News

Gripen, avionul multirol suedez care ar putea face diferența în Ucraina. Mai avantajos decât F-16

Avionul de luptă suedez Gripen, în curând pe frontul din Ucraina? Kievul ar putea avea o importantă aeronavă de luptă multirol
20.09.2023 | 09:15
Gripen avionul multirol suedez care ar putea face diferenta in Ucraina Mai avantajos decat F16
JAS 39 Gripen ar putea fi cel mai modern și mai performant avion de luptă pe care l-ar prii Kievul / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În legătură cu viitoarea livrare de avioane de luptă occidentale către Ucraina, aeronavele F-16, de fabricație americană, sunt în centrul atenției. Dar și alte aeronave ar putea apărea pe cerul ucrainean în 2024: avioanele suedeze Gripen, de renume mondial, care au capacități de care Kievul are mare nevoie în contraofensiva sa împotriva Rusiei.

Piloții ucraineni deja l-au testat

După ani de zile în care a încercat să obțină avioane de luptă F-16 de la SUA și de la alți membri NATO, Ucraina ar putea avea în curând o altă sursă de avioane de război moderne. Potrivit unor rapoarte suedeze, guvernul de la Stockholm ia în considerare trimiterea de avioane Gripen (JAS 39 Gripen) de producție suedeză, ucrainenilor pentru a-i ajuta în războiul lor împotriva Rusiei.

ADVERTISEMENT

Potrivit ministrului suedez al Apărării, Pal Jonson, piloții ucraineni au testat cu succes avioanele de luptă multirol Gripen, dezvoltate de Suedia începând cu anii 1980 și perfecționate ulterior. Mecanicii au fost, de asemenea, instruiți. Inițial, Stockholm a exclus posibilitatea de a livra avioanele sale Ucrainei, dar situația s-a schimbat și subiectul nu mai este atât de tabu: liniile privind F-16 s-au mișcat, Olanda, Danemarca și Norvegia spunând că sunt gata să le livreze Kievului, după ce Statele Unite au dat undă verde, în august. Iar Suedia nu mai închide ușa în privința livrării avioanelor sale Gripen, scrie Le Point.

În timp ce aderarea Suediei la NATO depinde încă de avizul Ungariei și Turciei (aceasta din urmă încearcă să obțină avioane de luptă F-16 din Statele Unite), forțele aeriene suedeze au antrenat deja piloți ucraineni pe principalul său produs de export militar aerian. La o conferință de presă cu primul ministrul suedez Ulf Kristersson, în luna august, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris avionul Gripen ca fiind „mândria Suediei”, afirmând: „Cred cu tărie că Gripen poate face libertatea noastră mult mai sigură”.

ADVERTISEMENT

După eforturi îndelungate pentru a convinge SUA să permită transferul de avioane F-16 de la aliații săi europeni, perspectiva unei livrări mai rapide de Gripen ar fi atractivă pentru ucraineni, care luptă din greu împotriva pozițiilor rusești în special în sud-estul țării. În ciuda deceniilor de neutralitate militară de neclintit, Suedia a petrecut o mare parte a Războiului Rece îngrijorată de potențialul de acțiune sovietică în regiunea baltică, dezvoltând astfel o puternică capacitate defensivă care a făcut-o exportatoare de echipamente militare.

Avantaje față de F-16

Avionul de luptă Gripen este unul dintre cele mai letale produse ale sale. Fabricat de gigantul aerospațial Saab AB, Gripen are o serie de avantaje față de F-16, dintre care unele îl fac tocmai potrivit pentru războiul din Ucraina.

ADVERTISEMENT

În primul rând, a fost proiectat cu gândul la adversarul potrivit: după cum explică think-tank-ul britanic de apărare RUSI (Royal United Services Institute), Gripen „este proiectat în mod explicit pentru a contracara SAM-urile (sisteme de rachete sol-aer) și avioanele rapide rusești, zburând foarte jos și având un întreg echipament intern de război electronic, și pentru a fi ușor de întreținut și de operat din baze dispersate, cu echipe mobile la bordul vehiculelor”.

Acest lucru ar putea fi foarte important pentru Ucraina, ale cărei baze au fost puternic lovite de rachetele și artileria rusească departe de linia frontului. Și, deși transferul de F-16 de la unii operatori europeni a primit undă verde, perspectiva ca un alt furnizor să poată oferi o aeronavă mai versatilă este ispititoare.

ADVERTISEMENT

„Nu foarte multe avioane Gripen ar putea forța Rusia să își schimbe doctrina și să își mute o parte din echipamente înapoi de pe linia frontului”, spune Xavier Tytelman, fost aviator militar și consultant pentru revista Air et Cosmos. „Cu cât vor fi mai multe, cu atât mai bine pentru ucraineni”. „Există un adevărat decalaj tehnologic față de ceea ce are Ucraina în prezent. Gripen este chiar mai bun decât avioanele F-16, chiar dacă încă nu știm ce versiune a acestora va fi furnizată ucrainenilor”.

Dependență de furnizorii străini

În ceea ce privește capabilitățile, Gripen poate integra rachete occidentale, cum ar fi Storm Shadows. Furnizate de Marea Britanie, Storm Shadows sunt rachete cu rază lungă de acțiune folosite recent de Ucraina pentru a lovi portul Sevastopol din Crimeea.

Cu toate acestea, Suedia nu a anunțat încă nici o livrare. Piloții ucraineni vor trebui, de asemenea, să fie instruiți. „În ceea ce privește timpul de pregătire, suntem în același ordin de mărime cu F-16: patru luni pentru a pregăti un pilot pentru o misiune. Iar pentru a transforma un pilot de avion de linie într-un pilot de vânătoare, vorbim de un an”, subliniază Xavier Tytelman.

În fine, se pare că Gripen nu este lipsit de probleme în Suedia, care tocmai a aderat la NATO. Anul trecut, armata suedeză a semnalat o serie de probleme legate de acest avion, în special probleme de întreținere și de aprovizionare cu piese de schimb. „Există o anumită dependență de furnizorii străini, deoarece multe dintre piesele lui Gripen provin din străinătate”, subliniază Xavier Tytelman.

Nu e glonțul de argint

Cu toate acestea, o mare parte din impactul Gripen ar putea fi o chestiune de narațiune și impresie. O serie de articole apărute în mass-media europeană și americană în această vară au citat oficiali occidentali anonimi – în special din SUA – care și-au exprimat îngrijorarea că contraofensiva Ucrainei nu a schimbat încă situația împotriva Rusiei, scrie Euronews.

Ucraina nu a precupețit niciun efort pentru a contracara această percepție, în special prin explicarea tot mai directă a armamentului de care are nevoie din partea Occidentului. De asemenea, ea face mare caz de succesele sale recente împotriva Rusiei, inclusiv atacul asupra unei nave cu rachete de croazieră și a unui submarin în portul Sevastopol. În timp ce se laudă că cele două nave rusești par să fi fost avariate iremediabil, armata ucraineană a confirmat, de asemenea, că atacul a fost efectuat cu ajutorul Storm Shadow, un sistem de rachete britanic.

Așadar, eforturile Kievului de a stabili o linie directă între contribuțiile occidentale și loviturile majore aduse armatei ruse continuă. Achiziționarea unuia dintre cele mai bune avioane de luptă din lume de către o țară care aderă la NATO, ca urmare directă a războiului, ar întări impresia că Kievul se bucură de un sprijin ferm din partea Occidentului, indiferent cât de dificilă este realitatea de pe teren.

ADVERTISEMENT
Tags: