News

Greva profesorilor va continua și miercuri. Perioada de înscriere pentru examenul de Bacalaureat, prelungită. Update

Greva generală a profesorilor continuă și marți. Peste 20.000 de dascăli vor mărșălui, azi, la București. Dascălii au cerut majorarea salariilor cu 25%.
30.05.2023 | 20:22
Greva profesorilor va continua si miercuri Perioada de inscriere pentru examenul de Bacalaureat prelungita Update
Greva generală a profesorilor continuă și marți. Foto: Facebook.
ADVERTISEMENT
30-05-2023
17:34

S-a prelungit perioada de înscriere pentru Bacalaureat

Anunț important privind calendarul examenului pentru Bacalaureat! Marți seara, Ministerul Educației a transmis faptul că perioada de înscriere la Bacalaureat a fost prelungită.

Prin urmare, mediile elevilor din clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, vor putea fi încheiate până la data de 9 iunie 2023. De asemenea, s-a decis prelungirea perioadei de înscriere pentru BAC până la aceeași dată.

„În ceea ce privește înscrierile la examenul național de Bacalaureat 2023, Ministerul Educației a transmis inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, prin nota 28.142/2023, informații privind prelungirea perioadei de înscriere a candidaților la sesiunea iunie-iulie a examenului național de bacalaureat 2023 până la data de 9 iunie 2023.

Precizăm că modificările la care facem referire nu afectează în niciun fel calendarul de desfășurare a probelor de evaluare a competențelor sau a probelor scrise din cadrul examenului de Bacalaureat 2023 sau calendarul de desfășurare a probelor scrise ale Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a. ”, a transmis Ministerul Educației.

30-05-2023
13:02

Iohannis va gira un acord cu profesorii

Întâlnirea de la Palatul Cotroceni, dintre Klaus Iohannis şi liderii de sindicat s-a încheiat după aproape 30 de minute. Simion Hănescu a declarat că Iohannis le-a transmis că nu poate fi emisă o Ordonanţă de majorare a salariilor, dar s-a declarat gata să gireze un acord politic al guvernului cu profesorii.

“Discuţia cu Klaus Iohannis a fost constructivă!”, a declarat Marius Nistor, în timp ce Simion Hăncescu a spus că Iohannis a promis că se va implica astfel încât doleanţele profesorilor să puse în practică. Întrebat dacă miercuri va continua greva, Simion Hăncescu a răspuns: ”Mâine va fi, aşa cum este decizia oamenilor”.

”Colegii noşţri vor considera dacă aceste promisiuni şi angajamentele preşedintelui pot duce la detensionarea acestui conflict”, a mai spus Marius Nistor.

30-05-2023
11:06

Klaus Iohannis îi primeşte pe profesori la discuţii, la Cotroceni

Preşedintele Klaus Iohannis îi primeşte, marţi, la discuţii pe protestatarii din educaţie care au plecat din Piaţa Victorie, îndreptându-se spre Palatul Cotroceni.

”Preşedintele are un rol major. Dacă vrea să detensioneze situaţia din ssistem va trebui să intervină în regim de urgenţă. Este rolul domniei sale de mediator”, a spus Marius Nistor, preşedintele Federaţiei “Spiru Haret”.

Cele trei mari federaţii sindicale din învăţământ i-au adresat, luni, preşedintelui Klaus Iohannis solicitarea de a se întâlni marţi, cu Birourile Executive ale sindicatelor. Acestea au cerut şefului statului să îşi exercite rolul de ”mediator între stat şi societate pentru a obţine din partea Executivului soluţii reale şi imediate pentru sistemul de învăţământ”.

Documentul a fost înregistrat la Administraţia Prezidenţială, iar marţi răspunsul a fost pozitiv.

30-05-2023
10:07

Negocierile de la Guvern au eşuat

La ora 13.00, cei 10-12.000 de profesori adunaţi în Piaţa Victoriei au pornit în marş spre palatul Cotroceni.

Liderii de sindicat, care au fost la negocieri şi marţi cu premierul Nicolae Ciucă anun anunţat că propunerile Executivului nu au fost acceptate, iar greva va continua. Concret, guvernul ar fi propus prime de 4.000 de lei pentru profesori şi 1.500 lei pentru personalul nedidactic.

