News

Guvernatorul BNR despre creșterea pensiilor: ”Deocamdată este cam mult zgomot”

Mugur Isărescu a exprimat poziția Băncii Naționale a României despre impactul majorării pensiilor și salariilor asupra inflației.
10.11.2023 | 19:49
Guvernatorul BNR despre cresterea pensiilor Deocamdata este cam mult zgomot
Mugur Isărescu despre riscul inflaționist al majorării pensiilor Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
ADVERTISEMENT

Guvernatorul Băncii Naţionale a României este de părere că majorarea salariilor reprezintă un risc inflaționist, în special dacă trece de un anumit nivel. În ceea ce privește creșterea pensiilor, Mugur Isărescu spune că este nevoie de mai multe informații pentru a analiza un potențial risc inflaționist.

Guvernatorul BNR despre creșterea pensiilor

Șeful băncii centrale a făcut declarațiile vineri în cadrul unei conferințe de presă, răspunzând la întrebarea dacă majorările de pensii și salariile pot reprezenta factori de presiune în plus pe creșterea inflației anul viitor.

ADVERTISEMENT

“O creştere a salariilor, ne-am exprimat, o considerăm un factor inflaţionist, un risc inflaţionist, mai ales dacă depăşeşte un anumit nivel.

De regulă, se face comparaţia cu productivitatea. Nu este o comparaţie care se poate face uşor. Dar vom încerca să o dezvoltăm şi noi cu modelele noastre.

ADVERTISEMENT

În ceea ce priveşte pensiile, să vedem despre ce este vorba. Când vom primi programul, ne vom exprima. Deocamdată este cam mult zgomot, că se aplică de la anul, că e indexare, că mai vine ceva în plus”, a declarat Mugur Isărescu, citat de News.ro.

Executivul a adoptat joi proiectul noii legi a pensiilor care prevede creșterea pensiilor cu 40% până la finalul anului 2024. În tapa următoare, actul normativ merge la Parlament, în procedură de urgență, pentru dezbatere. Proiectul ar urma să fie supus la vot pe 20 noiembrie.

ADVERTISEMENT

Proiectul noii legi a pensiilor prevede o indexare cu indicele inflației de 13,8% de la începutul anul viitor și apoi o majorare pe baza recalculării pensiilor de la 1 septembrie 2024.

”Vor fi eliminate toate inechitățile din sistemul public de pensii. Atât cele dintre femei și bărbați, dar și cele dintre persoanele pensionate în baza unor legi diferite.

ADVERTISEMENT

Mai mult, prin adoptarea acestei legi vom elimina pragul de 9.4 % din PIB, introdus de cei care doreau blocarea creșterii pensiilor până în 2070!”, a declarat premierul Marcel Ciolacu după adoptarea proiectului noii legi a pensiilor.

ADVERTISEMENT