Sport

Guvernul britanic confirmă un nou organism independent ce va controla fotbalul. Reacția Premier League

Planul pentru un organism de reglementare a fotbalului, recomandat de către fani anul trecut, a fost confirmat astăzi de Guvernul Regatului Unit.
23.02.2023 | 21:55
Guvernul britanic confirma un nou organism independent ce va controla fotbalul Reactia Premier League
Guvernul britanic a decis să creeze un organism independent care să supervizeze tot ce se întâmplă în Premier League. Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Proiectul Superligii europene schimbă radical lucrurile în Marea Britanie. Fanii nu numai că au determinat formațiile din Premier League care erau pe lista fondatorilor să renunțe la idee, ci au determinat Guvernul să ia o măsură radicală.

Guvernul de la Londra a înființat ”Autoritatea de reglementare a fotbalului”

Proiectul inițial al Superligii europene a fost lansat în aprilie 2021, cu 12 membri fondatori. Este vorba despre Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham, AC Milan, Inter Milano, Juventus, Atletico Madrid, Barcelona și Real Madrid.

ADVERTISEMENT

Ideea nu a fost pe placul fanilor, iar cei din Anglia au ieșit în stradă pentru a protesta. Astfel că, rapid, cluburile din Premier League și-au anunțat retragerea.

Au urmat și altele, astfel că acum ideea, care are și un nou format, mai este susținut doar de doar trei grupări rebele. Cei doi granzi din Spania, Real Madrid și FC Barcelona, respectiv Juventus.

ADVERTISEMENT

În Anglia însă, lucrurile nu s-au oprit. Cu un lobby agresiv, fanii au reușit să determine Guvernul să înființeze un nou organism care va reglementa activitatea fotbalistică. Iar decizia a fost ratificată astăzi.

Obiectivele noului organism

„Fotbalul englezesc rămâne unul dintre cele mai mari importante exporturi culturale ale Marii Britanii. Iar cluburile și ligile din întreaga lume se modelează după acesta.

ADVERTISEMENT

De aceea, Guvernul ia astăzi măsurile necesare pentru a se asigura că acest lucru va rămâne valabil generații bune de-acum înainte”, și-au motivat membrii  Executivului decizia.

Măsurile vor viza:

  • Interdicția cluburilor de a participa la ligi externe, precum European Super League (ESL).
  • Verificarea potențialilor proprietari ai cluburilor, pentru a se descoperi sursa averilor acestora. Cumpărarea lui Newcastle de către fondul suveran al Arabiei Saudite (un stat contestat pentru încălcarea drepturilor omului) a fost foarte controversată.
  • Monitorizarea Fair-Play-ului Financiar. Cluburile nu vor primi licența dacă nu vor dovedi că afacerea lor este viabilă.
  • Asigurarea unei distribuții echitabile a banilor din Premier League și către formațiile din ligile inferioare.
  • Fanii vor avea mai multă putere. Astfel că le vor putea interzice proprietarilor schimbarea numelui echipei, a emblemei sau a culorilor. Măsura vine după ce la Cardiff City, patronul Vincent Tan a decis să înlocuiască roșul, culoarea tradițională a clubului înființat acum 124 de ani, cu roșul.
ADVERTISEMENT

Reacția Premier League

Dacă Rick Parry, președintele EFL, organismul care gestionează Championship, a fost extrem de mulțumit de deciza guvernanților, șefii Premier League nu au primit vestea prea bine.

„Apreciem determinarea Guvernului de a proteja succesul Premier League, dar este vital ca întrecerea să nu fie lezată, și nici posibilitatea de a atrage investiții.

Nu dorim să aibă consecințe care ar afecta poziția de cea mai urmărită ligă din lume, care ar reduce competitivitatea sau ar pune în pericol standardul financiar fără egal în fotbal”, au precizat cei din Premier League.


  • Cota MAXBET pentru Premier League: 2,50 este cota pentru „1 solist” la meciul Tottenham – Chelsea.

ADVERTISEMENT