News

Greva de la CFR se amână cu două zile. Care sunt condițiile sindicatelor pentru evitarea întreruperii lucrului

Sindicaliștii de la CFR au anunțat că amână cu două zile declanșarea grevei, în așteptarea unor concesii din partea Guvernului.
25.11.2023 | 14:46
Greva de la CFR se amana cu doua zile Care sunt conditiile sindicatelor pentru evitarea intreruperii lucrului
Greva de la CFR a fost amânată până miercuri/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Sindicatul Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial Vagoane, afiliată la Blocul Național Sindical, a anunțat, într-un comunicat de presă, că greva angajaților CFR se amână cu două zile, de luni pe miercuri, în așteptarea unor decizii ale Guvernului care ar putea duce la stingerea conflictului de muncă.

Având în vedere discuțiile purtate în zilele de 23 și 24 noiembrie 2023 cu conducerea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, respectiv conducerea Companiei Nationale de Căi Ferate CFR – S.A. referitoare la:

ADVERTISEMENT

– angajamentele asumate de conducerea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii privind promovarea în ședinta de Guvern din data de 29 noiembrie 2023 a unui Memorandum care să excepteze Compania Naționala de Căi Ferate ”CFR” – S.A. de la aplicarea prevederilor Legii nr. 296/2023 care limiteaza salarizarea angajaților companiei;
– prezentarea și asumarea de catre Compania Națională de Căi Ferate ”CFR” – S.A. până la data de 28 noiembrie 2023 a unei grile de salarizare care să reflecte un ecart în concordanță cu complexitatea și volumul muncii, respectiv importanța și competența în actul decizional;
– prezentarea și asumarea de către Compania Națională de Căi Ferate ”CFR” – S.A. până la data de 29 noiembrie 2023 a Contractului colectiv de munca 2023 – 2024 în vederea semnării, înregistrării la instituția abilitată și pe cale de consecință stingerea conflictului colectiv de muncă,

cele două părti aflate în procedură de negociere a contractului colectiv de muncă au convenit suspendarea temporară a grevei propriu-zisa până la data de 29 noiembrie 2023, ora 14:00, în temeiul art. 162(3) din Legea nr. 367/2022 privind dialogul social”, se spune în comunicatul celor de la CFR.

ADVERTISEMENT

Ministrul Grindeanu, dispus la concesii

Sindicaliștii de la CFR ar fi notificat conducerea companiei privind intrarea în grevă încă de săptămâna trecută, scrie publicația Club Feroviar. Anunțul a fost făcut public în cursul zilei de joi, fiind invocată plafonarea salariilor de la compania feroviară.

Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial Vagoane anunță public că începând cu data de 27 noiembrie 2023 declanșează greva propriu-zisă la nivelul Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA, urmare a nesoluționării revendicărilor ce formează obiectul conflictului colectiv de muncă (…) Pe perioada grevei va fi asigurată o treime din activitatea normală în conformitate cu prevederile legale, ce va fi stabilită de comun acord cu conducerea companiei”, se spunea în comunicatul companiei.

ADVERTISEMENT

Ion Simu-Alexandru, directorul general al CFR, i-a invitat la negocieri pe sindicaliști, iar ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a lăsat de înțeles că Guvernul este dispus să facă unele concesii astfel încât să nu se ajungă la grevă.

Mai e mult până luni. Eu vă spun că miercuri, probabil că miercuri, va fi o şedinţă de Guvern în care, cum e şi normal, vom promova noi, ca minister, un memorandum legat nu doar de CFR, ci şi de metrou şi nu doar care să ajute la semnarea acelui contract colectiv de muncă de care spun sindicatele şi care e absolut necesar, că nu e o chestiune care să fie inventată de sindicat.

ADVERTISEMENT

Eu sunt convins că pe parcursul zile de astăzi o să vină şi un comunicat din partea sindicatelor, astfel încât, până miercuri, să existe buffer şi o anumită zonă de linişte, dacă pot să o numesc aşa, urmând ca miercuri Guvernul să decidă dacă aprobă sau nu. În mod sigur va aproba, dacă vom reuşi să parcurgem tot circuitul de semnături”, a spus Grindeanu.

 

ADVERTISEMENT