News

Grigore Leșe, declarație surprinzătoare: ”Așa-i românul” este melodie ungurească

Grigore Leșe a făcut o serie de declarații surprinzătoare legate de melodiile patriotice, afirmând că piesa ”Așa-i românul” este ungurească.
02.12.2023 | 21:51
Grigore Lese declaratie surprinzatoare Asai romanul este melodie ungureasca
Grigore Leșe nu consideră melodia ”Așa-i românul” reprezentativă pentru muzica românească: ”E ungurească”. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Grigore Leșe iese public cu o nouă declarație surprinzătoare. Artistul susține că melodia ‘Așa-i românul’, care a răsunat de Ziua Națională prin toate zonele, provine, de fapt, din folclorul maghiar. Explicația artistului.

Grigore Leșe nu consideră melodia ”Așa-i românul” reprezentativă pentru muzica românească: ”E ungurească”

Prezent într-o emisiune de televiziune, cunoscutul rapsod Grigore Leșe a făcut o serie de declarații controversate în legătură cu patriotismul existent în muzica populară, dar și în legătură cu unele piese considerate patriotice.

ADVERTISEMENT

Artistul a fost întrebat de moderatorul emisiunii Insider politic, difuzată la Prima TV, dacă melodia ”Noi suntem români” este reprezentativă pentru muzica românească şi pentru poporul român.

Grigore Leșe a spus, fără să stea pe gânduri, că această melodie, precum și ”Așa-i românul”, provin, de fapt, din folclorul maghiar. Ambele melodii se regăsesc în repertoriului cunoscutului artist de muzică populară Nicolae Furdui Iancu.

ADVERTISEMENT

Este un marş. Ca şi cum ar spune bulgarii: ‘Noi suntem bulgari’, iar ungurii – ‘Noi suntem unguri’. Sau ‘Aşa-i românul’. Eu, până una-alta, sunt muzician. Eu ştiu bobiţele, am făcut asta în şcoală, în academie.

Dacă o melodie sare la cvintă, e folclor maghiar. Dar ei (n.r. interpreţii români) cântă ‘Aşa-i românul’ ca şi cum ar fi melodie românească, dar e ungurească”, a spus artistul.

ADVERTISEMENT

Imediat, Leșe i-a criticat pe artiștii români care cântă aceste melodii. A spus despre ei că ”nu ştiu, pentru că n-au ştiinţă. Ei sunt oportunişti. Şi încă ceva. ‘Mă rog fierbinte’, spune textul, ‘pentru a mea ţară şi pentru tine scump poporul meu!’. Nu! ‘Mă rog fierbinte pentru a mea ţară şi pentru tine scump pologul meu’, adică pământ. Dar popor sună mai pompos, mai triumfal”, a mai spus Grigore Leşe.

Grigore Leşe critică falsul patriotism manifestat de Ziua Naţională

În contextul sărbătorii de Ziua Națională, Grigore Leşe nu s-a ferit în a critica falsul patriotism, manifestat în special de 1 Decembrie. ”Vine de 1 Decembrie îmbrăcat în haine ţărăneşti.

ADVERTISEMENT

Bun, te-ai îmbrăcat. Şi-l întreb: ‘Ale cui sunt hainele?’. ‘Le-am împrumutat pentru 1 Decembrie, că aşa ne-au spus de la primărie’”, a mai afirmat Leşe, în emisiunea de la postul de televiziune citat.

Născut pe 20 februarie 1954, Grigore Leșe este un interpret de muzică tradițională românească din zona Țării Lăpușului, România. El a absolvit Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj, Facultatea de Interpretare (fagot). Este doctor în muzică și profesor asociat la Facultatea de Litere a Universității din București și la Universitatea de Muzică București.

ADVERTISEMENT