News

Guvernul a aprobat scăderea prețurilor la mai multe produse. Ordonanța de Urgență pentru ieftinirea alimentelor, adoptată. Update

Vineri, 30 iunie, Guvernul condus de Marcel Ciolacu a aprobat Ordonanța de Urgență privind scăderea prețurilor la alimente.
30.06.2023 | 12:35
Guvernul a aprobat scaderea preturilor la mai multe produse Ordonanta de Urgenta pentru ieftinirea alimentelor adoptata Update
OUG privind scăderea prețurilor la alimente, adoptată vineri de Guuvernul condus de Marcel Ciolacu. Sursa foto: Guvernul României
ADVERTISEMENT
30-06-2023
09:35

Ordonanța de Urgență pentru ieftinirea alimentelor, adoptată

În cadrul ședinței de Guvern de vineri, Marcel Ciolacu și echipa sa de miniștri au adoptat proiectul de ordonanţă de urgenţă privind scăderea prețurilor la alimente. Măsura este una temporară, aplicabilă pentru o perioadă de trei luni. Executivul speră la o ieftinire la raft pentru mai multe produse.

Actul prevede limitarea, pentru o perioadă de trei luni, a adaosului comercial pentru un număr de 14 produse de bază. Printre ele: pâine, lapte, mălai, ulei, ouă, carne, fructe și legume. Guvernul estimează că primele efecte ale acestei măsuri se vor resimți de la 1 august.

De notat că proiectul stabileşte şi amenzi între 100.000 şi 2 milioane de lei pentru nerespectarea acestei decizii. 

Marcel Ciolacu a anunțat, vineri, în debutul ședinței de Guvern, că în cursul acestei zile urmează a fi aprobată Ordonanța de Urgență (OUG) privind scăderea prețurilor la alimente.

OUG privind scăderea prețurilor la alimente, adoptată vineri de Guuvernul condus de Marcel Ciolacu

Șeful Executivului a anunțat că aceasta va fi prima măsură de ieftinire a acestora. Ciolacu a subliniat că este ”doar primul pas”. În plus, prim-ministrul României a mai anunțat o schemă de 600 de milioane de euro pentru investiții în unitățile de procesare de alimente.

ADVERTISEMENT

Autoritățile speră ca după această Ordonanță de Urgență, care vine să limiteze adaosul comercial pentru trei luni, prețul unor alimente va scădea la raft. Din document reiese că adaosul comercial nu va depăși 20%, iar măsura ar urma să se aplice pe lanț, de la procesatori, distribuție, la supermarketuri, astfel încât prețurile să scadă la 14 produse agricole și alimentare.

Vrem să stopăm creșterea prețurilor la alimentele de bază, este prima țintă importantă anunțată și asumată de acest Guvern. Mă bucur că am reușit în doar 2 săptămâni să avem ordonanța pe masa Guvernului.

ADVERTISEMENT

Este prima măsură de ieftinire a celor 14 alimente de bază. Ajutăm, de fapt, la creșterea puterii de cumpărare pentru toți românii. Le mulțumesc marilor retaileri, au fost un partener onest și corect. Am avut de la început sentimentul că această luptă împotriva creșterii prețurilor a devenit un țel comun.

Acesta este doar un prim pas. Nu putem aștepta să avem alimente mai bune la prețuri decente doar limitând adaosurile comerciale. Trebuie să susținem creșterea producției și a procesării.

ADVERTISEMENT

Astăzi aprobăm și o schemă de sprijin de 600 milioane de euro pentru firmele românești care produc de alimente, care fac investiții în unitățile de procesare. Concretizăm viziunea noastră despre productivism și patriotism economic. Lupta contra inflației și protejarea nivelului de trai al românilor reprezintă preocuparea centrală a acestui Guvern”, a declarat Marcel Ciolacu.

Lista produselor care se vor ieftini

Lista cu alimente care vor avea preţ redus din august a fost în discuții la Guvern. Măsura prevăzută în OUG va fi luată pentru o perioadă de trei luni. Pâinea albă simplă, laptele la un litru, ouă de categoria M sau cartofii albi ar putea avea prețuri mai mici în perioada următoare.

ADVERTISEMENT

Iată, mai jos, lista completă a alimentelor prevăzute în OUG:

  1. Pâine albă simplă întreagă cu gramaj cuprins între 300g-500 grame, fără specialități
  2. Lapte de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%
  3. Brânză telemea din lapte de vacă vrac
  4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
  5. Făină albă de grâu ”000” 1 Kg
  6. Mălai standard 1 kg
  7. Ouă de găină calibrul M 10 buc.
  8. Ulei de floarea-soarelui 1L
  9. Carne proaspătă pui 9pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os și aripi pui, varianta standard)
  10. Carne proaspătă porc (carne porc lucru, pulpă porc)
  11. Legume proaspete vrac (oșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei kapia)
  12. Fructe proaspete vrac (mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă)
  13. Cartofi proaspeți albi vrac
  14. Zahăr alb tos 1 Kg
ADVERTISEMENT