News

Guvernul a adoptat hotărârea prin care se introduc restricții pentru nevaccinați. Ce măsuri au fost impuse

Hotărârea prin care se introduc noi restricții a fost adoptată de Guvern. FANATIK vă spune ce măsuri au fost impuse
17.09.2021 | 19:07
Guvernul a adoptat hotararea prin care se introduc restrictii pentru nevaccinati Ce masuri au fost impuse
ADVERTISEMENT

În sedința de Guvern de vineri, autoritățile au adoptat hotărârea prin care se impun restricții pentru oamenii care nu s-au vaccinat împotriva SARS – C0V-2. Acestea se vor aplica după atingerea ratei de incidență de 3 la mie și sunt valabile până la atingerea ratei de 6 la mie.

Practic, accesul în orice fel de locație sau eveniment se va face doar pe baza certificatului digital.

ADVERTISEMENT

Guvernul a adoptat hotărârea prin care se introduc restricții pentru nevaccinați. Ce măsuri au fost impuse

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat Hotărârea nr. 70 din 16.09.2021, în ședința de joi. Aceasta a ajuns pe masa guvernanților vineri, fiind aprobată.

Mai exact, certificatul digital va fi folosit pe scară largă în țara noastră, fiind necesar pentru accesul în restaurante, baruri, discoteci, săli de jocuri de noroc, piscine, la spectacole, concerte sau evenimente sportive, în toate localitățile unde rata de incidență este mai mare de 3 la mie, dar nu depășește 6 la mie.

ADVERTISEMENT

Este o singură exceptie: obligația de a prezenta un astfel de certificat nu se aplică persoanellor sub șase ani.

Documentul aprobat de autorități va fi publicat în Monitorul Oficial. Reglementările acestuia vor intra în vigoare chiar de luni, 20 septembrie.

ADVERTISEMENT

Guvernanții au transmis că în judeţele/localităţile în care incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori şi mai mică sau egală cu 6/1.000 se impun noi restricții pentru anumite activități economice.

Vor putea participa doar oamenii care au mai mult de 10 zile de la administrarea schemei complete de vaccinare, cele care dețin rezultatul unui test negativ PCR, nu mai vechi de 72 de ore, sau al unui test rapid, nu mai vechi de 48 de ore, și oamenii care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu Covid-19.

ADVERTISEMENT

Ce restricții se impun

Competiţiile sportive se pot desfăşura, în spaţiile închise sau deschise, cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului, trebuie să se asigure o distanţă de minimum un metru între persoane şi să se poarte masca de protecţie.

Cinematografele, instituţiile de spectacole şi/sau concerte sunt pot funcționa cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu purtarea măştii de protecţie.

La evenimente private (nunţi, botezuri etc.) pot participa maximum 200 de persoane în interior. De asemenea, trebuie să se asigure o suprafață de minimum doi mp pentru fiecare persoană;

„Organizarea de cursuri de instruire şi workshopuri pentru adulţi, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene, este permisă cu un număr de participanţi de maximum 150 de persoane în interior şi de maximum 200 de persoane în exterior, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măştii de protecţie şi cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite prin ordinul ministrului sănătăţii,” au transmis autoritățile.

„Organizarea de conferinţe este permisă cu un număr de participanţi de maximum 150 de persoane în interior, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măştii de protecţie şi cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite în ordinul ministrului Sănătăţii,” au adăugat.

Se permite organizarea de mitinguri şi demonstraţii cu un număr de maximum 100 de participanţi.

„Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5,00 – 2,00.”

În baruri, cluburi şi discoteci este permisă activitatea cu publicul, fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a locației, în intervalul orar 5,00 – 2,00. Operatorii economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc își pot desfășura activitatea cu o prezență de până la 50% din capacitatea spațiului, la fel și în cazul piscunelor interioare, fără limită orară, și a operatorilor economici care administrează locuri de joacă pentru copii în spaţii închise, în intervalul 05:00-24:00.

La activităţile sportive şi recreative în aer liber pot participa maximum zece persoane care nu locuiesc împreună.

„De asemenea, în cazul județelor/localităților cu incidența cuprinsă între 4 și 6 la mia de locuitori, operatorii economici care desfășoară activitatăți cu publicul în spații închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness pot funcționa fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 7 mp pentru fiecare persoană”, au mai transmis autoritățile.

ADVERTISEMENT