News

Vești bune de la BNR. Mugur Isărescu anunță că inflația ar putea scădea la 7% până la finalul anului

Noi vești bune de la BNR. Mugur Isărescu a prezentat, miercuri, o prognoză și mai optimistă în perspectiva anului 2023. Acesta spune că rata inflației va scădea puternic în 2023.
15.02.2023 | 20:42
Vesti bune de la BNR Mugur Isarescu anunta ca inflatia ar putea scadea la 7 pana la finalul anului
BNR anunță că inflația poate scădea la 7% până la finalul anului 2023. Explicațiile lui Mugur Isărescu. Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
ADVERTISEMENT

În noiembrie 2022, Banca Națională a României prezenta o serie de prognoze surprinzător de optimiste. Într-un raport al Consiliului de Administraţie al BNR se preciza că rata anuală a inflației ar urma să scadă încă din primul trimestru din 2023. Specialiștii băncii centrale spuneau că ea va ajunge, în al treilea trimestru, undeva la 11%.

BNR anunță că inflația poate scădea la 7% până la finalul anului 2023. Explicațiile lui Mugur Isărescu

Între timp, dinspre BNR vin date și mai optimiste. Cea mai recentă analiză a Băncii Naționale arată că România a traversat deja vârful de inflație. Acesta a fost înregistrat la finalul anului trecut, când a ajuns la 16,4%.

ADVERTISEMENT

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, spune că inflația ar urma să coboare la 10% în vară, iar la finalul anului să ajungă la 7%. Condiția este să nu existe șocuri interne sau internaționale.

În ceea ce privește dobânda cheie, BNR a decis, după mai multe majorări consecutive, să nu îi mai crească valoarea și să păstreze nivelul actual. ”Asta nu înseamnă însă că dobânzile nu vor mai crește deloc”, subliniază Mugur Isărescu.

ADVERTISEMENT

”Datele sunt cu informațiile pe care le avem în prezent și cu politicile care știm că vor fi urmate. Nu sunt nerealiste, vă spun cu mâna pe inima. Este o prognoză extrem de temperată, nu ne-am aventurat să spunem că doborâm inflația

După 11 majorări consecutive, luna aceasta BNR a decis să nu mai crească dobânda cheie și să păstreze nivelul actual. Asta nu înseamnă însă că dobânzile nu vor mai crește deloc”, explică Mugur Isărescu.

ADVERTISEMENT

BNR prognozează o rată a inflației de 4,2% la finalul anului viitor

Tot miercuri, Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere și prognoza de inflație pentru finalul anului viitor. BNR estimează o inflație de 4,2% pentru sfârșitul lui 2024.

”La anul, o inflaţie de 4,2%, spun eu, e în afara ţintei, în afara intervalului ţintit, dar este rezonabilă dacă ne uităm la contextul geopolitic în care trăim. Avem multe componente pe care nu le stăpânim”, a mai punctat guvernatorul BNR.

ADVERTISEMENT

De notat că rata anuală a inflaţiei în ianuarie 2023 a fost de 15,1%, în scădere față de decembrie 2022, când a fost de 16,4%, arată cele mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Pe de altă parte, e important de amintit că rata inflației este aproape dublă față de aceeași perioadă a anului trecut. În ianuarie 2022, era de 8,4%.

ADVERTISEMENT