News

Guvernul prelungește starea de alertă! Sunt anunțate noi măsuri de relaxare începând cu 15 iunie

11.06.2020 | 20:36
Guvernul prelungeste starea de alerta Sunt anuntate noi masuri de relaxare incepand cu 15 iunie
ADVERTISEMENT

Guvernul Orban s-a reunit în cursul serii de joi, 11 iunie, la Palatul Victoria, pentru a aduce în discuție măsurile ce urmează a fi luate după data de 15 iunie. De asemenea, în cadrul ședinței s-a decis prelungirea stării de alertă pentru următoarele 30 de zile, însă o hotărâre în acest sens va fi dată săptămâna viitoare, la finalui perioadei pentru care s-a declarat starea de alertă în curs.

UPDATE: Ludovic Orban a anunțat noile măsuri de relaxare a restricțiilor impuse în contextul pandemiei de coronavirus. Cea mai importantă dintre acestea se referă la izolarea persoanelor care se întorc din străinătate.

ADVERTISEMENT

În cadrul Comitetului Național pentru Situații de Urgență, am decis să propunem pentru hotărârea de guvern reluarea unor activități și o serie de alte măsuri de relaxare. În primul rând, o să mă refer la o măsură foarte importantă, care privește izolarea la domiciliu pentru persoanele care vin din alte țări.

INSP va aplica o metodologie de evaluare a nivelului de răspândire a infecției cu coronavirus în celelalate țări. În baza acestei metodologii se va acorda un coeficient privitor la nivelul de răspândire, pe baza analizei numărului de infectări din ultimele 14 zile.

ADVERTISEMENT

Toate țările care vor avea un coeficient sub coeficientul de 5 vor intra în măsura de exceptare de la obligația de izolare la domiciliu pentru 14 zile pentru cetățenii care vin din aceste țări. Am să dau câteva exemple, ca să înțelegeți.

E vorba de țări cu un nivel redus de răspândire, cum e Austria, Bulgaria, Grecia și alte țări de la nivel european, unde e evident că și în baza evaluării care e aplicată și în alte țări, evaluarea pe care o face INSP o face pe baza unei metodologii care e recomandată de la nivel european.

ADVERTISEMENT

E normal să renunțăm la această măsură de izolare, care creează probleme pentru foarte multe categorii de cetățeni. De asemenea, traficul aerian cu toate aceste țări care vor avea sub coeficientul 5 va putea fi reluat, în baza hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență, pe baza evaluării făcute de INSP.

Sigur că, dacă sunt români care pleacă într-un sejur, ei când se întorc nu vor mai fi în izolare, cu condiția să meargă într-una din țările care vor fi exceptate. Sigur că va fi pusă condiția ca numărul de zile petrecute în țara respectivă să fie de 14 zile.

ADVERTISEMENT

În privința activitățile economice, Comitetului Național pentru Situații de Urgență propune reluarea activității economice în spații comerciale cu mai multe magazine, respectiv în mall-uri. Aici vom păstra interdicția privitoare la cinematografe, la restaurante, cafenele din cadrul mall-urilor. Cele care sunt pe terase vor fi permise. De asemenea, acele săli de jocuri care există în mall-uri se vor menține închise.

Se va relua activitatea de tratament balnear, în condițiile pe care le va stabili, prin ordin, ministrul Sănătății. E o măsură care am văzut că a suscitat dezbateri. Odată cu încheierea școlii, va înceta măsura de sprijin care a fost instituită pe perioada suspendării școlilor, care a permis părinților să poată sta acasă cu elevul, beneficiind de plata a 75% din salariu.

Această formă de sprijin care a funcționat pe perioada stării de urgență, de alertă, cât au fost închise școlile, va înceta. Multe familii active vor fi în situația în care le va fi foarte dificil să găsească o soluție pentru ca în perioada în care se duc la serviciu, să existe o persoană care să aibă grijă de copii.

Recomandarea noastră este să facă tot ce e posibil pentru a găsi soluții în cadrul familial. Dar dacă nu vor exista astfel de soluții, permite, în condiții extrem de stricte, redeschiderea grădinițelor care funcționează pe perioada verii.

Se va permite creșterea numărului de persoane de la 3 la 6, inclusiv pentru activitățile sportive și recreative care se desfășoară în aer liber. Se permite reluarea activităților pentru jocurile de noroc, respectiv Loteria, casele de pariuri, care reprezintă un risc epidemiologic relativ scăzut.

Se reia activitatea din piscinele exterioare. Acestea sunt măsuri de relaxare care se aplică din 15 iunie. Nu azi vom lua decizia de prelungire a stării de alertă, ci săptămâna viitoare. Decizia o vom lua săptămâna viitoare, în prima ședință care se va organiza. Starea de alertă e valabilă până pe 16 iunie, inclusiv!”, a declarat premierul.

