News

Guvernul nu vrea să ajungă la mâna Parlamentului pentru prelungirea stării de alertă. Reacția lui Marcel Ciolacu

17.06.2020 | 13:32
Guvernul nu vrea sa ajunga la mana Parlamentului pentru prelungirea starii de alerta Reactia lui Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu critică Guvernul Orban pentru decizia de a amâna măsurile de relaxare promise la 1 iulie. Sursa foto: Inquam/ George Călin
ADVERTISEMENT

Guvernul a trimis Parlamentului Hotărârea prin care a prelungit cu 30 de zile starea de urgență pentru informare, nu pentru aprobare, liberalii sperând că o imprecizie legislativă va pune Parlamentul în imposibilitate să modifice proiectul adoptat în ședința de ieri a Executivului.

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu (PSD) a postat pe Facebook adresa primită de la Guvern în care se spune că i se remite spre informare, nu aprobare Hotărârea referitoare la prelungirea stării de alertă.

ADVERTISEMENT

Dovada că Guvenul Orban își bate joc de români! Parlamentul a fost doar INFORMAT asupra prelungirii stării de alertă, nu SESIZAT! Aceasta este modalitatea prin care eludează voința poporului, exprimată prin reprezentanții săi din Parlament.

Este dovada clară că sunt interesați doar să-și continue nestingheriți hoțiile. Domnule Prim-Ministru, soarta românilor nu poate fi jucată la păcănele!”, a comentat Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT

Parlamentul s-a legat singur de mâini

Surse liberale citate de Mediafax susțin că Parlamentul nu se poate pronunța asupra prelungirii stării de alertă, ci doar asupra instituirii sale.

Articolul 4, alineatul 1 al Legii 55/2020 prevede că ”starea de alertă poate fi prelungită, pentru motive temeinice, pentru cel mult 30 de zile, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministrului afacerilor interne.” În consecință, nu ar mai fi nevoie de un nou vot în Parlament.

ADVERTISEMENT

Legea 55/2020 a fost adoptată pe 15 mai chiar cu voturile parlamentarilor PSD, actul normativ făcând astfel posibilă tranziția de la starea de urgență la starea de alertă.

PSD anunțase deja că vrea să modifice Hotărârea privind prelungirea stării de alertă, inclusiv prin reducerea intervalului de la 30 la 15 zile.

ADVERTISEMENT

Încercăm să modificăm HG-ul astfel să nu încălcăm nicio lege şi să nu fie nicio problemă de constituţionalitate. Sunt propuneri de a fi denumită stare intermediară şi eu sunt unul din susţinători. Vrem foarte clar stipulat în HG că spitalele se deschid pentru bolile cronice.

Am văzut bâlbâiala primului ministru care spunea că medicii sunt de vină că nu au fost trataţi bolnavii de boli cronice. Trebuie specificat în HG foarte clar acest lucru, să nu mai existe niciun dubiu că bolnavii cronici nu vor fi trataţi în spitale”, a declarat Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT