News

Transporturile din România, la un pas de haos. TAROM și Metrorex amenință cu grevă generală, CFR declanșează luni protestul

Transporturile din România sunt foarte aproape de un haos general. CFR declanșează grevă de luni, iar TAROM și Metrorex amenință cu proteste similare.
23.11.2023 | 22:27
Transporturile din Romania la un pas de haos TAROM si Metrorex ameninta cu greva generala CFR declanseaza luni protestul
Probleme în transporturile din România: CFR declanșează grevă de luni. Sursa foto: hepta.ro / CFR Călători / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Transporturile din România sunt tot mai aproape de haos, după ce mai multe sectoare amenință cu grevă generală. Luni, 27 noiembrie, CFR declanșează protestul, iar TAROM și Metrorex pregătesc acțiuni similare.

Probleme în transporturile din România: CFR declanșează grevă de luni

În această săptămână, angajații Caselor Județene de Pensii din țară au declanșat mai multe proteste spontane. Sindicaliștii din multe județe au fost ore bune în grevă de avertisment, ultimul pas înaintea grevei generale.

ADVERTISEMENT

În paralel, Blocul Național Sindical (BNS) solicită Guvernului să trateze cu seriozitate revendicările Federației Naționale Ambulanța și să vină cu soluții imediate pentru încetarea protestului din serviciile de ambulanță.

Probleme mari sunt și în zona Transporturilor, fie că vorbim de transportul aerian, subteran sau feroviar. Deja, de luni, 27 noiembrie, CFR SA declanșează o grevă de amploare.

ADVERTISEMENT

Joi, Federaţia Naţională Feroviară Mişcare Comercial Vagoane (FNMCV) a anunțat declanșarea grevei propriu-zise la nivelul Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA. Protestul de luni va începe ca urmare a nesoluţionării revendicărilor ce formează obiectul conflictului colectiv de muncă.

FNMCV anunță că pe perioada grevei va fi asigurată o treime din activitatea normală, în conformitate cu prevederile legale. ”Urmare a grevei de avertisment din data de 15 septembrie 2023, reprezentanţii Guvernului anunţau creionarea unui plan pentru: finanţarea strategică şi coerentă a căii ferate în vederea readucerii infrastructurii feroviare româneşti la parametrii tehnici proiectaţi; impulsionarea investiţiilor în material rulant de calitate, modern care să vizeze înlocuirea completă a parcului de locomotive şi vagoane destinat transportului de pasageri pe calea ferată, astfel încât românii să se întoarcă în trenuri; stabilirea unei salarizări corecte care să asigure o ierarhie salarială bazată pe complexitatea şi volumul muncii precum şi importanţa şi competenţa în actul decizional şi care să permită eliminarea deficitului uriaş de angajaţi.

ADVERTISEMENT

Deşi, bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2023 a fost aprobat, negocierile colective în vederea încheierii contractului colectiv de muncă sunt blocate de politicile economice şi sociale adoptate de Guvern”, se arată în document.

TAROM și Metrorex amenință cu grevă generală

Transportul aerian se apropie și el de colaps. Membrii Sindicatului Unit TAROM (SUT) au amenințat că, în situaţia în care compania TAROM nu va fi exceptată de la prevederile legii 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare, vor avea loc proteste în viitorul apropiat. Pe 1 decembrie se pregătesc mișcări.

ADVERTISEMENT

”În situaţia în care TAROM nu va fi exceptată de la prevederile acestei Legi a ruşinii naţionale iar alte companii cu capital majoritar de stat, dar care nu lucrează neapărat într-o piaţă concurenţială vor fi exceptate, noi, membrii Sindicatului Unit TAROM (SUT), începând cu 1 decembrie 2023, piloţi, însoţitori de bord, mecanici de aviaţie, personal operativ de sol nu vom mai ridica niciun avion de la sol”, precizează sindicaliştii TAROM, într-un comunicat de presă.

Joi, 23 noiembrie, circa 2.000 de angajați Metrorex au fost în fața sediulului Guvernului. Ei au protestat față de Legea 296. Actul îi lasă pe unii dintre ei fără bonuri de masă, iar de la 1 ianuarie unii vor pierde și o parte din sporuri. Cei din subteran mai solicită de la Guvern fonduri pentru suplimentarea schemei de personal, în condițiile în care unii nu-și pot lua concedii deoarece există deficit de personal pe ramurile lor.

Pichetăm pentru a ne manifesta nemulțumirea față de prevederile Legii 296, care din 1 noiembrie își face efectele. Primul efect e imputarea bonurilor de masă, urmând ca, de la 1 ianuarie, să intre alte prevederi cu tăieri de sporuri.

Noi nu lucrăm în alte condiții decât până acum, ci tot în subteran, unde dacă domnii guvernanți nu știu, țin să le spun că nivelul de noxe și de toxicitate e depășit cu până la de opt ori față de nivelul maxim”, a declarat, pentru B1 TV, Florin Herda, vicepreședintele Unității Sindicatul Liber Metrou.

ADVERTISEMENT