News

Guvernul Franţei a adoptat reforma pensiilor, în ciuda masivelor proteste de stradă. Oamenii vor munci cu doi ani mai mult

Reforma pensiilor din Franţa este tot mai aproape să fie pusă în practică. Guvernanţii a ignorat grevele şi protestele publice şi a adoptat proiectul
23.01.2023 | 18:24
Guvernul Frantei a adoptat reforma pensiilor in ciuda masivelor proteste de strada Oamenii vor munci cu doi ani mai mult
Imagine de la protestele de joi, de la Rennes Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Guvernul Franței a adoptat luni un plan de reformă a pensiilor, aprig contestat de cetăţeni, care ridică vârsta de pensionare la 64 de ani, politicienii argumentând că echilibrarea contabilității sistemului trebuie să fie o prioritate.

Guvernul promite o pensie minimă lunară de 1.200 euro

Consiliul de Miniştri a consemnat refuzul categoric al ministrului muncii, Olivier Dussopt, de a renunţa la creşterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani, cea mai controversată dintre măsurile reformiste. “Revenirea asupra acestui punct ar însemna renunţarea la refacerea echilibrului sistemului”, a declarat acesta.

ADVERTISEMENT

În afară de creșterea treptată a vârstei de pensionare de la 62 de ani, cât este acum, la 64 de ani, până în 2030, proiectul de lege crește la 43 numărul minim de ani pe care oamenii trebuie să-l plătească în sistem pentru a obține o pensie completă. În prezent perioada de cotizaţie este de 42 de ani.

Dussopt a spus că guvernul “nu este de acord cu sindicatele”, care au fost joi în fruntea unei masive greve generale și proteste la care au participat peste 1,1 milioane,  oamenii ieșind în stradă împotriva reformei pensiilor.

ADVERTISEMENT

Sindicatele se pregătesc acum pentru o nouă zi de grevă, pe 31 ianuarie, avertizând că sunt pregătite să-și intensifice acțiunile dacă guvernul nu cedează.

Miniştrii francezi sperau să-i liniștească pe protestatari prin câteva măsuri precum garantarea unei pensii minime de 1.200 de euro pe lună, precum și oferind scutiri de la vârsta minimă de pensionare pentru cei care au început să lucreze din adolescență.

ADVERTISEMENT

După proiectul de reformă adoptat luni, Guvernul trebuie acum să-l treacă prin parlament, unde se confruntă cu o opoziția stângii.

Duminică, Emmanuel Macron a susţinut că a dat deja dovadă de deschidere, deoarece programul său pentru al doilea mandat prezidenţial prevedea de fapt ca vârsta de pensionare să fie crescută la 65 de ani.

ADVERTISEMENT

Franţa are în prezent una din cele mai reduse vârste de pensionare din Europa, în condiţiile în care germanii, belgienii sau spaniolii se pot pensiona la 65 de ani, iar danezii la 67 de ani.

ADVERTISEMENT
Tags: