News

Grigore Leșe, declarație surprinzătoare: ”Așa-i românul” este melodie ungurească

Grigore Leșe a făcut o serie de declarații surprinzătoare legate de melodiile patriotice, afirmând că piesa ”Așa-i românul” este ungurească.
02.12.2023 | 21:51
Grigore Lese declaratie surprinzatoare Asai romanul este melodie ungureasca
Grigore Leșe nu consideră melodia ”Așa-i românul” reprezentativă pentru muzica românească: ”E ungurească”. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Grigore Leșe iese public cu o nouă declarație surprinzătoare. Artistul susține că melodia ‘Așa-i românul’, care a răsunat de Ziua Națională prin toate zonele, provine, de fapt, din folclorul maghiar. Explicația artistului.

Grigore Leșe nu consideră melodia ”Așa-i românul” reprezentativă pentru muzica românească: ”E ungurească”

Prezent într-o emisiune de televiziune, cunoscutul rapsod Grigore Leșe a făcut o serie de declarații controversate în legătură cu patriotismul existent în muzica populară, dar și în legătură cu unele piese considerate patriotice.

ADVERTISEMENT

Artistul a fost întrebat de moderatorul emisiunii Insider politic, difuzată la Prima TV, dacă melodia ”Noi suntem români” este reprezentativă pentru muzica românească şi pentru poporul român.

Grigore Leșe a spus, fără să stea pe gânduri, că această melodie, precum și ”Așa-i românul”, provin, de fapt, din folclorul maghiar. Ambele melodii se regăsesc în repertoriului cunoscutului artist de muzică populară Nicolae Furdui Iancu.

ADVERTISEMENT

Este un marş. Ca şi cum ar spune bulgarii: ‘Noi suntem bulgari’, iar ungurii – ‘Noi suntem unguri’. Sau ‘Aşa-i românul’. Eu, până una-alta, sunt muzician. Eu ştiu bobiţele, am făcut asta în şcoală, în academie.

Dacă o melodie sare la cvintă, e folclor maghiar. Dar ei (n.r. interpreţii români) cântă ‘Aşa-i românul’ ca şi cum ar fi melodie românească, dar e ungurească”, a spus artistul.

ADVERTISEMENT

Imediat, Leșe i-a criticat pe artiștii români care cântă aceste melodii. A spus despre ei că ”nu ştiu, pentru că n-au ştiinţă. Ei sunt oportunişti. Şi încă ceva. ‘Mă rog fierbinte’, spune textul, ‘pentru a mea ţară şi pentru tine scump poporul meu!’. Nu! ‘Mă rog fierbinte pentru a mea ţară şi pentru tine scump pologul meu’, adică pământ. Dar popor sună mai pompos, mai triumfal”, a mai spus Grigore Leşe.

Grigore Leşe critică falsul patriotism manifestat de Ziua Naţională

În contextul sărbătorii de Ziua Națională, Grigore Leşe nu s-a ferit în a critica falsul patriotism, manifestat în special de 1 Decembrie. ”Vine de 1 Decembrie îmbrăcat în haine ţărăneşti.

ADVERTISEMENT

Bun, te-ai îmbrăcat. Şi-l întreb: ‘Ale cui sunt hainele?’. ‘Le-am împrumutat pentru 1 Decembrie, că aşa ne-au spus de la primărie’”, a mai afirmat Leşe, în emisiunea de la postul de televiziune citat.

Născut pe 20 februarie 1954, Grigore Leșe este un interpret de muzică tradițională românească din zona Țării Lăpușului, România. El a absolvit Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj, Facultatea de Interpretare (fagot). Este doctor în muzică și profesor asociat la Facultatea de Litere a Universității din București și la Universitatea de Muzică București.

ADVERTISEMENT
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de...
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de sexy sunt colegele: „Dacă ele sunt «piese» acum, cum erau când plesneau de tinerețe?”
FOTO “E alt om” / “Nu poate fi adevărat”: mușchii din poza virală...
FOTO “E alt om” / “Nu poate fi adevărat”: mușchii din poza virală sunt istorie! Cum arată acum
Comuna de poveste din România, unde se trăiește ca în Germania. Cât a...
Comuna de poveste din România, unde se trăiește ca în Germania. Cât a ajuns să coste o casă veche, bătrânească
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără...
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără el”. A vorbit despre unul dintre cele mai grele momente
Un bărbat a câștigat aproape 2 milioane dolari după ce a ascultat discuțiile...
Un bărbat a câștigat aproape 2 milioane dolari după ce a ascultat discuțiile soției, angajată a BP
Mister total după atacul din Centrul Vechi. Mai mult moartă decât vie, o...
Mister total după atacul din Centrul Vechi. Mai mult moartă decât vie, o tânără a agonizat într-o baltă de sânge în scara blocului, până a auzit-o cineva. Primele ipoteze
Cel mai cunoscut deținut din Marea Britanie spune ce va face când va...
Cel mai cunoscut deținut din Marea Britanie spune ce va face când va fi eliberat. Este în închisoare de 50 de ani VIDEO
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio...
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio dificultate să se întoarcă acasă”
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care...
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care Mioara a decedat: ”Numai așa vine binele și fuge răul”
Arma secretă a Regelui Charles. Cum vrea să-l oprească pe Harry
Arma secretă a Regelui Charles. Cum vrea să-l oprească pe Harry
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Ce etnie are Vlăduța Lupău. Din ce familie se trage. Artista nu și-a...
Ce etnie are Vlăduța Lupău. Din ce familie se trage. Artista nu și-a ascuns niciodată originile
„După prima lună, când am văzut câți bani mi-au intrat, nici n-am știut...
„După prima lună, când am văzut câți bani mi-au intrat, nici n-am știut ce să fac cu ei!” Cum a făcut mulți bani Olivia Addams, la 20 de ani
Unde se află localitatea din România care nu apare pe hartă. Lumea spune...
Unde se află localitatea din România care nu apare pe hartă. Lumea spune că aici se petrec minuni