News

Percheziții în Italia. Autoritățile au descoperit o grupare care promitea certificate Covid false pe Telegram

Magistrații din Milano au descoperit cine se ascunde în spatele unei grupări care comercializa documente false și efectuează percheziții în toată Italia, din Veneto până în Sicilia.
27.11.2021 | 19:14
Perchezitii in Italia Autoritatile au descoperit o grupare care promitea certificate Covid false pe Telegram
Zeci de italieni au căzut victimă escrocheriei Foto: Il Messaggero
ADVERTISEMENT

Cum funcționa înșelătoria? Suspecții propuneau spre vânzare certificate verzi false, dar perfect funcționale pe chat-urile Telegram, contra sumei de 100 de euro fiecare.

Zeci de italieni înșelați de o grupare care promitea certificate Covid false pe Telegram pentru 100 euro bucata

Escrocheria a fost descoperită de Unitatea specială de protecție a vieții private și fraudă tehnologică a Guardia di Finanza într-o anchetă coordonată de parchetul din Milano care a dus la o serie de percheziții și confiscări.

ADVERTISEMENT

Din informațiile disponibile până în prezent, sunt patru suspecți care și-au recunoscut deja vina. În timpul perchezițiilor au fost găsite mai multe acte de identitate și carduri de sănătate a zeci de clienți.

Perchezițiile au vizat mai mulți cetățeni cu reședința în Veneto, Liguria, Puglia și Sicilia, administratori ai conturilor Telegram pe care au făcut publicitate certificatelor false, fiecare având propriul cod QR funcțional, scrie Il Messaggero.

ADVERTISEMENT

Pentru a dovedi autenticitatea certificatelor, suspecții au spus că pot conta pe complicitatea membrilor serviciului de sănătate și, în orice caz, au garantat clienților posibilitatea de a-și recupera banii în cazul în care permisul nu funcționează.

Plata trebuia făcută doar în criptomonede

Investigațiile și verificările tehnice ale telefoanelor și dispozitivelor suspecților au făcut posibilă găsirea și confiscarea fotografiilor actelor de identitate și cardurilor de sănătate, rapoarte ale testelor cu rezultate negative, recenzii false ale clienților care ar fi achiziționat anterior certificate contrafăcute și criptomonede cu care certificatele au fost achitate.

ADVERTISEMENT

Au fost numeroși utilizatori ai rețelei care, atrași de ideea obținerii unui Green Pass fără a avea dreptul, pe lângă faptul că au pierdut suma convenită și-au împărtășit actele de identitate, punând la dispoziția unor persoane necunoscute date personale care ar putea fi utilizate în scopuri ilegale.

Operațiunea s-a desfășurat în cadrul unei anchete de către Departamentul IV (Fraude și Protecția Consumatorului – Criminalitate Cibernetică) al Parchetului din Milano, coordonat de procurorul adjunct Eugenio Fusco și condus de procurorii adjuncți Bianca Maria Baj Macario și Maura Ripamonti.

ADVERTISEMENT

Operațiunea a fost realizată cu ajutorul instrumentelor de investigare Bot și Avatar de ultimă generație, implementate și cu ajutorul Group-IB, grupul de investigații partener tehnologic al Interpol și Europol, și prin monitorizarea continuă a Rețelei.

ADVERTISEMENT