Iată textul INTEGRAL al hotărârii de Guvern privind noile măsuri

Textul integral al Hotărârii adoptate de către CNSU cu noile măsuri de relaxare

HOTĂRÂRE NR 28 din 11.06.2020 privind propunerea unor măsuri de relaxare necesare în contextul epidemiologic actual, aplicabile începând cu data de 15.06.2020

Luând în considerare contextul epidemiologic actual, caracterizat de o scădere a incidenţei numărului de cazuri confirmate pe teritoriul naţional, respectiv de o menţinere relativ constantă, la o valoare aproximativă de 2%, a indicelui de confirmare, calculat prin raportarea numărului de teste pozitive la numărul total de teste efectuate,

în condiţiile în care stocurile de materiale şi echipamente medicale sunt suficiente pentru asigurarea capacităţii de gestionare a cazurilor confirmate la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale şi a sistemului sanitar,

având în vedere necesitatea de creare a condiţiilor socio-economice necesare relansării graduale a economiei naţionale, concomitent cu menţinerea unui nivel de alertă adecvat la nivelul componentelor Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă,

în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) lit. c) şi d) şi art. 8′ din OUG. nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, cu modificările şi completările ulterioare, în temeiul prevederilor art. 71 din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, ale art. 20 lit. I) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 15/2005, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 2 şi art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 94/2014 privind organizarea, funcţionarea şi componenţa Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă,

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă adoptă prezenta HOTĂRÂRE:

Art.1 Se exceptează de la măsura de carantinare/izolare persoanele sosite din ţările stabilite pe baza analizei efectuate de Institutul Naţional de Sănătate Publică, aprobate prin hotărâre a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

(2) Persoanele care vin în România din ţările care fac obiectul excepţiei de la carantinare/izolare prevăzută la alin. (1), dar care, înaintea plecării din ţara respectivă, nu au stat cel puţin 14 zile pe teritoriul acesteia intră în carantină/izolare la locuinţa/ locaţia declarată, împreună cu colocatarii, inclusiv familia/aparţinătorii, după caz.

(3) Persoanele care fie au plecat din România şi petrec o perioadă mai scurtă de 14 zile în altă ţară exceptată de la măsura carantinării/izolării, fie au petrecut o perioadă de cel puţin 14 zile cumulativ în ţări exceptate de măsura carantinării/izolării nu intră în carantină/izolare la intrarea în România.

Art.2 Se exceptează de la măsura izolării/carantinării persoanele care intră în România pentru prestarea de activităţi medicale.

Art.3 Se măreşte la 6 numărul de persoane care nu locuiesc împreună şi care pot participa la activităţi recreative şi sportive desfăşurate în aer liber, respectiv ciclism, drumeţii, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit şi alte activităţi recreative şi sportive desfăşurate în aer liber, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii, după caz, cu ministrul tineretului şi sportului, ministrul mediului, apelor şi pădurilor sau ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale.

Art.4 (1) Evenimentele private în spaţii închise se pot organiza cu participarea unui număr maxim de 20 persoane.

(2) Evenimentele private în spaţii deschise se pot organiza cu participarea unui număr maxim de 50 persoane.

Art.5 Se măreşte la 6 numărul de persoane care nu aparţin aceleiaşi familii şi pot circula ori forma grupuri pietonale.

Art.6 Se pot relua zborurile către şi din ţările pentru care persoanele care sosesc în România sunt exceptate de la măsura de carantină / izolare, stabilite de Institutul Naţional de Sănătate Publică şi aprobate de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Art.7 (1) Se reiau activităţile de comercializare cu amănuntul a produselor şi serviciilor în centrele comerciale în care îşi desfăşoară activitatea mai mulţi operatori economici.

(2) În interiorul centrelor comerciale prevăzute la alin. (1), nu se permite:

a) activitatea restaurantelor, cafenelelor sau altor asemenea localuri publice, cu excepţia celor dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanţe minime de 2 metri între mese şi cel mult 4 persoane care nu sunt membri ai aceleiaşi familii la o masă.

b) exploatarea locurilor de joacă, a sălilor de jocuri şi a cinematografelor.

Art.8 Se instituie obligaţia operatorilor economici care desfăşoarăactivităţi de jocuri de noroc, îngrijire personală, primire turistică cu funcţiuni de cazare, precum şi activităţi de lucru în birouri cu spaţii comune în sistem deschis, de a respecta normele de prevenire stabilite prin ordin comun al ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri şi al ministrului sănătăţii.

