News

Se schimbă buletinele: Vom trece la cărţi de identitate electronice. Anunţul ministrului digitalizării

În următorii ani buletinele tipărite se vor înlocui cu cele electronice, anunță ministrul cercetării, inovării şi digitalizării. Marcel Boloș a precizat și un termen de implementare.
23.02.2022 | 07:52
Se schimba buletinele Vom trece la carti de identitate electronice Anuntul ministrului digitalizarii
Carti de identitate electronice, anunta ministrul digitalizarii. Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Marcel Boloș a precizat că Ministerul Digitalizării împreună cu Ministerul Administrației și Internelor lucrează la schimbarea cărților de identitate.

Noile buletine ar trebui puse în funcțiune din 2024 și vor fi în format electronic. Vor avea inclusiv semnătură electronică calificată.

ADVERTISEMENT

Marcel Boloș, despre noile buletine: ”Avem trimestrul IV al anului 2024 ca şi deadline de implementare”

”Este un proiect mult aşteptat şi, împreună cu Ministerul Administraţiei şi Internelor, avem în responsabilitate cartea de identitate electronică împreună cu semnătura electronică calificată . Avem trimestrul IV al anului 2024 ca şi deadline de implementare.

Sigur că este un termen destul de strâns, dar o să vedeţi în perioada următoare, că ne adunăm partea aceasta de resursă sau experţii de care avem nevoie pentru analiza de flux, analiza de business.

ADVERTISEMENT

Astfel, proiectele acestea mari de transformare digitală ale statului, prin ceea ce va însemna elaborarea documentaţiilor tehnico-economice să le putem scoate la licitaţie şi să putem cât de rapid să operaţionalizăm această structură”, a spus ministrul digitalizării, în cadrul conferinței ”CursDeGuvernare “Urgenţa: Economia 4.0 – ce pune România în locul scăderii de la industria prelucrătoare”, scrie Agerpres.

Marcel Boloș: ”Inclusiv primăriile, trebuie să dispună de aceste instrumente de modernizare”

De asemenea, Marcel Boloș a spus că noul demers va fi unul benefic pentru serviciile publice, precum sănătatea sau educația. Marcel Boloș a mai precizat că se lucrează și pentru stabilirea unei forme de cloud pentru serviciile de tip local.

ADVERTISEMENT

”Este foarte important, nu numai pentru cartea de identitate electronică, dar şi pentru marile servicii publice: sănătate, partea de educaţie, evenimentele de viaţă, administrația locală.

Discutam dimineață cu colegii despre această posibilitate de avea o anumită formă de cloud pentru serviciile locale pentru că, inclusiv primăriile, trebuie să dispună de aceste instrumente de modernizare.

ADVERTISEMENT

Orașele viitorului cam spre aceasta se îndreaptă, spre a asigura interoperabilitatea bazelor de date şi a face din acest punct de vedere serviciile publice mult mai accesibile pentru oameni.

Deci răspunsul este trimestrul IV 2024 – şi facem toate demersurile necesare pentru ca aceste lucruri să poată să prindă contur”, a mai precizat ministrul cercetării, inovării şi digitalizării.

Cluj-Napoca, primul loc din țară unde au apărut  buletine electronice

Totuși, primele cărți de identitate electronice din țară au apărut anul trecut. S-a întâmplat în Cluj-Napoca, unde 24 de tineri au acceptat să aibă buletine electronice.

Noile buletine vor avea funcții multiple, adică vor putea ține locului și unui card de sănătate sau pașaport electronic. Astfel, până în anul 2031 toți românii ar trebui să aibă cărți de identitate electronice.

ADVERTISEMENT