News

CFR intră în grevă de avertisment. Circulația trenurilor va fi oprită, vineri, pentru două ore

Ceferiștii anunță grevă de avertisment, vineri, 15 septembrie. „Să nu mai mergem cu 45 km/h şi cu cutiile astea de conservă”
14.09.2023 | 17:19
CFR intra in greva de avertisment Circulatia trenurilor va fi oprita vineri pentru doua ore
CFR intră în grevă de avertisment. sursa foto: Facebook CFR Călători Craiova
ADVERTISEMENT

CFR intră în grevă de avertisment, vineri, 15 septembrie, anunță Federaţia Naţională Feroviară Mişcare Comercial Vagoane. Prin urmare, circulația trenurilor va fi oprită, în cursul zilei de mâine, pentru două ore.

CFR intră în grevă de avertisment. Circulația trenurilor, oprită

Angajații CFR protestează din cauza nemulțumirilor privind lipsa de investiții în sectorul feroviar. Totodată, ceferiștii se plâng de salariile mici, dar și pentru că nu există un buget de venituri și cheltuieli aprobate în 2023.

ADVERTISEMENT

Federația susține că sunt „teme care nu mai pot fi ţinute în mape, pe holurile Ministerului Transporturilor sau ale Guvernului”. Astfel, trenurile nu vor circula, vineri, pe rețeaua feroviară din România, între orele 07:00-09:00.

Excepție vor face trenurile în care se află grupuri de școlari sau grupuri vulnerabile, precizează Viorel Istrate, secretarul general al Federaţiei Naţionale Feroviare Mişcare Comercial Vagoane.

ADVERTISEMENT

„Sunt vizate toate trenurile aflate în circulaţie, în intervalul orar 7:00-9:00, cu excepţia celor în care se află grupuri de elevi, grupuri vulnerabile. Acele trenuri nu vor fi oprite”, a transmis Istrate, pentru Agerpres.

„Să nu mai mergem cu 45 km/h şi cu cutiile astea de conservă”

Ceferiştii denunță lipsa de implicare a instituțiilor competente privind contractul colectiv de muncă. Procesul de negociere a început încă din martie, dar nici până acum nu a fost finalizat. De asemenea, nu există nici bugetul de venituri şi cheltuieli aprobate pe anul în curs.

ADVERTISEMENT

Viorel Istrate susține că Ministerul de Finanțe trebuie să ofere o finanțare „corectă”. „Ce ne interesează pe noi – şi acesta este elementul numărul 1 – este ca Ministerul de Finanţe să finanţeze corect şi la timp activităţile de exploatare.

Să nu mai mergem cu 45 km/h şi cu cutiile astea de conservă cărora le spunem generic vagoane, trenuri. Să eliminăm, dacă se poate, situaţia în care ne aflăm acum, în care toată lumea chinuie pe toată lumea. Mâine va fi greva de avertisment şi, apoi, până la greva generală există o perioadă de timp prevăzută de legiuitor. Nimeni nu-şi doreşte greve”, a transmis secretarul general.

ADVERTISEMENT

Sindicaliștii precizează că pe lângă lipsa salariilor motivante, există o problemă în ceea ce privește deficitul de personal. Alte nemulțumiri ale ceferiștilor sunt legate de condițiile de muncă și de faptul că nu sunt făcute investiții în „material rulant de calitate şi modern”.

ADVERTISEMENT
Tags: