News

De ce mai continuă greva profesorilor, deși guvernul a crescut salariile în învățământ. Explicațiile liderilor de sindicat

Greva profesorilor continuă, deși salariile în învățământ au crescut, în urma unei ordonanțe de guvern solicitate chiar de sindicate.
04.06.2023 | 15:02
De ce mai continua greva profesorilor desi guvernul a crescut salariile in invatamant Explicatiile liderilor de sindicat
Greva profesorilor continuă și săptămâna viitoare. Dascălii nu sunt mulțumiți de oferta guvernului / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
ADVERTISEMENT

Sindicatele din învățământ anunță că greva profesorilor nu va înceta și susțin că textul ordonanței este ”nemulțumitor”. Potrivit liderilor de sindicat, greviștii nu sunt convinși pe deplin că guvernul se va ține de cuvânt și va susține acest domeniu, după încheierea protestelor.

Guvernul a ”pierdut” un text din ordonanța referitoare la salariile profesorilor

Mai exact, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ cer guvernului să-și asume printr-un act normativ articolul eliminat din Legea Învățământului Preuniversitar, potrivit căruia salariul profesorului debutant este cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie. De asemenea, salarizarea ar urma să se realizeze în mod progresiv pentru întreg personalul didactic.

ADVERTISEMENT

Sindicatele susțin că acest text se regăsea pe Nota de fundamentare a OUG 53/2023, însă a dispărut fără explicație din textul ordonanței. Pe de altă parte, profesorii spun că vor continua greva pentru că sumele propuse de guvern sunt prea mici.

FSLI explică de ce continuă greva profesorilor

„Această atitudine a Guvernului României este interpretată ca o neasumare a Executivului de a aplica principiul menționat mai sus în noua lege a salarizării.

ADVERTISEMENT

Atragem atenția că salariații din învățământ aflați în grevă sunt nemulțumiți și de promisiunea Guvernului de a aplica ipotetica grilă de salarizare pentru învățământ în maximum trei ani, solicitând scurtarea acestei perioade.

Menționăm că și majorările salariale prevăzute în OUG 53/2023 au fost respinse de federațiile sindicale, după consultarea membrilor de sindicat aflați în grevă, aceștia considerând sumele prea mici”, se arată într-un comunicat semnat de liderii federațiilor sindicale, Simion Hăncescu și Marius Nistor, potrivit Observator.

ADVERTISEMENT

Profesorii nu renunță la greve: ”Nu ne mai certați, nu ne mai trimiteți la clase”

Cei doi spun că greva profesorilor nu a fost declanșată doar cu scopul creșterii salariilor ci este despre viitorul educației. Aceștia susțin că legea votată în parlament, care prevede alocarea unei finanțări egale cu minimum 15% din cheltuielile bugetului consolidat pentru învățământ nu este respectată și că, probabil, va fi abrogată.

„Avem nevoie de educație, iar educația are nevoie de finanțare! Nu ne mai certați, nu ne mai trimiteți la clase!

ADVERTISEMENT

Schimbați-vă discursul și asumați-vă că educația va fi, începând de astăzi, prioritate națională!”, au mai arătat cei doi lideri sindicali.

ADVERTISEMENT
Tags:
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate...
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate de județ a fost deja potop
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Vremea 22 iulie - 19 august 2024. Scăpăm de arșiță, revin furtunile puternice,...
Vremea 22 iulie - 19 august 2024. Scăpăm de arșiță, revin furtunile puternice, cu ploi torențiale și grindină
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui...
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui Ion Ţiriac în faţa tuturor: Gratis! Nu ştiu de ce nu am luat două
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
Se dau 250 de lei de STAT! Vezi dacă te ÎNCADREZI
Se dau 250 de lei de STAT! Vezi dacă te ÎNCADREZI
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri...
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri grave
Grindeanu, pe urmele lui Ceaușescu. Un proiect din comunism, readus la viață
Grindeanu, pe urmele lui Ceaușescu. Un proiect din comunism, readus la viață
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară...
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară din plenul Parlamentului European
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu...
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu Iulia Vântur: „Femeia să fie dedicată, să gătească...”