”Astăzi, primul ministru ne-a promis că vor da memorandum publicat în Monitorul Oficial legat de acea grilă (de salarizare – n.r.). Am cerut răspicat, oamenii vor alt act normativ, ordonanţă de urgenţă, pentru că altfel nu au încredere. Iar legat de cererea noastră, şi anume de a se majora salariile aşa cum am cerut ieri, aplicarea art. 12 din 153, nu se acceptă. E vorba de o creştere de 20 la sută a salariilor”, a declarat, după negocieri, Simion Hăncescu, liderul FSLI.

30-05-2023
09:34

10.000 de profesori în Piaţă, la ora 12.00

La o oră de la dtartul protestului, numărul profesorilor adunaţi în piaţă era estimat de sindicate la aproximativ 10.000. Autocare cu protestatari din provincie sunt încă în drum spre Bucureşti, mai spun sindicatele.

La protest participă și părinți și elevi, precum și angajați care fac parte din personalul nedidactic.

 

Sindicatele i-au cerut şi lui Klaus Iohannis să aibă o întâlnire cu o delegație a acestora, la ora 15:30.

30-05-2023
08:38

Aproape 3.000 de profesori în Piaţa Victoriei, la ora 11.30

Potrivit estimărilor sindicatelor, în jur de 3.000 de profesori se aflau în Piaţa Victoriei la ora 11.30, la o jumătate de oră de la startul oficial al protestului.

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Consiliul Tineretului din România (CTR) şi Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) şi-au exprimat, marţi, solidaritatea faţă de cadrele didactice din România şi organizaţiile lor sindicale şi sprijinul faţă de revendicările acestora.

“Suntem convinşi că reforma reală a învăţământului nu poate fi efectuată fără o alocare corespunzătoare a resurselor financiare ale statului, iar educaţia de calitate se poate construi doar pe baze economice solide, apte să motiveze cei mai buni absolvenţi să aleagă funcţia didactică.

Un salariu al unui profesor debutant, în valoare de 2.400 lei, este deconectat de realitatea socio-economică a anului 2023, iar statul român este dator să îşi asume responsabilitatea faţă de această situaţie şi să ia decizia strategică a finanţării corecte a sistemului de învăţământ”, afirmă cele trei organizaţii.

30-05-2023
08:18

Guvernukl anunță noi negocieri, la ora 12

Așa cum era prevăzut, la ora 11.00, profesorii au început să se adune în Piaţa Victoriei, pentru marele protest. În acelaşi timp, Guvernul a anunţat pentru marţi, de la ora 12.00, consultări ale premierului Nicolae Ciucă cu reprezentanţii sindicatelor din educaţie. La ora 15.00, şeful Executivului va avea consultări cu reprezentanţii sindicatului SANITAS.

Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret” a afirmat că este falsă informaţia conform căreia a fost invitat a consultări cu premierul. 

”Nu ştim nimic. Am aflat şi noi din presă că pe agenda premierului e prinsă o consultare cu liderii sindicatelor din educaţie”, a declarat Marius Nistor pentru News.ro. 
 
Întrebat dacă va merge la discuţii cu oficialii guvernamentali în situaţia în care va fi invitat la consultări, în ultimul moment, liderul Federaţiei ”Spiru Haret” a răspuns: ”Dacă colegii din Piaţa Victoriei îmi vor permite acest lucru, voi merge”

Tensiunile ating cote maxime. Greva generală a profesorilor continuă și marți. Membrii sindicatelor din Educație vor organiza proteste pentru a cere majorarea salariilor. Mitingul va debuta la ora 11, în Piața Victoriei, se estimează că aproximativ 20.000 de participanți vor participa la acest eveniment. Protestatarii se vor deplasa de la Piața Victoriei către Palatul Cotroceni. Conform sindicaliștilor, peste 150.000 de profesori  s-au alăturat grevei începând de luni, 22 mai.

