News

La ce vârstă se vor putea pensiona românii. Anunțul oficial al preşedintelui Casei Naţionale de Pensii

Vârsta standard de pensionare în România e de 65 de ani, însă au existat voci care anunțau mărirea acestei vârste. Șeful Casei de Pensii a oferit mai multe detalii.
10.10.2022 | 17:49
La ce varsta se vor putea pensiona romanii Anuntul oficial al presedintelui Casei Nationale de Pensii
Vârsta de pensionare în România. Foto: Unsplash.com
ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, președintele Casei Naționale de Pensii Daniel Baciu anunță că nu există semnale reale cum că oamenii vor fi nevoiți să iasă la pensie mai târziu de 65 de ani.

La ce vârstă se vor pensiona românii?

Într-adevăr, ar exista varianta ca românii să se pensioneze doar la 70 de ani, însă aceasta ar fi opțională. Mai mult, Baciu a explicat care sunt facilitățile fiscale de care vor beneficia românii care aleg să se pensioneze la 70 de ani.

ADVERTISEMENT

”Asta va fi reglementată în noua lege a pensiilor. În momentul de faţă vârsta standard de pensionare în România este 65 de ani.

Nu cred că se urmărește ca aceasta vârstă să crească decât opțional. Este şi prevedere în momentul asta în codul administrativ“, a transmis Baciu, conform Antena 3.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, femeile ar trebui să știe că se încearcă uniformizarea vârstei de pensionare la 65 de ani până în 2035. Așadar, nu doar bărbații vor ieși la pensie la 65 de ani, ci și femeile.

“Se încearcă o eșalonare a vârstei de pensionare. Dacă se va hotărî lucrul acesta, se va face eșalonat, creșterea să fie foarte lină şi să nu afecteze într-un mod frontal anumite categorii de pensionare“, a completat Daniel Baciu.

ADVERTISEMENT

Ministrul Marius Budăi anunțase deja că pensiile se vor majora din 1 ianuarie 2023, însă procentul nu e cunoscut momentan. PSD propune o majorare minimă de 10%, în timp ce premierul Nicolae Ciucă vorbea de 11%.

”Vă spun foarte clar, că de la 1 ianuarie 2023 (n.r. cresc pensiile). În termenul cel mai scurt se va decide și vom face anunțul. PSD a cerut minimum 10%, cu aplicabilitate imediată.

ADVERTISEMENT

Noi vrem să discutăm transparent, pe bază de cifre, am venit cu cifrele în coaliție, după propunerea pe care am făcut-o în numele PSD, m-am bucurat că la unul dintre evenimentele de la Curtea de Conturi, președintele Marcel Ciolacu și premierul au spus că pensiile trebuie să crească.

Decizia de la 1 ianuarie e luată. În discuțiile interne din partid s-a spus că e impetuos necesar chiar înainte de a avea construcția bugetului de stat pe care o vom trimite în Parlament la dezbatere și așa cred că va fi”, a declarat Marius Budăi, conform România TV.

ADVERTISEMENT