVERTISEMENT

Pentru a fi evitate aceste diferențe mari de note, Ministerul Educației trebuie să pregătească pentru anul viitor o formulare cât mai obiectivă a subiectelor pentru a nu se mai lăsa loc de interpretări”, a mai spus Iulian Cristache.

După soluționarea contestațiilor, rata de succes a crescut cu 2,2% pe ansamblul tuturor promoțiilor (de la 72,8% la 75%), fiind aproximativ la același nivel cu procentul din sesiunea iunie – iulie 2022 (75,2%), a anunţat Ministerul Educaţiei.

ADVERTISEMENT

La final s-au înregistrat 94.004 candidați promovați, cu 2.758 de candidați mai mult, comparativ cu rezultatele inițiale (91.246 de candidați). Astfel, din totalul celor 125.352 de candidați prezenți (111.253 din promoția curentă și 14.099 din promoțiile anterioare) au promovat 89.555 de candidați din promoția curentă, la care s-au adăugat 4.449 din promoțiile anterioare.

ADVERTISEMENT
Tags: