News

Greșelile pe care mulți români le fac de Paște. Directorul general al ANPC, sfaturi prețioase: ”Evitați să cumpărați de acolo”

Greșelile pe care mulți români le fac de Paște. Directorul general al ANPC le-a transmis românilor cum să facă pentru a evita problemele de sănătate de sărbători.
09.04.2023 | 15:25
Greselile pe care multi romani le fac de Paste Directorul general al ANPC sfaturi pretioase Evitati sa cumparati de acolo
Greșelile pe care mulți români le fac de Paște. Foto: Ciao.ro
ADVERTISEMENT

Greșelile pe care mulți români le fac de Paște. Conducerea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor le transmite românilor, printre altele, să evite să cumpere carne de miel de la vânzători neautorizați ”din portbagajele mașinilor”, și să nu cumpere ouă expuse spre vânzare la temperatura mediului.

Greșelile pe care mulți români le fac de Paște

Puțini români își dau seama că în fiecare an, de Paște, inspectorii ANPC găsesc foarte multe astfel de probleme la comercianți, care vând ouă expirate sau carne cu probleme. În acest sens, ANPC a transmis un mesaj important care trebuie citit și luat în seamă de toți românii, pentru a evita problemele de sănătate chiar de sărbători.

ADVERTISEMENT

”Achiziţionarea cărnii, inclusiv a cărnii de miel, şi a produselor din carne se va face numai din locuri special amenajate, dotate şi autorizate (măcelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe) şi trebuie să aibă ştampila de control sanitar-veterinar. Numai în aceste condiţii există garanţia unui produs sigur, ce nu vă va afecta sănătatea.

Evitaţi cumpărarea de carne de la persoane şi din locuri neautorizate, din portbagajele maşinilor chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic, comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificaţi tranzacţia comercială şi riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea”, a transmis pe pagina sa de Facebook Paul Anghel, director general al ANPC.

ADVERTISEMENT

Oamenii trebuie să știe că atunci când culoarea cărnii e ciudată și are aspect ”de mâzguit”, ar trebui evitată cumpărarea ei. ”Carnea trebuie să prezinte la suprafaţă o peliculă uscată, de culoare roz până la roşie, să fie fermă şi elastică, atât la suprafaţă cât şi în secţiune, iar mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt”, completează șeful ANPC, citat de News.ro.

De asemenea, pe lângă faptul că oamenii ar trebui să fie foarte atenți la prețul alimentelor pe care le cumpără de Paște, aceștia trebuie să evite cu orice preț achiziția de ouă care nu sunt ținute în locuri special amenajate, autorizate în acest sens pentru a fi vândute în siguranță.

ADVERTISEMENT

”Evitaţi cumpărarea de ouă de pe marginea drumului, chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic. Evitaţi cumpărarea ouălor care nu sunt păstrate la temperatura indicată de producător sau care sunt expuse spre vânzare la temperatura mediului ambiant. Ouăle de consum trebuie să prezinte coaja intactă, normală, fără fisuri, fără corpuri şi mirosuri străine.

La spargerea oului, albuşul trebuie să fie de consistenţă densă, transparent, iar gălbenuşul semiglobulos, uşor aplatizat şi bine delimitat de albuş. În cazul ouălor vândute în vrac, trebuie comunicate vizibil, cu uşurinţă şi perfect lizibil, informaţiile privind: categoria de calitate (A); categoria de greutate (clasamentul ouălor din categoria A în funcţie de greutate) XL – foarte mare: greutate mai mare sau egală cu 73 g; L – mare: greutate mai mare sau egală cu 63 g şi mai mică de 73 g; M – mediu: greutate mai mare sau egală cu 53 g şi mai mică de 63 g; S – mic: greutate mai mică de 53 g; o indicaţie a metodei de creştere a găinilor; o explicaţie a semnificaţiei codului producătorului; data de valabilitate minimă”, explică Paul Anghel.

ADVERTISEMENT

Mai mult, în contextul în care românii au obiceiul să-și vopsească ouăle, această vopsea trebuie să fie atent aleasă. ”Atenție! La vopsirea ouălor nu utilizaţi vopsea pentru alte destinaţii, precum cea tipografică sau pentru textile. Utilizarea altor tipuri de vopsele, poate prezenta un real pericol pentru sănătate.

Consumatorul trebuie să verifice aspectul lichidului, respectiv culoarea care trebuie să fie corespunzătoare sortimentului, limpede, fără depuneri sau impurităţi în suspensie. La întoarcerea buteliei cu dopul în jos, conţinutul nu trebuie să se tulbure sau să prezinte impurităţi sau scurgeri”, avertizează șeful ANPC.

ADVERTISEMENT