News

Greva generală din Educație continuă. Lider de sindicat: ”Cei 300 de mii de angajați nu pot accepta un compromis”

Greva generală a profesorilor va continua și marți, 6 iunie. Un lider de sindicat afirmă că sutele de mii de angajați din Educație ”nu pot accepta un compromis”.
05.06.2023 | 11:12
Greva generala din Educatie continua Lider de sindicat Cei 300 de mii de angajati nu pot accepta un compromis
Ce se întâmplă cu greva generală a profesorilor. Lider de sindicat: ”Cei 300 de mii de angajați nu pot accepta un compromis”. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Greva generală din educație care a început luni, 22 mai, va intra în a treia săptămână. Până marți, 6 iunie, elevii și profesorii sunt în minivacanța începută joi, de Ziua Copilului. Protestul nu se va încheia însă odată cu finalul zilelor libere.

Ce se întâmplă cu greva generală din educație. Lider de sindicat: ”Cei 300 de mii de angajați nu pot accepta un compromis”

Luni dimineață, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ Spiru Haret, Marius Nistor, a anunțat, la Digi24, că ”momentan, mesajul este că greva va continua”. Acesta a afirmat că cei 300.000 de angajați care protestează nu pot accepta un compromis.

ADVERTISEMENT

Întrebat despre situația examenelor naționale, Nistor le-a cerut elevilor și părinților să aibă încredere în profesorii lor. Cadrele didactice s-au gândit mereu la această chestiune legată de Evaluarea Națională și Bacalaureat, dă asigurări liderul FSE Spiru Haret.

”Momentan mesajul este că greva va continua. Doar colegii noștri pot decide cu totul și cu totul altceva. Elevii să aibă încredere în dascălii lor. În permanență ne-am gândit și ne vom gândit tot la ei. Nu putem vorbi de compromis atunci când vorbim de viețile a peste 300.000 de colegi de-ai noștri.

ADVERTISEMENT

Cred că guvernul ar trebui să facă compromisul, politicienii noștri, în sensul în care renunță la orgolii și la supărări și vin și iau o decizie care ar trebui să fie importantă pentru toți din învățământ.

Politicienii noștri evita să își asume decizii radicale privind finanțarea sistemului de învățământ, de asta și credibilitatea lor este scăzută.  Colegii noștri au arătată că au de ce să facă grevă.

ADVERTISEMENT

Atâta timp cât printr-un act normativ nu s-a stipulat acel reper important legat de salariului debutantului cu studii superioare și nu putem vorbi de o grilă de salarizare care să fie prinsă într-un act normativ și cu cât mai puțin etape de punere în aplicare, este clar că nu ne-am atins ceea ce am solicitat. Unii se gândesc la vacanțele lor, noi ne gândim la ce se va întâmplă cu învățământul mai departe“, a declarat Marius Nistor, la postul de știri.

Nicolae Ciucă, mesaj de Ziua Învățătorului: Greva a pornit de la o realitate ce poate fi corectată prin dialog

Luni, premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj de Ziua Învăţătorului. El a scos în evidență importanța educaţiei pentru viitorul copiilor. Liberalul s-a referit şi la realitatea actuală din învăţământul românesc. ”Trecem printr-un moment de răscruce”, a afirmat premierul. Oficialul a făcut un apel la dialog şi la rezolvarea situaţiei generate de greva din educaţie.

ADVERTISEMENT

Ziua de 5 iunie are o dublă semnificație, fiind dedicată în fiecare an dascălilor, în semn de respect și prețuire față de marele nostru cărturar și dascăl Gheorghe Lazăr, întemeietorul primei școli în limba română, născut în această zi cu aproape două secole și jumătate în urmă.

(…) Oriunde ne aflăm ca poziție socială sau instituțională, suntem părinți, bunici sau cunoaștem copii cărora le dorim un viitor ce poate fi împlinit prin educație. Trecem acum printr-un moment de răscruce pentru învățământul din România, de care depinde viitorul copiilor noștri.

Greva din sistemul de învățământ a pornit de la o realitate ce poate fi corectată prin dialog, iar în calitate de prim-ministru am arătat respect și deschidere la consultările cu reprezentanții sistemului de învățământ și prin soluțiile adoptate deja în întâmpinarea solicitărilor exprimate.

Toți ne dorim un cadru favorabil unui învățământ de calitate, sens în care ne-am angajat și am început o regândire echitabilă a salarizării – ceea ce am transmis și partenerilor de discuții. Abordăm însă toate aceste aspecte cu responsabilitate și realism, prioritizând resursele necesare”, a scris premierul, pe Facebook.

ADVERTISEMENT