Art.9 Se reia activitatea operatorilor economici care desfăşoară activităţi de administrare a ştrandurilor exterioare, a piscinelor exterioare sau sălilor de sport/fitness, cu obligaţia respectării normelor de prevenire stabilite prin ordin comun al ministrului tineretului şi sportului şi al ministrului sănătăţii, în baza căruia îşi pot desfăşura activităţile.

Art.10 Se reia activitatea operatorilor economici care desfăşoară activităţi de tratament balnear, cu obligaţia respectării normelor de prevenire stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii.

Art.11 Se permite desfăşurarea activităţilor în creşe, grădiniţe şi after-school pe perioada vacanţei de vară, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului educaţiei şi cercetării, al ministrului sănătăţii şi al ministrului muncii şi protecţiei sociale.

Art.12 Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, pentru punere în aplicare prin ordine şi acte administrative ale conducătorilor acestora.


ŞTIRE INIŢIALĂ: Se prelungește starea de alertă. Ce măsuri de relaxare ne așteaptă în următoarea perioadă

Prin urmare, începând cu a doua jumătate a acestei luni vor fi redeschise  centrele comerciale, sălile de fitness, precum şi piscinele exterioare, însă cu respectarea distanțării sociale. De asemenea, ar urma să poată fi organizate evenimente private, dar cu restricţii legate de numărul participanților. Concret, au dreptul să participe cel mult 20 de oameni în interior și cel mult 50 dacă respectivul eveniment se desfășoară în exterior.

Vă prezentăm, pe larg, măsurile ce urmează să intre în vigoare după data de 15 iunie:

  • vor fi deschise sălile de fitness, dar cu reguli stricte de distanţare;
  • vor fi redeschise mall-urile, dar fără zona de restaurante şi fără locurile de joacă;
  • vor putea fi organizate evenimente private, dar cu restricţii legate de numărul participanților: cel mult 20 de oameni în interior şi 50 în exterior;
  •  creşele şi grădiniţele private vor putea fi deschise, însă aici decizia aparţine patronilor;
  •  pentru cei care aşteaptă să meargă la piscină – vor putea să facă asta doar dacă sunt piscine exterioare, cu respectarea distanţării sociale şi a unor măsuri speciale de igienă

Klaus Iohannis, mesaj ferm pentru guvernanți: „Vreau o stare de alertă mai suplă”

În cadrul conferinței de presă susținute joi la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis a declarat că își dorește ca starea de alertă să fie prelungită, însă nu în forma ei actuală, ci într-o variantă mai suplă, care să vină la pachet cu noi măsuri de relaxare. Totodată, președintele le-a transmis celor care solicită dovezi din partea specialiștilor că „în fața unei boli ori ești precaut, ori ești prost. Una din două”.

Guvernul, autoritățile au făcut tot ce a trebuit și au luat măsurile corecte. Acum, din păcate, nu s-a terminat. Ați văzut și astăzi avem peste 200 de noi cazuri. Nu putem să vorbim de fosta epidemie, este înca în comunitate virusul si pentru ca Guvernul să aibă pârghiile necesare e nevoie de prelungirea stării de alertă.

Eu nu îmi doresc să se prelungească starea de alerta așa cum e acum, vreau o varianta mai simplă, mai suplă care să conțină exact acele lucruri care trebuie să rămână ca obligatorii: portul măștii în interior, distanțarea, măsurile de igienă.

Fără stare de alertă miniștrii nu mai pot să emită ordine care să vină în sprijinul populației. Sunt măsuri practice. Sigur, măsurile de relaxare anunțate vor fi luate. Vrem să mergem mai departe, dar trebuie să fim prudenți.

Eu fac apel la parlamentari să înțeleagă că nu putem să ne târguim pe voturi, aici e vorba de sănătatea oamenilor. Sunt măsuri care probabil vor trebui impuse și în viitor, nu doar 15 zile. Dacă lucrurile merg bine, vom avea după 2 săptămâni o nouă fază de relaxare.

Dar, de exemplu portul măștii sau distanțarea sau ordinele comune ale miniștri din domeniul medicină, învățământ, acestea sunt necesare. Ele reglementează, nu afectează viața oamenilor. Până la urmă aproape toate activitățile vor fi posibile.

Gândiți-vă că reapare un focar de infecție, fără un instrument Guvernul nu poate face nimic. Am văzut că sunt unii politicieni care mai mult fug după voturi, care spun că putem să ne relaxăm cu totul și că nu e nevoie de măsuri și să vină specialiștii cu dovezi.

Nu vă supărați, ce dovezi vreți. 270 de infectări de ieri până astăzi. Peste 150 de persoane la ATI. Epidemia este între noi, virusul este în comunitate. În fața unei boli ori ești precaut, ori ești prost. Una din două. Tot reiau apelul meu spre protecție, atenție și luat măsuri care ne permit să acționăm”, a declarat Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT
Tags: