News

Se eliberează buletinele electronice cu cip. Cum pot românii să intre în posesia lor

Buletinele electronice ale românilor vor fi disponibile până la finele anului 2023, gratuit, fiind dotate cu cip. Acestea vor fi necesare mai ales din 2030.
10.01.2023 | 17:15
Se elibereaza buletinele electronice cu cip Cum pot romanii sa intre in posesia lor
Noile cărți de identitate, disponibile la scară largă. Foto: Digi 24
ADVERTISEMENT

Noile cărți de identitate cu cip vor fi emise în toată țara până spre finele anului 2023, iar românii trebuie să știe că mai au doar șapte ani până când acestea devin obligatorii pentru ieșirea din țară.

Se eliberează buletinele electronice cu cip

Practic, din 2030 nimeni nu va mai putea să părăsească România fără noile buletine cu cip. Proiectul a fost scos în dezbatere publică și va fi aprobat de Guvern, după un proiect pilot implementat pentru prima dată în Cluj-Napoca.

ADVERTISEMENT

La Cluj-Napoca eliberarea unui astfel de buletin cu cip costa 67 de lei, însă în proiectul MAI se arată că acestea vor fi gratuite pentru toată lumea în momentul când buletinele vor fi disponibile pe scară largă în toată țara, până la finele anului, conform Digi 24.

Fondurile în acest sens vor fi alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), obiectivul investiției fiind ca 8.5 milioane de români să obțină acest nou tip de buletin cu cip.

ADVERTISEMENT

Ce noutăți vor conține, totuși, noile cărți de identitate? De exemplu, locul nașterii va fi disponibil doar în format electronic, fiind stocat pe cipul cărții electronice de identitate. Asta, în condițiile în care din septembrie 2023 va funcționa Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC).

Potrivit Digi 24, acest nou tip de sistem IT va stoca locul nașterii. De asemenea, adresa de domiciliu/reședință vor fi stocate tot pe cip.

ADVERTISEMENT

”Înscrierea adresei de domiciliu doar în suportul electronic al cărții electronice de identitate (CEI) se va face pentru a se elimina obligația preschimbării CEI atunci când vrei să îți schimbi domiciliul, se arată în nota de fundamentare”, transmite MAI.

Așadar, autoritățile transmit că procedura preschimbării domiciliului va fi posibilă exclusiv în mediul digital, fără a fi necesară prezența la ghișeu.

ADVERTISEMENT

Totodată, românii vor scăpa de obligația de a depune certificatele de stare civilă atunci când depun o cerere pentru eliberarea CEI. De reținut că aceste cărți de identitate electronice vor fi eliberate opțional și pentru minorii cu vârsta de până la 14 ani, la solicitarea părinților.

ADVERTISEMENT