Greva profesorilor continuă și marți

Acțiunile de protest se vor desfășura între orele 11 şi 16, după următorul program: “între orele 11.00 – 12.00, adunarea participanţilor în Piaţa Victoriei, respectiv Şos. Kiseleff, segmentul cuprins între Str. Arh. Ion Mincu şi Piaţa Victoriei; între orele 12.00 – 13.00, adunare publică în Piaţa Victoriei, perimetrul cuprins între prelungirea Bd. Aviatorilor, Parcul Kiseleff, Calea Victoriei, prelungirea Bd. Iancu de Hunedoara; între orele 13.00 – 15.00, deplasarea participanţilor pe traseul Piaţa Victoriei – Str. Buzeşti – Str. Berzei – Str. Ştirbei Vodă – Spl. Independenţei – Pod Grozăveşti – stânga Şos. Grozăveşti – Bd. Geniului sensul de mers dinspre Bd. Iuliu Maniu către Piaţa Răzoare – punct final Statuia Leu; între orele 15.00 – 15.30, adunare publică pe Bd. Geniului în proximitatea Statuii Leu; între orele 15.30 – 16.00, defluirea totală a participanţilor”.

ADVERTISEMENT

”Pentru buna desfăşurare a evenimentului, începând cu ora 10, se va resistematiza traficul rutier în Piaţa Victoriei, asigurându-se 2 benzi pe sens în faţa Guvernului României, pe Bd. Aviatorilor circulându-se doar către Bd. Lascăr Catargiu şi se va restricţiona traficul gradual pentru staţionarea autocarelor pe Şos. Kiseleff, benzile I, III şi IV, pe segmentul cuprins între Str. Arh. Ion Mincu şi Piaţa Victoriei, fără afectarea intersecţiilor. Banda II de circulaţie pe tronsonul de mai sus va fi destinată autovehiculelor de intervenţie”, precizează Brigada Rutieră a Capitalei.

Traficul va fi restricționat

Debarcarea participanților va fi coordonată de polițiștii rutieri, care vor îndruma autocarele să se îndrepte către Splaiul Independenței, între Pod Grozăvești și Pod Cotroceni, în sensul de mers către Podul Cotroceni.

ADVERTISEMENT

În funcţie de numărul participanţilor, Brigada Rutieră va adopta măsuri de restricţionare a traficul rutier în dinamică astfel încât fluenţa şi siguranţa participanţilor la traficul rutier să nu fie afectată”, a specificat Brigada Rutieră.

Sindicaliștii au protestat luni și  în Iași, Baia Mare, Caraș-Severin, Maramureș, Suceava, Alba, Alexandria, Brașov, Brăila, Galați, Dâmbovița, Bistrița. După runda de prezentări din a șasea zi de grevă generală în școli, Guvernul a propus, într-o întâlnire desfășurată luni seara, utilizarea acelorași vouchere din fonduri europene. Se pare că profesorii nu au fost mulțumiți de propunerea guvernanților și nu au încetat greva.

ADVERTISEMENT

Sindicaliștii solicită o mărire de 25% a salariilor în 2023

În cadrul discuțiilor, sindicatele din învățământ au exprimat cerința de a implementa un salariu minim de 3.000 de lei pentru profesorii debutanți și o creștere de 25% a salariilor în sectorul educației. Marius Budăi (PSD) și Ligia Deca, reprezentanți ai guvernului prezenți la întâlnire, au preluat această solicitare pentru a o transmite liderilor partidelor politice în vederea analizării și a luării unei decizii.

“Mesajul meu pentru cadrele didactice este că îi respectăm, suntem alături de ei, ne dorim ca ei să aibă sprijinul financiar pentru a-și desfășura meseria așa cum vocația le-o cere și așa cum avem cu toții nevoie și că vom face toate eforturile, noi ce de la Ministerul Educației, să le fim alături.

ADVERTISEMENT

De asemenea, aș vrea să le transmit că, așa cum știu și noi, facem eforturi pentru a ne reîntoarce în clase și a relua procesul educațional cât mai repede și suntem convinși că și ei își doresc același lucru”, a declarat luni, 29 mai, ministrul Educației, Ligia Deca.

ADVERTISEMENT